Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Random packet loss

17 Dec 2013   #1
forcedinduktion

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Random packet loss

I have been experiencing random packet loss for the past 2 weeks. I can't seem to figure it out for the life of me. This computer is linked to the model via powerline on ATT DSL. The is the only computer that I am having issues with so it has to be a computer issues most likely. I have called my ISP, they checked the link and everything is good they tell me. They stated it was most likely the antivirus (Bitdefender). So I went through the settings and everything looks good. The connection is trusted, not sure why it should be blocking it.

Tried to uninstall the software and disabled the firewall, but to no success. It will work for maybe an hour at random times of the day. When I ping the connection I will get a 25% - 75% loss of packets at time of downtime. My main computer has no issues and the other 2 that run off wifi. I even tried switching ports on the modem but still nothing. I tried messing with different speed&duplex settings but that didn't help. Also uninstalled the network driver and did a reboot, still nothing.


My System SpecsSystem Spec
.
18 Dec 2013   #2
archer

Windows 7 ultimate x64
 
 

Hi, Welcome to Sevenforums.

Have you tried different cable? For a DSL modem latency is normally 10 to 70ms. You can use Ping plotter to measure the latency and post it here.
My System SpecsSystem Spec
18 Dec 2013   #3
forcedinduktion

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Thanks for the welcoming!

Here are my results from ping plotter. I just switched cables, so far working. Not sure if that was the issue or just got lucky. I will monitor to see if there is any further outages.

Target Name: Google
IP: 74.125.225.210
Date/Time: 12/18/2013 6:45:58 PM to 12/18/2013 6:48:13 PM

1 15 ms 6 ms 16 ms 18 ms 6 ms 5 ms 22 ms 7 ms 9 ms 9 ms [192.168.0.1]
2 322 ms 14 ms 11 ms 20 ms 13 ms 15 ms 84 ms 14 ms 11 ms 60 ms adsl-99-141-143-254.dsl.emhril.sbcglobal.net [99.141.143.254]
3 288 ms 24 ms 70 ms 38 ms 26 ms * 109 ms 23 ms 258 ms 25 ms [68.250.251.65]
4 250 ms 86 ms 31 ms 15 ms 72 ms 11 ms 156 ms 11 ms 220 ms 71 ms bb1-g9-0.emhril.sbcglobal.net [151.164.94.162]
5 276 ms 137 ms 28 ms 117 ms 46 ms 80 ms 74 ms 77 ms 193 ms 55 ms ggr3.cgcil.ip.att.net [12.122.132.9]
6 * * * * * * * * * * [-]
7 144 ms * * 35 ms 59 ms 49 ms 49 ms * * * [209.85.254.120]
8 106 ms 32 ms 34 ms 41 ms 26 ms 25 ms 26 ms 27 ms 152 ms 165 ms [209.85.254.238]
9 86 ms 38 ms 39 ms 54 ms 49 ms 47 ms 44 ms 51 ms 112 ms 141 ms [209.85.248.214]
10 75 ms 60 ms 147 ms 47 ms 59 ms 67 ms 91 ms 47 ms 73 ms 110 ms [72.14.239.49]
11 69 ms 181 ms 108 ms 66 ms 66 ms 48 ms 53 ms 45 ms 49 ms 72 ms [216.239.46.149]
12 52 ms 143 ms 73 ms 51 ms 49 ms 54 ms 48 ms 54 ms 102 ms 50 ms [209.85.251.111]
13 61 ms 48 ms 91 ms 83 ms 73 ms 47 ms 136 ms 57 ms 50 ms 50 ms den03s06-in-f18.1e100.net [74.125.225.210]

Ping statistics for Google
Packets: Sent = 10, Received = 10, Lost = 0 (0.0%)
Round Trip Times: Minimum = 47ms, Maximum = 136ms, Average = 69ms
My System SpecsSystem Spec
.

18 Dec 2013   #4
archer

Windows 7 ultimate x64
 
 

Keep monitoring with ping plotter.
My System SpecsSystem Spec
19 Dec 2013   #5
forcedinduktion

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Okay, so seems that the cable was good. Experiencing some down time now.

Target Name: Google
IP: 74.125.225.176
Date/Time: 12/18/2013 10:30:21 PM to 12/18/2013 10:34:21 PM

Hop Sent Err PL% Min Max Avg Host Name / [IP]
1 13 10 76.9 72 238 133 [192.168.0.1]
2 1 0 0.0 1173 1173 1173 adsl-99-141-143-254.dsl.emhril.sbcglobal.net
3 13 10 76.9 119 2556 980 [68.250.251.2]
4 13 10 76.9 213 2516 985 dist1-g2-4.emhril.sbcglobal.net [151.164.53.130]
5 1 0 0.0 1054 1054 1054 [12.83.49.174]
6 1 0 0.0 1013 1013 1013 ggr3.cgcil.ip.att.net [12.122.132.9]
7 17 17 100.0 0 0 0 [-]
8 17 17 100.0 0 0 0 [-]
9 1 0 0.0 894 894 894 [72.14.237.133]
10 1 0 0.0 1129 1129 1129 [72.14.238.104]
11 1 0 0.0 1089 1089 1089 [72.14.239.49]
12 1 0 0.0 1049 1049 1049 [216.239.46.145]
13 13 11 84.6 492 2156 1324 [209.85.251.9]
14 17 16 94.1 1827 1827 1827 [74.125.225.176]


--------------------------------------------------------------------------------------

Target Name: Google
IP: 74.125.225.176
Date/Time: 12/18/2013 10:34:36 PM to 12/18/2013 10:59:21 PM

