Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Losing internet connection "The Default Gateway is not Available"

24 Dec 2014   #1
Kazamieras

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Losing internet connection "The Default Gateway is not Available"

Hello, I've been lurking for some time now but just made an account to get some help with an issue I've been having.

Some basic info before I start typing
I'm using a wired connection through At&t Uverse, no idea what the router model is, run though ethernet cable through and through. No Anti-Virus software, although I did use Malwarebytes and AlYac in sync for a while, before uninstalling them part-way though the problem.
Losing internet connection "The Default Gateway is not Available"-ipconfig.png
That's my ipconfig /all settings, the skype icon with the resetting symbol is how I know my internet has stopped working at the time

Soon afterwards, I'll right click my Local Area Connections under Network Connection in my control panel and click Diagnose, and this is what ends up happening. And thus my connection is fixed for a period of time.

The time it works seems to be fairly random, from instant disconnects to up to 2 hours of working time, but I've noticed that it seems to happen most often when I'm gaming online, playing Path of Exile or League of Legends. Most of the time, I'll also be skyping with someone on video chat, so that could have an impact on the situation.

This has been happening intermittently before as well, the rig itself is a 2 year old custom rig, AMD FX 8350 cpu, AMD Radeon 7870, and MSI 970A-G46 Motherboard. The earliest occurrence was about a year ago, the same issue sprung up for a week and never came back. This time around it's been doing so for about 2 weeks and nothing I've done seems to have fixed the issue.

It doesn't seem to be a driver issue as I've updated all of the relevant drivers, and it's not an issue with the router as I have another computer connected through wire and two more with wireless connections. Although it I haven't tried replacing the cable, it didn't work the last time this occurred so I doubt it will this time.

Any other information you need can be provided, thanks for your help :3

EDIT: After further use today, I have suspicions it might be due to overuse of data. As the connection mainly drops later at night, and after a day of working it tends to drop more often. After a while it ends up losing identification of the network suddenly showing up like this
Losing internet connection "The Default Gateway is not Available"-identifying.png

From which I will diagnose as such
Losing internet connection "The Default Gateway is not Available"-lac-ip.png

Next time this happens I will try and take an ipconfig /all at the current state
Losing internet connection "The Default Gateway is not Available"-identifying-config.png

I also seem to be wrong in my assumption about network load and use. It just cut out at 12:07, about 40 minutes after being on.




Attached Thumbnails
Losing internet connection "The Default Gateway is not Available"-untitled.png  
My System SpecsSystem Spec
.
03 Jan 2015   #2
Kazamieras

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Solved on my own?
Seems the splitter my family was using had a dead port on my end, so swapping my ethernet cable to another port and running another computer directly to the router seems to have fixed the problem. Will leave the thread open for a couple of days to see if the issue comes back again
My System SpecsSystem Spec
06 Jan 2015   #3
Kazamieras

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Seems the issue is gone. Warning to anyone using a Linksys EFAH05W 5 port connection hub. Check the ports.
My System SpecsSystem Spec
.

06 Jan 2015   #4
Yard Dog

Win 7 Home Premium SP1 32 bit
 
 

Thank you for coming here. A main simple issue as yours can first be determined as you have the connections. secure and operating as should be... I think you have Indeed solved this. i like using this for checking software after hardware is confirmed good : Internet Troubleshooting Guide
Hope all stays good after you swapped that connector out.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Losing internet connection "The Default Gateway is not Available"




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Internet Connection Keeps Dropping..."Default Gateway not available"
I am having a internet connection issue. I have internet, but after a bit my browser, nor anything else, will connect to internet, even though it shows an active connection. If I troubleshoot or restart my pc, it fixes the issue till next time.
Network & Sharing
Internet drops out randomly - "The Default gateway is not available"
I am running Windows 7Ultimate. My Internet connection keeps getting dropped, and when I run the troubleshooter, I can get two different messages: "Troubleshooter Couldn't identify the problem" or "The default gateway is not available." When I get the first, I might as well give up getting...
Network & Sharing
"Default gateway is not available" Wireless internet cuts out randomly
Hey all, For a while now my internet would cut out randomly and to fix it I'd either have to troubleshoot it and wait or I'd have to restart my computer. When I troubleshoot it and it fixes, I get the message that "Default gateway is not available". It didn't happen as ofter before but now...
Network & Sharing
Settings changed? No IPv4 internet access & "Default Gateway N/A"
Hello! I have a Dell laptop, running Windows 7. Yesterday my cat walked across the keyboard and literally that very moment, my internet lost connection. It wasn't a case where she disabled the wireless capability by pressing the combination of fn and F2. The wireless is turned on, and is in...
Network & Sharing
Intermittent connection issues, "Default gateway is not available."
I have a Motorola SB5100 modem connected to a Netgear WGR614 v7 router. I then have my Xbox 360 and Desktop connected to the router. With this setup, there will be periods of time in which my internet will disconnect, but all the lights on both devices will stay lit. When I disconnect my Desktop...
Network & Sharing
Randomly losing connection/ default gateway not available
So I have had this problem for several days and it is starting to frustrate me. I lose connection to internet randomly. It can be as frequent as every few minutes, or it can happen once in a day. I fix it by clicking "troubleshoot problems". It resets something, and fixes it for some time with a...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:47.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App