Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Ethernet Cable Problems

19 Dec 2009   #1
Llambda

Windows 7
 
 
Ethernet Cable Problems

Ok so to start off let me say that for the past two hours i have been searching through every google link/ forums about every single type of problem that people have been having relating to their internet being disconnected during various times.

I have tried the following solutions with no success.

Resetting Modem/Router
Uninstalling Bonjour
Setting my speed/duplex to auto
Cmd netsh reset catalog thingamajig
Changing to a different ethernet cable/ port in my house
Uninstalling any latest software that was installed
Updating any drivers that needed

My Computer specs are
Sony Vaio Laptop
Windows 7 Ultimate 64 Bit
4 Gigs Ram
Intel Core 2 Duo Proc 2.10GHz
ATI Radeon Mobility HD 4650

Network Adapater is Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Ethernet Controller

Ok from what i have seen its not a problem with my wireless card because when i go over my friends house and connect to his wireless network i can stay connected no problem. The problem is that when im home i do not have a wireless router and i connect my laptop via ethernet cable...every other computer in my house has no problem staying connected to the internet. At first i thought it was Firefox acting up so i switched to Google Chrome, but alas the problem persists. Ive read through 50+ pages of advice on what to do but i think i have a unique problem here.

When my computer is sitting idle, my internet connection stays, for instance as im typing this i can stay connected. But the second i move my mouse or click on a search bar, or hit enter after typing something into google, my internet goes crazy and keeps connecting and disconnecting every few seconds. Hopefully someone will have some insight for me as i am trying very hard not to do a clean OS install...
thanks alot

Llambda


My System SpecsSystem Spec
19 Dec 2009   #2
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

This may have something to do with having no Windows 7 support for the Marvell Yukon 88E8055. The most recent drivers for that are dated to 06 and are only made for XP.

I would keep looking at the Sony site for updated drivers. I would look for you but I'm not sure of the exact model of Sony Vaio you have.
My System SpecsSystem Spec
19 Dec 2009   #3
Llambda

Windows 7
 
 

i have a sony vaio vgnfw 490 im going to go look at the sony website and try and find it...if you can find it ide really appreciate it
My System SpecsSystem Spec
19 Dec 2009   #4
Llambda

Windows 7
 
 

sooo i checked the sony website where i can download the drivers, and i found the windows 7 version of the marvell ethernet driver but when it installs and i go to install it, it says this is only function with windows vista
My System SpecsSystem Spec
19 Dec 2009   #5
Tepid

Win 7 Ultimate 32bit
 
 

If you can extract the files contents (which you may not be able to do) then you could try installing using the have disk method.

But, Sony has configured their installer to check Windows version cause,, well whatever reason,, version checking is kind of a dated thing and really shouldn't be used in my opinion. But.... it's sony, 'nuff said
My System SpecsSystem Spec
19 Dec 2009   #6
Llambda

Windows 7
 
 

nope cant extract it....any other ideas besides constantly checking for an update. i checked the marvell website and did their drivers but still nothing....
My System SpecsSystem Spec
19 Dec 2009   #7
Tepid

Win 7 Ultimate 32bit
 
 

Have you tried a virus scan?

Also, uninstall any mouse software that might be installed.. This is a strange issue, caused by mouse movement?

Call Sony, but they probably won't provide support at all, even pay support, if 7 was not the original OS.

Other than that for driver support, not really. You are pretty much stuck till sony pulls their heads out and provide it, or marvell does.
My System SpecsSystem Spec
19 Dec 2009   #8
Llambda

Windows 7
 
 

ok so oddly enough i did call sony...and as usual after 45 minutes of listening to someone i can barely understand he did remote access downloaded a driver and disabled IPv6 and its seems to be working fine now...what i find funny though is, my internet has yet to cut out since he fixed it...i log into the forums here to post and my internet wont stay stable hahahaha
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2009   #9
Llambda

Windows 7
 
 

awesome....and were back to getting disconnected when using Trillian or randomly browsing the internet
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2009   #10
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Looks like Sony doesn't have a working driver for that old eithernet controller.

It's kinda pathatic that they told you to disable IPv6. Homegroup sharing will not function without it so basically he told you to disable the best sharing feature on Windows 7 just to make their eithernet controller work and it still doesn't work so what was the point I wonder.

Let me look around for another driver.


OK, try here for the 64 bit network driver. It might be different than the one you have now. The network drivers in the link below are dated 10/12/09

http://esupport.sony.com/US/perl/swu...90&SelectOS=49
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Ethernet Cable Problems




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
PC can not detect Ethernet cable
Yesterday I was playing Orion: Prelude with my friend. We were just about to play space engineers but I had to go and have Dinner. When I came back my internet was working, and then it broke. It had a red X on the Network Icon, normally this just means the the ethernet cable is playing up and when...
Network & Sharing
Long Ethernet Cable
Hi I have windows 7 desktop Working well,Now My router is about 12ins from my desktop and surrounding the router are two speakers,Cordless phone and a external HDD. Been reading on google that the setup that I got is not ideal to have the router close to any of the items in queastion,So decided to...
Network & Sharing
No ethernet cable connected
Alright back again with another computer issue. This time it's with a new bought Gigabyte GA-990FTXA-UD3. I've got everything working apart from this. It's my internet connection. Using the integrated network card obviously and the computer does not even respond to it when im connecting it. ...
Network & Sharing
Ethernet cable not detected!!
Hey everyone, Since I'm on a campus, I'd like to download shit with a real nice speed, but the only problem is, when I connect my ehternet cable, it won't connect or something. If I go to the adapter settings, it says that the wireless network connection is fine, but the local area connection...
Network & Sharing
Network cable unplugged message when using ethernet cable
Hi, I have a brand new Dell Precision Workstation with Windows 7 Professional 64 bit. I have not been able to connect to networks or the internet. It does not recognize that it is plugged into the network/internet via an ethernet cable. The computer has a Broadcom NetLink Gigabit Ethernet adapter...
Network & Sharing
HELP! ethernet cable not being detected
Hi, I am using windows 7. i have upgraded from vista recently. My internet connection has been cutting out infrequently over the past month, but now it has cut out completely. windows is detecting the problem as a either a faulty ethernet cable or as a cable not being connected. I have tried; ...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:37.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App