Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Problem with Network service, Win 7

06 Feb 2015   #1
AirPower4ever

Windows 7 Pro 64-bit
 
 
Problem with Network service, Win 7

So I have a problem that cropped up and I checked this with my other Windows 7 machines. My system is a Windows 7 64-bit Pro. The problem is as of the past 3 months I noticed that when I click on Start > Network my system would take a long time to scan my network. I checked my settings and compare those to my other Windows 7 machines and those match.

My machine has the exact same parts on another Win7 machine and that one does not exhibit this slow issue. I ran the SFC /scannow and no issues there.

Then I found some notes I had written some time ago and I went poking around and found something. In the services, my "Computer Browser" service was set to "Manual" like all my other machines. But the status was stopped whereas all my other machines the status is "Started". So when I forced it to start, this got back to normal. When I rebooted the status was "Started". But then I reboot again and it was stopped.

So is there a fix to this service? I did check the associated file against my other systems and they are the same version and dated the same. So not sure why this is happening, all computers have the same Microsoft updates as I keep a log of which ones are installed.

If anyone can shed some light on this it would be appreciated.


My System SpecsSystem Spec
.
06 Feb 2015   #2
doctore

Windows 7 Pro
 
 

To change the startup type of a service, right-click on the service, select properties and change it with the drop-down menu labelled "Startup Type" at the pop-up. If it's "manual" and you want it to start when Windows starts, change to Automatic, although in your case it's better to change it to Automatic Delayed. That simply means it will start after all Automatic services have started first.
My System SpecsSystem Spec
07 Feb 2015   #3
AirPower4ever

Windows 7 Pro 64-bit
 
 

Thanks doctore. I was playing with that, but I came across other threads on this; even in here and there does not seem to be an answer to this behavior. I did set it to Automatic and I manually started it. About 13 minutes went by and I check on it and the service was stopped. I rebooted and checked and it still was stopped, even when set to Automatic.

Reading from other posts I know I am not the only one. :-)

There are different fixes, but non are working for my situation. I tried a Microsoft Fixit when I did a search for this same issue and nothing. I also discovered that my DEP was greyed out so I could not select anything there, but another Fixit took care of that where I can now select an option. I checked the logs and nothing popped out associated to this nor are there any entries when it does stop.

One answer here at the Seven is to do a repair install, but trying not to go that route.

Thanks again for the reply doctore, still going on to try to fix this. Anyone else had success on fixing this?
My System SpecsSystem Spec
.

07 Feb 2015   #4
doctore

Windows 7 Pro
 
 

Sure thing.

Some services, even if set to automatic, will stop if there i nothing for them to do, so it's not really a suspicious behavior.

Last time I checked my Computer Browser service, it was set to "Manual (with Trigger)" although right now it's just Automatic. Unfortunately, I am not knowledgeable with triggers, but you can read on it here: https://msdn.microsoft.com/en-us/lib...=vs.85%29.aspx

To me it seems that the service should have a trigger, maybe when you connect to a network, but again - out of my realm.

Good luck
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Problem with Network service, Win 7




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Cannot Add Service to Network Adapter
Hello, I'm using Windows 7 Home Premium 64bit SP1 There is similar question for Windows 7 Home Premium 32bit. posted by MTS52 but suggestions didn't help me :( I need to add manually service since is not automatically installed when I install SW and I can't do it, please see screen shots...
Network & Sharing
Cannot Add Service to Network Adapter
I am using Windows 7 Home Premium 32bit. I am trying to add a service to my primary broadband modem's Network adapter. Right click connection then select properties. When I select Install then select Service then press ADD the resulting dialogue box is empty. The same thing happens if I...
Network & Sharing
Wmipvrse.eve network service.
Hi, I have just noticed that in task manager that the file mentioned in the subject above uses 5-10% cpu in my pc. Windows 7 Pro 64 bit. I have tried running a scan with malwarebytes and security essentials but no virus is found. Any suggestions why this happening. Please help.. Thanks..
Performance & Maintenance
"The specified service does not exist as an installed service" problem
Hi. I am having really bad problem on my WIN 7 x32. I would appreciate some help. Here's brief description of the problem: The problem started when my mcafee anti virus removed ZEROACCESS trojans from my system. After the scan was completed, my system rebooted and I lost control of all...
General Discussion
Network Problem: The Dependency service or group failed to start.
Hi I have recently found a computer in a skip :) SCORE! It works and all but I want to get internet and when I open the network and sharing center it says "The dependency service or group has failed to start" I found this post...
Network & Sharing
Which VPN Network service is Best?
Hello!:D I currently use "Anchor Free Hotspot Shield" VPN network service for web browsing. Its some extension, some time very slow and i can't find my favorite web pages. So if you know or if you use free VPN Network service please tell me in your experience, which free VPN network is good and...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:45.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App