Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: USB internet connection works, Ethernet internet connection does not

23 Jan 2014   #1
blairk

Windows 7 Ultimate x32
 
 
USB internet connection works, Ethernet internet connection does not

OK. I'm trying to switch from wireless to a faster(?) ethernet cable based internet access.
I use a Dell Optiplex 755, 32 bit OS, Windows 7. I'm the utilizing Comcast high speed internet supplier, a LinkSys E4200 wireless router, a LinkSys WUMC710 (wireless-ac universal media connector; with promises faster connections/speeds) with ethernet cable OUT to the ONLY ethernet port/card supplied [Network Connector (RJ-45)] on the rear of the small form factor tower. when I run the PC with USB wireless (Linksys AE2500) it works fine, but, I hope for an improvement with the LinkSys WUMC710 inserted in the chain.
the Network Adapter (found in Device Manager) is the Intel(R) 82566DM-2 Gigabit Network Connection. This DOES NOT work with the ethernet cable connection (error 651, WAN Miniport problem). even when I uninstall this driver, it reinstalls upon Windows 7 restart, which is contrary to some of the suggested fix posts I've found in on-line forums dealing with these types of issues.

I'm thinking it may be a missing driver for the ethernet port/Network Connector (RJ-45), but, I am neither a hardware, nor IT tech. therefor I have no idea what driver I would SPECIFCICALLY require ofr this port(?), nor can I discern the particular ethernet card that came factory installed on this machine. I have consulted the Dell site and, lo & behold, they don't endorse using Windows 7 on the Optiplex 755, so the only driver updates/downloads are listed for endorsed OS's XP & Vista. so no answers there. I'm also keenly aware that my guesstimate could be completely, horribly wrong.

anyone have any suggestions? a workaround or a classic fix for this? it "feels" as though mine may be a simple problem that I've just never run into before.
Thank You in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
23 Jan 2014   #2
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Let's start with some basic information:

Please post two Device Manager screen shots for your Ethernet device

Double Click the device to open the properties page
1) General tab: shows the status
2) Details tab: Hardware Ids
>> scroll down to Hardware Ids on the Property drop down box

Please see http://www.sevenforums.com/tutorials/9733-screenshots-files-upload-post-seven-forums.html for the preferred method of posting files and images on Sevenforums

Thanks
My System SpecsSystem Spec
23 Jan 2014   #3
blairk

Windows 7 Ultimate x32
 
 

USB internet connection works, Ethernet internet connection does not-s-shot1.jpg

USB internet connection works, Ethernet internet connection does not-s-shot2.jpg


My System SpecsSystem Spec
.

23 Jan 2014   #4
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Update your network adapter

File name: PROWin32.exe
Version: 18.8.1
Date: 01/13/2014
Status: Latest
Size: 20.52 MB
Language: English
Operating Systems: Windows 7 *, Windows 7 (32-bit)*
Download and install this driver from Intel.

Network Adapter Download - choose ProWin32.exe

Then follow this tutorial to download and run the SevenForums Diagnostic tool
SF Diagnostic Tool - Using for Troubleshooting
>> ignore the BSOD reference in the tutorial, it also helps diagnosing any system issue
>> it collects a lot of system information so I don't have to ask you a lot of questions

When the SF diag is finished, attach the zipped output to a post per the instrutions in the tutorial.

Thanks
My System SpecsSystem Spec
23 Jan 2014   #5
blairk

Windows 7 Ultimate x32
 
 

I've downloaded that file - ProWin32.exe - pretty sure that I ran it as well. see blairk.zip attached info &
THANK YOU.


My System SpecsSystem Spec
23 Jan 2014   #6
blairk

Windows 7 Ultimate x32
 
 

correction. I wasn't sure whether I should run the prowin32 exe file. not that steady on some of the choices offered. but I do have it.
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2014   #7
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Ok, sure go ahead and install prowin32

Then post another Device manger screen shot, this time show the dirver tab.
I'm looking for the version this time - it should match the info in post 4.
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2014   #8
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Thanks for the SF diag reports, it looks as though Grab All doesn't Grab All.

