Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Network starting slow after some programs

14 Feb 2015   #1
Somacruz

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Network starting slow after some programs

Hello SevenForums!

Been looking around this issue for a bit but well, now decided to ask myself.

After I got my SSD (THANK GOD), my computer now starts so quick that the network driver.. or if it is the driver.. starts after some programs, I'll explain the problems with some programs I have.

Programs like Wowhead Client says "No such host is known", OneDrive requires me to log in because there's no internet for that small second and Windows Live Mail fails to launch because I have no internet. If I start them again after, they launch perfectly fine, because then my internet is up and my computer registers it.

I have tried to reinstall my network drivers from Asus website without any luck of change, and my IP is static set at the moment, but had problems even when it was on automatic.

A solution I kind of found was to put an easy password onto my account, as the internet starts at login screen. My current solution is to stop Mail from autostarting and manually starting it, as with Wowhead Client I can just press Retry. OneDrive.. well.. I have to login again, over and over.

I really hope someone can help me with this issue, if there is a fix for it, or if I'll just have to live with it.


My System SpecsSystem Spec
.
17 Feb 2015   #2
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

Welcome to Seven Forums,

Did you have this issue before you have upgraded your hard drive? It seems odd though. Have you tried using a different User Profile? If you don't have one, create a new User Account from your Control Panel and see if the issue persist.
My System SpecsSystem Spec
17 Feb 2015   #3
Somacruz

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I had no problems with it before, no, not when I only had a hard drive installed. I have tested around with two user accounts as I was pretty much copying settings completely when I unlocked the true Admin account, with 0 difference to it. I have also heard sites talking about this being a common issue when having an SSD... for some.
My System SpecsSystem Spec
.

17 Feb 2015   #4
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

What Security programs are you running? Have you tried disabling it?
My System SpecsSystem Spec
17 Feb 2015   #5
Somacruz

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I actually have not.. I'll try that tomorrow as it's quite late for me right now. Thanks for that tip. I'm using Avast! Antivirus as a security program, and AdwCleaner which only runs if I tell it to, to clean up Spyware/Browser viruses.
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2015   #6
Somacruz

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I just tried permanently disabling Avast! Antivirus and rebooted, and nope, no change. This is the issues still there (with Skype also stopped working but unsure if related).


Attached Thumbnails
Network starting slow after some programs-untitled.png  
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2015   #7
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

Can you try a Clean boot?

Also, please post your ipconfig/all output for review.

Is this happening on both wired and wireless connection?
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2015   #8
Somacruz

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Posting the ipconfig/all here now, will test a clean boot as soon as I can.


Attached Files
File Type: txt ipconfig.txt (2.0 KB, 5 views)
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2015   #9
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

Thanks for the output, it looks good. If clean boot didn't help, you might want to assign Public DNS e.g. Google.

Edit: I'd also uninstall Avast by using the removal tool, reinstall if Avast is not the culprit.
My System SpecsSystem Spec
19 Feb 2015   #10
Somacruz

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Gonna start today by uninstalling Avast and try, and reinstall if there's no difference. Then try a clean boot.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Network starting slow after some programs




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Programs not starting at all.
Yesterday , due to being unbelievably pissed off as i was getting HUGE stuttering in all the games i played, i decided to download CrystalDiskInfo and AdvancedSystemCare 7.1 ( even activated a pro key ). After setting up CDI and tuning all possible things with ASC i also downloaded the new...
General Discussion
BSOD when starting some programs
Sometimes when loading Unity (uses graphics card) I'll get a blue screen, but not always. I've been playing games fine. Sometimes loading Firefox it'll say it's "stopped working", but it'll work after that. I noticed my sound icon red-x'd yesterday, but Windows fixed it by restarting the...
BSOD Help and Support
Most programs not starting up
I downloaded a Windows Update the other day but then got an error that it didn't install correctly. Soon later my comp suddenly reboots by itself. Then when I log on I can't launch half of my programs. Things like notepad, command prompt, CCleaner, & task manager work. But things like Steam,...
General Discussion
32bit programs not starting on w7 64
hey, im currently working on an assignment for university, so the faster I can come to a fix for this the better! I restarted my pc earlier, after I noticed the audio was slightly laggy, the same sort of lag one would get if they had a very high CPU utilisation and I've experienced it in the...
Software
x86 programs not starting in windows 7 x64
Going about my second install of windows 7, last time all programs running under x86 were locking up, During install everything went ok till about two hours later and its doing it again. IE x64 will run but not firefox, winamp, or even trying to play a CD, they just show up in the task manager and...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:26.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App