Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Unusual Wireless Internet Problem with Multiple Devices

14 Jan 2014   #1
kathy025

Windows 7 Professional SP1 x64 (OEM)
 
 
Unusual Wireless Internet Problem with Multiple Devices

Hi guys,

Our ISP has recently changed our router from Prolink H6300G to Prolink H5004N.
Our Prolink H5004N is wired to the phone line.
All devices connect to the internet via WLAN.
No devices are attached to the router via LAN.

The unusual problem is, some wireless devices connect to the internet just fine, others connect intermittently.
Below are the list of devices:

ASUS Notebook PCs x 2 (connect)
MSI Notebook PC (connect)
Apple iPad2 (connect)
LG LED SmartTV (connect)
Sony PlayStation 3 Slim (connect)

RedFox Netbook (intermittent)
Samsung Tablet PC (intermittent)
Sony XPERIA Smartphones x 3 (intermittent)


It is not that the red devices could not connect, they do so, but a very irregular and on/off internet connection.

I am stumped by the variety of devices that constantly connect and those that do not.

Does changing from G to N may in any way cause this?


My System SpecsSystem Spec
.
14 Jan 2014   #2
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

All devices you listed are connected WIRELESS to the same Prolink H5004N?

Try to move these devices closer to the wireless Access Point (built in router). Just for a test
RedFox Netbook (intermittent)
Samsung Tablet PC (intermittent)
Sony XPERIA Smartphones x 3 (intermittent)

Does that fix anything?
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #3
kathy025

Windows 7 Professional SP1 x64 (OEM)
 
 

Right now, I only have the RedFox and the 2 XPERIAs with me.

I will shutdown all green devices (apart from this ASUS) to make sure nothing else interferes and move the intermittent devices near the router. I will report back.

And yes, all devices (green and red) are connected WIRELESS to H5004N.
My System SpecsSystem Spec
.

14 Jan 2014   #4
kathy025

Windows 7 Professional SP1 x64 (OEM)
 
 

<< UPDATE >>
All green devices powered off.
I have moved the RedFox and the 2 XPERIAs within a 1m distance from the H5004N with no obstacles.
One XPERIA was online for like 5secs and it was gone.
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #5
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I can't believe so many (but not all) devices have problems. It almost sure must be router telated problem... but what?!
Try to change the router wireless channel
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #6
kathy025

Windows 7 Professional SP1 x64 (OEM)
 
 

Yes, I'm quite stumped too, I couldn't find anything common among the green or red devices.

By "router wireless channel", might you mean the "Channel Number" dropdown menu below:



It has numbers 5 to 11. Which would you suggest?
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #7
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I'm not experienced in that arrea. Maybe clicking "Scan Channel Usage" shows how busy it is on some channels
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #8
kathy025

Windows 7 Professional SP1 x64 (OEM)
 
 

Here are the scan results:



It says "select channel 1", but the dropdown menu only has "Auto" and 5-11 in it.
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #9
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I found this:

Note that option 'htmode' should be set to either HT40+ (for channels 1-7) or HT40- (for channels 5-11). You have to use WPA2 encryption with AES.

It looks you're using HT40- .... whatever that may be. But try 5 or 11... so first or last (and reset router). Later maybe in between. If nothing helps... put back to "auto".

Post results
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #10
kathy025

Windows 7 Professional SP1 x64 (OEM)
 
 

Luckily, the router interface has a Backup/Restore feature which allows the user to save the settings to a *.cfg file. I will do that first before I make any changes, then proceed with your suggestion.

Results to follow. Thanks.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Unusual Wireless Internet Problem with Multiple Devices




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Sound and wireless internet won't detect the devices; possible virus
I left my pc on over the weekend and when i returned, the wireless wouldn't connect and the sound was off. I went into settings for the sound and could only pull up the empty volume mixer that simply stated that there was no audio device installed. clicking sound, manage audio devices or change...
Hardware & Devices
No internet access on multiple devices
Hi there. I am using my phones 3G to type this and it's a real nuisance since I cannot research information for essays and other important aspects that I need when studying for my A levels. Anyway, it started last night around 11pm, everything died and I thought it was because of the bad...
Network & Sharing
Unusual Internet Issues, Cannot Stay Connected Mostly
The Issue My internet constantly dies, and now I cannot stay connected for more than a few minutes. The icon in my tray will keep me connected to the both the wired and wireless devices, but I cannot reach the internet itself. (Image below.) The strange thing is though, is that I am still able...
Network & Sharing
Internet connectivity problem, affects wired internet but not wireless
I am having Internet connectivity issues that only affect my computer and only affect it when I'm using a wired connection as opposed to a wireless connection. I would just use the wireless except that it's too weak here at my house especially in the room where I'm working and thus it's slow...
Network & Sharing
Limited access wireless internet on certain devices
Hi, I've been having a problem for a week or so, where my internet will drop and become "limited" on certain devices, I own two laptops 1 on W7 and 1 on W8 and a Blackberry (this will never drop connection unless the router gets reset) The two laptops experience "limited" it is not linked to doing...
Network & Sharing
Unusual Wireless Problems
Sorry for the vague title, but I am networking challenged and strange things that I can't explain are happening. Now I will try to explain them: Edit: I think I should have been clearer: The primary problem is I am not getting an wireless access and need to reestablish it. I have my cable...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:06.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App