Could you run the SF Diagnostics tool again, this time click MGSDIAG instead of Grab all.

I think the tool tells you where the file is and what to do with it, but if not you can always look 6->8 of the tutorial (post # 4)

Thanks
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2014   #9
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

I think you should find the Dell support page for the LAN driver, per Intel:
Quote   Quote: Originally Posted by Intel
Generic Drivers
The software drivers provided on this page are generic versions and can be used for general purposes. However, computer original equipment manufacturers (OEMs) may have altered the features, incorporated customizations, or made other changes to the software or software packaging they provide. To avoid any potential installation incompatibilities on your OEM system, Intel recommends that you check with your OEM and use the software provided via your system manufacturer. Intel or the computer original equipment manufacturer (OEM) may not provide technical support for some or all issues that could arise from the usage of this generic version of software drivers.
Have you tried Ethernet direct to the LinkSys E4200 wireless router?
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2014   #10
blairk

Windows 7 Ultimate x32
 
 

do you mean as in to test the ethernet hubs on the LinkSys E4200? I use the E2400 as my router/line-in hubs, that's it. the E2400/Comcast Line-In are not in close proximity to my oprimary pc ... hence going wireless.
as far as Intel/Dell is concerned. I'm pretty sure that I DL'd the ProWin32.exe file from Intel. of course,, Dell doesn't recommend/endorse running Windows 7 on the Optiplex 755. they list XP or Vista only as the OS and I'm not really sure which OS is closer or more comparable/compatible to 7. my guess would be Vista ...(?)

at any rate, I'm attaching a few more screen shots concerning the ProWin32 execute.
I would guess that I would choose 'modify' ONLY (fig 1) and keep the choices as they are already presented (fig 2) before committing to the installation. but again ... do not know.
it's a quandry. your thoughts?
AGAIN MANY, MANY THANKS!

USB internet connection works, Ethernet internet connection does not-fig-1.png

USB internet connection works, Ethernet internet connection does not-fig-2.png


My System SpecsSystem Spec
Reply

 USB internet connection works, Ethernet internet connection does not




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Unable to connect with my internet connection through Wifi or Ethernet
Hi folks, the machine is Samsung NP300e5a, installed with windows7 64bit. Unable to connect with my internet connection by any means, wifi or ethernet. One of the senior member of this forum sent me a link of drivers. I uploaded all the drivers again and again. The laptop has no error message in...
Network & Sharing
Unidentified Network, No Internet Access on Ethernet Connection
I just returned home from college, and am unable to connect my computer (Windows 7 Home Premium 64-bit, custom build) to the home network via ethernet. My computer attempts to identify the network for a while, then gives me the yellow error triangle that usually indicates the modem (Toshiba...
Network & Sharing
Internet Connection works but web applications are not. Needs help.
Hi there. Let me start by saying that I have a background in computer programming and so I understand most jargon, however I don't have much experience with computer hardware problems and networking, so I may not have tried some very simple things. I believe I've tried everything and I have thus...
Network & Sharing
Bridge internet connection over ethernet from wifi
My desktop is connected to a wifi network and I need to bridge to another via ethernet. I have started by selecting each network and I bridge the 2 connections, creating a bridge, but the other computer still doesn't have internet connection. Is this possible (I would think so) and if so, what...
Network & Sharing
No internet connection but Skype works
Hello, Two days ago my computer gave me a blue screen of death (not the first time). Ever since that restart my internet says I'm connected but nothing can access the internet (Except for skype), the fingerprint sensor also does not work anymore. I thought it may be a hardware issue but...
Browsers & Mail
no ethernet controller, no internet connection
HI, to start off, I have had windows 7 7100 on my computer for a while (internet was working), but then decided to have windows 7 7600 x64 now. But when i installed that and tried to activate it, I just get stuck at the "verifying pool data" screen. So I went and installed windows 7 7600 x32 but...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App