Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: I have to unplug wifi adapter every time I restart - help!

26 May 2014   #1
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 
I have to unplug wifi adapter every time I restart - help!

Why doesn't my wifi adapter work when my computer restarts, is shut down, etc?

It's a Netgear WNDA3100 Wireless N Dual band adapter.

I have to manually unplug it & plug it back in so it resets and works.

Needless to say this is BEYOND FRUSTRATING

WHY doesn't technology ever work right in 2014?! geesh.

Suggestions?

Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.
27 May 2014   #2
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

Hello,

Do you have the latest driver installed?
WNDA3100v2

I'd also investigate if there's any interference (electronics and small appliances) in your network or wireless channels nearby.
Please install and run Xirrus Wi-Fi Inspector and post a capture of the current activity.
My System SpecsSystem Spec
04 Jun 2014   #3
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

Ok I downloaded the adapter & was trying to follow these install steps, but I can't seem to find anything coming up for Netgear, which is odd since the wireless adapter does work, even though it's spotty.

For Windows XP/Vista/7
  1. To properly install adapter software, please remove drivers that were previously installed.
    To uninstall, go to Start > Programs > NETGEAR WNDA3100 adapter > Uninstall NETGEAR WNDA3100 adapter .
  2. Unplug the WNDA3100 adapter from your computer.
  3. Run the file you just downloaded and follow the on-screen install instructions.
Am I missing something?


I downloaded the other program & will run it now & post results.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Jun 2014   #4
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

Here's a screen shot. Also I have a dual band router, not sure why only 1 band usually shows up?


Attached Thumbnails
I have to unplug wifi adapter every time I restart - help!-untitled.png  
My System SpecsSystem Spec
28 Jun 2014   #5
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

Anyone?
My System SpecsSystem Spec
29 Jun 2014   #6
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

You may have better luck connecting to the 2.4Ghz radio.

It looks like you are connecting to the 5Ghz radio right now because the channels are 44,48
My System SpecsSystem Spec
02 Jul 2014   #7
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

How do I tell which one I am connected to? I have them labeled as JohnnyScience & JohnnyScience2 & when I hover over them both they don't seem to mention their ghz?

I do have issues with it staying on the wifi from time to time, but the computer actually stays on the wifi better than my iphone/ipad does.

But, this doesn't fix my original issue of having to unplug the wifi adapter upon start up? Any idea on what would correct this issue of having to unplug the adapter upon restart?

It doesn't happen every time when restarting the computer, only most of the time. Sometimes it does work though, more often it doesn't which is the frustrating part.

Thanks.
My System SpecsSystem Spec
02 Jul 2014   #8
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

Sorry for the delay.....busy....busy....

Do you and can you access the router settings? See if the wireless mode/band is set to a Mixed mode or not, I'd fiddle with the setting and see if it helps.
My System SpecsSystem Spec
29 Jul 2014   #9
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by 2xg View Post
Sorry for the delay.....busy....busy....

Do you and can you access the router settings? See if the wireless mode/band is set to a Mixed mode or not, I'd fiddle with the setting and see if it helps.

I probably do, haven't tried since initial setup to be honest. Should I take this over to the Netgear forums you think?

Any suggestions on what to change in the settings?

It still happens all the time upon reboot the adapter needing to be manually pulled from the computer to reset it so that it starts up.

What about trying to update the driver? I did so & these were my results:

I downloaded the adapter & was trying to follow these install steps, but I can't seem to find anything coming up for Netgear, which is odd since the wireless adapter does work, even though it's spotty.

For Windows XP/Vista/7
  1. To properly install adapter software, please remove drivers that were previously installed.
    To uninstall, go to Start > Programs > NETGEAR WNDA3100 adapter > Uninstall NETGEAR WNDA3100 adapter .
  2. Unplug the WNDA3100 adapter from your computer.
  3. Run the file you just downloaded and follow the on-screen install instructions.
Am I missing something?
My System SpecsSystem Spec
29 Jul 2014   #10
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

Someone also mentioned this which I've previously suggested, might be worth trying it out. If you need guidance please let us know.
Quote:
You may have better luck connecting to the 2.4Ghz radio.

It looks like you are connecting to the 5Ghz radio right now because the channels are 44,48
It's up to you to post at the Netgear Forums, we're also here to help out.

USB Ethernet adapters can be very buggy sometimes as they do conflict with other USB devices. You may also trying a different make and model.

Make sure that your O/S has the latest Windows Updates, click on the optional updates, might have the latest driver for your Netgear adapter.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 I have to unplug wifi adapter every time I restart - help!




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Wifi adapter could not bind IP protocol stack to network adapter
Hello! I registered to forums to get help to solve wireless adapter issue I am having. I have been looking for help in Lenovo forums and AV provider: problem is still on. Background I changed AV software from Symantec to F-Secure. I uninstalled Symantec software and installed F-Secure...
Hardware & Devices
WiFi disconects all the time on my PC-using Netgear WN311B adapter
Hi all, Today I installed the latest netgear drivers for this wireless adapter of mine to hopefully improve my wifi signal on my PC, as it has been a bit slow recently and I thought the drivers were outdated or something. However since doing this my WiFi has now decided to disconect all the time...
Network & Sharing
How does one change which wifi adapter the wifi miniport uses?
Everyone's had the problem of wanting to disable the wifi miniport, or enable it to share wifi. I have a different problem. I would like to change which wireless device the wifi miniport uses, as the external USB wireless adapter I was using died. I cannot see the wifi miniport adapter without...
Network & Sharing
Computer suddenly freezing need to restart from time to time
Computer is suddenly freezing from time to time and i need to restart to undo it dont know what is causing this. Thanks for looking into the .dmp file.
BSOD Help and Support
Computer spamming usb unplug sound/lag every time it does so.
The last thing I did was change the system locale to japanese and mess with a few of the language bar settings, while playing league of legends i started getting the sound of a USB being unplugged every other second and the computer would lag, not the keyboard, or mouse, the hole computer. Also...
General Discussion
WiFi Miniport Adapter/Adapter #2 Error
I just bought a brand new Asus K52F and when the laptop goes into sleep mode the "Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter & WiFi Miniport Adapter #2" fail. When i turn the computer back on i have trouble connecting to the internet, and the devices have error (code 43). I can still connect to the...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:47.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App