Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Unidentified Network with Ethernet on Windows 7 Ultimate

07 Dec 2015   #1
friendlybear

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Unidentified Network with Ethernet on Windows 7 Ultimate

I bought an Ethernet cable to plug directly to the modem for better speeds. I plug it in and it doesn't work. It has a Public Network symbol and says "Unidentified Network". When I diagnose it says "Local Area Network 2" doesn't have a valid IP configuration. My NIC is the Intel(R) Ethernet Connection i217-v.

I have tried almost everything. Manually set the IPV4 from the IP config command, disabled IPV6, tested the cable on other PC, checked BIOS to make sure it is enabled, started in safe mode with networking, changed speed and duplex, installed official Intel drivers. It could be the modem but I'm unfamiliar with what settings to tweak. Modem is a Telstra Gateway Max TG799vac.

Cable is plugged in the right place 100%. The modem LED is green and flashing and the PC's top LED is orange and flashing but the bottom is green. I uninstalled the driver in device manager and restarted then reinstalled but still doesn't work. If I login to the modem with the other PC it doesn't appear under the Ethernet connections. I called the ISP for

Sometime after trying to fix it I had the exact same problem with the WiFi and I just enabled the IPV6 and it worked again. It was "Unidentified Network" and had a public network symbol just like the Ethernet is doing.

Here is Ipconfig:

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>ipconfig /all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : LLEEEEEEEEEHHHA
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : gateway

Ethernet adapter Local Area Connection 2:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Ethernet Connection I217-V
Physical Address. . . . . . . . . : F0-79-59-90-F0-8F
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:8003:4023:c600:d88e:211:f4be:d7b8(Pr
eferred)
Temporary IPv6 Address. . . . . . : 2001:8003:4023:c600:d5a5:5dd9:cfa6:c463(P
referred)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::d88e:211:f4be:d7b8%20(Preferred)
Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.215.184(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . : fe80::3291:8fff:fe40:fbca%20
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 401635673
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-17-7B-CB-7F-1C-AF-F7-67-0F-6C

DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Wireless LAN adapter Wireless Network Connection 3:

Connection-specific DNS Suffix . : gateway
Description . . . . . . . . . . . : ASUS PCE-N53 300Mbps 11n dual band Wirel
ess PCI-E card
Physical Address. . . . . . . . . : BC-EE-7B-E3-F2-ED
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:8003:4023:c600:24ee:1fb2:1087:7c81(P
referred)
Temporary IPv6 Address. . . . . . : 2001:8003:4023:c600:4821:4238:e8f:527e(Pr
eferred)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::24ee:1fb2:1087:7c81%18(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.0.0.136(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Monday, December 07, 2015 4:45:42 PM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Monday, December 07, 2015 6:20:14 PM
Default Gateway . . . . . . . . . : fe80::3291:8fff:fe40:fbca%18
10.0.0.138
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 10.0.0.138
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 398257787
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-17-7B-CB-7F-1C-AF-F7-67-0F-6C

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 2001:8003:4023:c600::1
10.0.0.138
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
Connection-specific DNS Suffix Search List :
gateway

Tunnel adapter isatap.lbuchhinternode.on.net:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter isatap.{D5106A99-B9F5-4043-8F81-38B43CF7E5C4}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes


My System SpecsSystem Spec
.
07 Dec 2015   #2
BorisTheAnimal

Windows 7 Home Premium
 
 

Hi friendlybear,

did some searching and found this pdf on activating internet with your Telstra Gateway Max:
http://www.telstra.com.au/content/da...-a4-format.pdf
Page number 5 and step number 03 might solve your issue!

/Boris
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2015   #3
friendlybear

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I should mention that I have no issues connecting through WiFi and Ethernet with my main PC and other devices. I activated the modem when I got it months ago so everything works fine. I can even connect with WiFi using the same PC having this Ethernet issue.
My System SpecsSystem Spec
.

07 Dec 2015   #4
BorisTheAnimal

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by friendlybear View Post
I should mention that I have no issues connecting through WiFi and Ethernet with my main PC and other devices. I activated the modem when I got it months ago so everything works fine. I can even connect with WiFi using the same PC having this Ethernet issue.
Well that would then point to a driver issue, I saw on the Asus Support page for your network two different drivers, which one do you have installed?
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2015   #5
friendlybear

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I don't know what you mean? I installed the drivers for the NIC. What drivers are you referring to?
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2015   #6
BorisTheAnimal

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by friendlybear View Post
I don't know what you mean? I installed the drivers for the NIC. What drivers are you referring to?
Here on the Asus Support download page for your motherboard:

https://www.asus.com/Motherboards/B8...Desk_Download/

You'll have to select your OS and then scroll down and click the Lan link in blue text and download the driver, I suppose it is the Gigabit one.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2015   #7
friendlybear

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I tried both but they said a newer version was already installed.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2015   #8
BorisTheAnimal

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by friendlybear View Post
I tried both but they said a newer version was already installed.
Well um would it kill you if you had to use the WiFi, I'm sorry but I'm not sure what to do right now. I'm going to ask someone more experienced.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2015   #9
BorisTheAnimal

Windows 7 Home Premium
 
 

You could also try by uninstalling the Ethernet driver, reboot and see if that fixes anything.

And oh be prepared by having downloaded the driver before you boot so that you won't have the problem of having no internet.
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2015   #10
friendlybear

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I tried that. If it helps I also had a BSOD when the Ethernet was plugged in. Haven't had one since I plugged it out.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Unidentified Network with Ethernet on Windows 7 Ultimate




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Unidentified Network through Ethernet
Hello again, My case can be retrieved from my other thread: http://www.sevenforums.com/network-sharing/254537-wifi-not-showing-up.html So now my problem is that I am having problems getting internet access through ethernet for my PC. It says it is an unidentified network. Sometimes it has...
Network & Sharing
Unidentified Network after changing Ethernet Cable
I have a problem with my internet that makes absolutely no sense to me. I recently bought a new ethernet cable because my old was...well...kinda old and it had some wires popping out. I plugged in the new cable and all of a sudden it won't give me internet access. Instead it just says stuff like...
Network & Sharing
Windows 7 Unidentified Network using ethernet
Help! My ethernet cable was working fine until now. This is what I get:http://i40.tinypic.com/2bct51.png This is in the properties dialog: http://i42.tinypic.com/2hriefq.png http://i41.tinypic.com/25z2ih3.png Can anyone help me? I think I have tried just about everything. This is ipconfig: ...
Network & Sharing
Unidentified Network windows 7 ultimate x64
I had a network problem with my pc.. i donno how to fix it and look for some solutions, but failed. i hope you could help me. thanks :D
Network & Sharing
Ethernet Unidentified Network Issues
I ran into a big problem 2 days ago when I had issues with windows updates on my W7 OS. I was getting some updates out of the way after updating my graphics card drivers for the beta test weekend for SW:TOR. I let it all run through as normal, however, during step 3 of 3 the computer restarted and...
Network & Sharing
Windows 7 Ultimate x64 Unidentified network Help!!
Hello my name is George and im running a Windows 7 Ultimate x64 computer and i and getting a error when i try to connect to the internet with my Belkin g Wireless adapter... It has worked before and then one day it desided to say Unidentifed Network. So i thought i would do a troubleshoot...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:36.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App