Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: issue with internet access after new modem (and router) installed

08 Apr 2014   #1
HAVOC

Windows 7 Professional 64bit
 
 
issue with internet access after new modem (and router) installed

Problem with my cousins network again. The modem finally called it quits. He was told by AT&T to buy a new one and he bought a Netgear DM111PSP. It wouldn't work. I went there and after 1/2 hour it's working (I think he had the user name incorrect).

The internet works fine when the computer is connected directly to the modem. But when I wire in the router (Linksys E2500) he has no internet access.

Both had an IP of 192.168.0.1
I changed the router to be 192.168.0.2
Still no internet access.


My System SpecsSystem Spec
.
08 Apr 2014   #2
Shadowjk

Windows 7 Professional x64 SP1 ; Windows Server 2012 R2 Standard
 
 

Some IP configuration may be helpful to see what is being set on the client side.

Can the client device ping the router?

Is the router receiving a valid public IP address from the connection to the internet (going through the modem)?

There may be a possible IP conflict as well depending on how the modem is setup... A possible test could be to change the LAN subnet to a different one. Maybe 10.1.1.0 mask 255.255.255.0? Remember to change the DHCP scope accordingly.

Many Thanks,
Josh
My System SpecsSystem Spec
10 Apr 2014   #3
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by HAVOC View Post
Problem with my cousins network again. The modem finally called it quits. He was told by AT&T to buy a new one and he bought a Netgear DM111PSP. It wouldn't work. I went there and after 1/2 hour it's working (I think he had the user name incorrect).

The internet works fine when the computer is connected directly to the modem. But when I wire in the router (Linksys E2500) he has no internet access.

Both had an IP of 192.168.0.1
I changed the router to be 192.168.0.2
Still no internet access.
You will need to turn off DHCP on the secondary router in this case. This will eventually allow the secondary router to pick up an IP in the correct subnet from the first router. Although if the Netgear is only a modem this shouldn't be required but the 192.168.0.1 IP indicates that it is DHCP capable.

This setup page from Netgear may be helpful.
http://www.netgear.com/home/products...px#tab-support

If the modem is a modem/router then you might try plugging into the Linksys routers LAN port rather than the WAN port.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 issue with internet access after new modem (and router) installed




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Have correct IP config but unable to access router/modem.
Hi Guys, I have been racking my brain with this issue for about 5 Hours now and am no further forward. First my network Setup: Sky Broadband UK 14.5Mb (ADSL2, not fibre) Sky Hub SR102 with Wifi turned OFF D-Link DIR655 A5
Network & Sharing
Cannot access modem management page through router
Hello, I recently upgraded my network with the following TD-8616 - Welcome to TP-LINK TL-WDR4300 - Welcome to TP-LINK TL-SG1008D - Welcome to TP-LINK This is a very good solution of 150 euros total cost and very reliable :)
Network & Sharing
Modem/router function properly, but no internet
My modem (Siemens SpeedStream 4100) and router (Linksys WRT120) both function properly, but my desktop computer (HP-Pavillion Elite m9077c) won't connect to the internet. I never had a problem connecting up until a month ago, but since then, nothing. I know the modem and router function properly...
Network & Sharing
'No Internet Access' IP address shows router not the modem IP address
Hey everyone. I've ran into a problem that I can't quite figure out. My internet connection shows 'no internet access' even though my ISP shows the connection is coming into the house just fine. I usually use a router (NetGear-WNR3500U) but I right now I have the Ethernet connection plugged...
Network & Sharing
No internet through DSL Modem, Slow Snail through Router
Ok so here we go, just built a computer installed Win 7 Home Prem 64 on it. Booted, loaded drivers, updated drivers w/usb key and laptop. Slow (4 to 5 kb/s dl) internet speed. Did some messing around, had it at normal speeds after messing around (windows updates installed). Hooked up to my...
Network & Sharing
Questions on internet/router/modem-settings.
Hello, I'm new here and I'm sorry to immediately drop such a question on you, but I'm in a bit of a rush to get my internet-connection setup properly if it isn't. Here are a couple of questions I have: (Note: It's not like I don't know anything about network-configurations, but it's...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:18.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App