Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: IPv6 Problems with Home Network

09 Feb 2014   #1
clu7chxxx

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 
IPv6 Problems with Home Network

Hello my friends, first time posting here at sevenforums, but a long time resident in the field, particularly networking.

I apologize if the title of this thread is cryptic, but as I have less than zero experience working with ipv6, I was completely unsure of what to call it - but here goes.

The Deets: Two machines at my ex-girlfriend's parents house - Toshiba Satellite Laptop running 7 Home Premium, with realtek network adapter - 32bit os. The other is a dell all-in-one touchscreen thing running 8. I apologize that I don't have more accurate and detailed specs - but I am not on site at the moment.

The Network: Hughesnet Gen4 on the ISP end, with a Cisco/Linksys black trapezoid (wrg54 maybe) for wifi.

I am aware that vista and above default to ipv6 if available, but always fall back on ipv4. The windows 8 machine is operating just fine, but seems to be only running ipv6, as via ipconfig - the v4 address it has is not conducive with the router's dhcp scheme. Again, I apologize - as a print screen would be lovely right about now. (It may or may not be important to note that the 8 machine is hard-wired into the router's ethernet switch, and when I arrived today, it was plugged into the router's 'internet' port instead of the switch, after fixing that minor issue, it operates exactly the same)

The windows 8 machine does have a Teredo Tunneling Pseudo-Interface configured with an ipv6 address, but the others are not showing anything other than media disconnected. This is the only discrepancy between this machine and the laptop running 7HP. It doesn't have the teredo interface configured.

The laptop running windows 7 refuses to connect to or ping about anything. Oddly, google and facebook can be browsed to and pinged just fine, it resolves them as ipv6 in ping. So as that occurred, I figured that maybe there was an issue with the DNS - so I plugged in google's 8.8.8.8 for the v4 dns server, and it's v6 servers on the ipv6 settings. This resulted in no change, still unable to resolve the vast majority of hosts. Disabling ipv6 from the adapter properties - and relying on only ipv4, and the result is this: limited or no connectivity, even though the router is pushing ipv4 addresses via dhcp, and the router is using google's DNS server. (Having said that, the most interesting thing is that the router is old enough that it doesn't support ipv6)

I have - through my google searches, discovered a few registry hacks that force disable ipv6, but those have been unsuccessful. I re-installed the teredo adapter , and qualified it via netsh, with no change again.

Steps I haven't taken yet include downloading up-to-date drivers for network adapter (which I will do tonight while off-site) and flashing the router with a 3rd party option supporting ipv6.

So far as I can tell, I'm not sure what route to follow here otherwise. If anyone has experience with a situation like this - please let me know. Any advice would be greatly appreciated, and I shall gather more diligent data/information/screens tomorrow when back on-site.


My System SpecsSystem Spec
.
09 Feb 2014   #2
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

The Deets: Two machines at my ex-girlfriend's parents house

Well that right there can be an issue

Here are a few informative links re: IPv6, you can test the machines and see if that helps gets you closer to a resolution.
World IPv6 Launch
IPv6 test - IPv6/4 connectivity and speed test
Test your IPv6.
Ready for the future of the Internet?


A few Hughesnet links that might point to the information you need:
Google site search Hughesnet for IPv6 (some results below)
HT1000 sat modem: http://customer.kb.hughesnet.com/Doc...User_Guide.pdf
HT9000 sat modem: http://customer.kb.hughesnet.com/Doc...577-0001_F.pdf
HughesNet newletter Winter 2013
HughesNet KB: configure your home network (at the bottom it lists routers and provides links)

I recall an MS KB re: IP precendence... it was IPv4 then IPv6, but I think it has changed. There might be a MS Fixit - I'll look around and see If I can add some clarity to my comments.

Bill
.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 IPv6 Problems with Home Network




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Win7 Home Premium / Win XP Pro - Network Communication Problems
Hi, I wonder if somebody can please help or point me in the right direction with the problem scenario below:- - Dell PC is running WinXP Pro (SP3 plus updates) and Sony VAIO laptop running Win7 Home Premium - Other Dell PC's running Win XP Pro (SP3 plus updates) - All PC's connected via...
Network & Sharing
LAN Connection Problems ( Ipv4 and Ipv6: No Internet/Network Access)
Hello, today I woke up and there was no Internet on my computer. I have had this happen to me before so I did the usual, restart and reboot but it didn't work. So I have been researching on my phone for 3 hours now and nothing has helped me fix this. It will switch from " No network access" and "no...
Network & Sharing
Problems installing wireless printer on home network
I posted a thread previously, but still no luck -even took my computer to a repair store. I am on a Verizon FIOS wireless network. We have both a Toshiba and Sony computer. I downloaded the latest drivers for my HP Photosmart 6280 printer and was able to successfully install my printer...
Hardware & Devices
Problems with printers on a home network
Hi everyone, I would like to know if it is possible to add a printer connected to a computer wired to a wireless router to a wifi laptop. I am using Windows 7 Home Basic
Network & Sharing
Home Network Problems
I'm having a terrible time setting up my home network, and I hope someone can help. I just finished building a computer for my kids, and that required me to move around some hardware in order for them to have internet access. Here's what I have: Comcast triple play with Arris TM402P feeding the...
Network & Sharing
IPv6 move could cause network problems, threaten cybersecurity
http://media.techtarget.com/searchSecurity/images/spacer.gif Source: IPv6 move could cause network problems, threaten cybersecurity
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:02.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App