Hop Sent Err PL% Min Max Avg Host Name / [IP]
1 100 9 9.0 8 2637 468 [192.168.0.1]
2 100 60 60.0 128 2884 1554 adsl-99-141-143-254.dsl.emhril.sbcglobal.net
3 100 13 13.0 17 2404 623 [68.250.251.2]
4 100 15 15.0 40 2606 696 dist1-g2-4.emhril.sbcglobal.net [151.164.53.130]
5 100 54 54.0 58 2913 1589 [12.83.49.174]
6 100 54 54.0 50 2873 1560 ggr3.cgcil.ip.att.net [12.122.132.9]
7 100 100 100.0 0 0 0 [-]
8 95 67 70.5 163 2659 1413 [209.85.254.120]
9 100 63 63.0 123 2753 1398 [72.14.237.133]
10 100 65 65.0 92 2772 1425 [72.14.238.104]
11 100 68 68.0 104 2737 1445 [72.14.239.49]
12 100 69 69.0 65 2859 1433 [216.239.46.145]
13 100 9 9.0 66 2663 719 [209.85.251.9]
14 100 61 61.0 126 2660 1504 [74.125.225.176]
My System SpecsSystem Spec
24 Dec 2013   #6
forcedinduktion

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Bump
My System SpecsSystem Spec
24 Dec 2013   #7
crankypenguin

Windows 7 Ultimate x64
 
 

In your bios, there should be an area where you can test your LAN ethernet. Have you tried that?
My System SpecsSystem Spec
24 Dec 2013   #8
forcedinduktion

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by crankypenguin View Post
In your bios, there should be an area where you can test your LAN ethernet. Have you tried that?
To be honest, I am not sure. I have not tried this yet so I will check in the uefi bios settings shortly.
My System SpecsSystem Spec
25 Dec 2013   #9
forcedinduktion

Windows 7 Ultimate x64
 
 

So I looked in the UEFI bios setting and the only thing I found was the network stack driver. This is when my internet connection is up.

Target Name: Google
IP: 74.125.225.112
Date/Time: 12/25/2013 2:58:58 PM to 12/25/2013 3:00:28 PM

1 14 ms 38 ms 42 ms 21 ms 8 ms 27 ms 26 ms [192.168.0.1]
2 89 ms 35 ms 56 ms 518 ms 36 ms 113 ms 20 ms adsl-99-139-127-254.dsl.emhril.sbcglobal.net [99.139.127.254]
3 47 ms 28 ms 15 ms 31 ms 32 ms 25 ms 54 ms dist2-vlan60.emhril.ameritech.net [68.22.72.131]
4 57 ms 17 ms 36 ms 207 ms 35 ms 18 ms 43 ms dist1-g1-3.emhril.sbcglobal.net [151.164.94.166]
5 114 ms 16 ms 40 ms 398 ms 16 ms 12 ms 44 ms [12.83.49.174]
6 97 ms 43 ms 94 ms 358 ms 52 ms 48 ms 127 ms ggr3.cgcil.ip.att.net [12.122.132.9]
7 * * * * * * * [-]
8 52 ms 82 ms 49 ms 278 ms * * 81 ms [209.85.254.120]
9 60 ms 40 ms 34 ms 33 ms 47 ms 52 ms 39 ms [209.85.240.150]
10 89 ms 45 ms 84 ms 597 ms 52 ms 180 ms 40 ms ord08s08-in-f16.1e100.net [74.125.225.112]

Ping statistics for Google
Packets: Sent = 7, Received = 7, Lost = 0 (0.0%)
Round Trip Times: Minimum = 40ms, Maximum = 597ms, Average = 155ms
My System SpecsSystem Spec
25 Dec 2013   #10
forcedinduktion

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Not sure why it says ameritech.net on line 3 now
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Random packet loss




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Packet loss between laptop and router
Hi, I tried to determine the source of my problem, but I can't see any development, so I decidec to post here. I have huge lagg spikes in my apartment while using Wifi. I attached screens, so you can fully understand what I mean. What I tried already: - Asking my housmates, but they...
Network & Sharing
Packet loss only in win 7, but not in xp
I have packet loss, and randomly connection loss (but otherwise i have very good pings!) under windows 7 with two different computer with realtek 8111B and 8111E onboard chips. But there is no packet loss under windows xp with the same computers. I tried old, new, and motherboard manufacturer's...
Network & Sharing
Random Loss Of WiFi Connection
This is a new problem, in that it has only happened a couple of times over the past two days, but considering it's previous stability, I'm concerned of an impending total failure. On these occasions, while watching Hulu on my HTPC, which only connects via WiFi on my Router (Cisco E3000), the...
Network & Sharing
Random loss of LAN
I bought a new PC just over a week ago and it's running under Windows 7 Home Premium 64 bit. My problem concerns my home network. Sometimes the Compaq (Windows 7) loses the HP (XP Home SP3) from 'Network'. The Compaq still sees the Internet, that's how I can type this; still accepts file tranfers...
Network & Sharing
facing lag due to packet loss
hey guys .i need some help. i am running win 7 ultimate. with a 2mb connection. but still i face lag while playing fifa 10 online. why is it so.. why i searched evrwhere . finally i cam to know that i have some packet loss problem . but how to resolve it man. plz someone help me out .
Network & Sharing
Packet loss in Win7/vista but not Xp
Hello, Just curious if anyone has noticed packet loss in Vista/Win7 systems which is not present in WinXp. I have tested this on both Comcast and Brighthouse residential internet connections. Two different intel i920 based computers, one with onboard Marvell NIC and the other with onboard...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:04.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App