Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Problem connecting to internet only at startup

31 Dec 2009   #1
bardos

windows 7
 
 
Problem connecting to internet only at startup

With winxp i booted into my desktop and i had internet. Now, with same static IP connection as always, I boot into the win7 desktop and i have no internet access.

To get internet access i have to either disable and enable the connection, or uninstall the network card at device manager and then it will be found again. Once found or re-enabled i do have internet access. anyone have any ideas?


Motherboard: gigabyte p35 d3sl
NIC Onboard realtek RTL8168B pci-E Gigabyte


My System SpecsSystem Spec
.
31 Dec 2009   #2
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Control Panel > Network and Internet > On the left-Change adapter Settings > select your LAN > Properties > TCP/IPv4 > Properties

Is your machine set to obtain IP address and DNS server automatically?
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2009   #3
bardos

windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
Control Panel > Network and Sharing > Change adapter Settings > select your LAN > Properties > TCP/IPv4 > Properties

Is your machine set to obtain IP address and DNS server automatically?
oh yes, absolutely. also in device manager everything looks fine even at startup.no yellow exclamation marks.

Ipv6 connectivity is "no network access"
My System SpecsSystem Spec
.

31 Dec 2009   #4
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

I'm sure you have already tried the Gigabyte site or Windows update for your Windows 7 mobo drivers.
GIGABYTE - Support&Download - Motherboard - Driver - GA-P35-DS3R (rev. 2.1)

Are you using a router or connected directly to the modem?

You could try to renew the IP lease by using the commands on the page below.
http://compnetworking.about.com/od/w...a/ipconfig.htm
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2009   #5
bardos

windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
I'm sure you have already tried the Gigabyte site or Windows update for your Windows 7 mobo drivers.
GIGABYTE - Support&Download - Motherboard - Driver - GA-P35-DS3R (rev. 2.1)

Are you using a router or connected directly to the modem?

You could try to renew the IP lease by using the commands on the page below.
ipconfig - Windows Command Line Utility
i downloaded and installed the most recent lan drivers for my motherboard v2.0 and the strange thing was that on reboot I had internet access according to the tray icon, something which had not ocurred before at bootup. everything on paper was great, but there was no genuine connection to surf or download mail etc. so i did a rollback to the former drivers which is also a win7.sys file and i had instant internet. so i'm stumped.
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2009   #6
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Are you using a router? Firmware updates may be required.
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2009   #7
bardos

windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
Are you using a router? Firmware updates may be required.
i have just updated the NIC drivers again and not rebooted. connection is fine for the moment. router is linksys wrt54GL running DD-WRT v23 SP1 Final
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2009   #8
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

I was about to mention you should try installing those drivers again because it seems to be the only thing that has made a difference.

You could try it connected directly to the modem and see what happens, that would eliminate the router which is only compatible with 32 bit systems by the way. See this in the link below.
http://www.microsoft.com/windows/com...54GL&os=32-bit

Are you using Windows 7 64 or 32 bit?
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2009   #9
bardos

windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
I was about to mention you should try installing those drivers again because it seems to be the only thing that has made a difference.

You could try it connected directly to the modem and see what happens, that would eliminate the router which is only compatible with 32 bit systems by the way. See this in the link below.
http://www.microsoft.com/windows/com...54GL&os=32-bit

Are you using Windows 7 64 or 32 bit?
well, using the new drivers once again, i rebooted and had the same results, now. that is, i disable and enable and then i have internet.
using 32 bit windows7 ultimate.
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2009   #10
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

You should try to connect directly to the modem and see if anything changes.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Problem connecting to internet only at startup




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Problem connecting to Internet router
Windows 7 Home Premium While trouble shooting Networking, 'Network Trouble Shooter' reset my Internet Router a few times. Since then the computer does not connect to the Internet automatically when switched on, as it used to do. It used to connect so fast that it could not even be noticed on...
Network & Sharing
Problem connecting to the internet using Windows XP Mode...
I'm using windows 7 64 bit Pro and I recently installed the Acrylic DNS Server Proxy program in order to maintain connectivity with my Mede8er media player when it is on the network. This required me to change the setting on the IP version 4 tab on my Win 7 network adapter from "obtaining the DNS...
Virtualization
Problem with connecting to wireless but no internet
I have read through a few of these threads, and haven't been able to solve my problem. I'm running Win 7 Home Premium 64 bit, I have a D-Link DIR-600N router, and up until about a week ago everything seemed fine. So now the situation is that I can connect to the wireless network, but cannot load...
Network & Sharing
Slow connecting to the internet on startup
So I have a wireless connection at home which I use for my laptop. The problem is that quite frequently(not every time) when I start the laptop up it takes a long time for it to connect, which eventually ends with it not connecting at all. My solution for this is to restart the modem, but is there...
Network & Sharing
Problem connecting to internet via Wi-Fi
Hi people, I am an owner of a dell studio 17 laptop. It was pre installed with windows vista, 2 days back I upgraded my laptop to windows 7 ultimate x64. Since then I am unable to connect to my internet. Hope you people can help me. Thanks in advance.
Network & Sharing
Internet not connecting on startup
I am running Windows 7 and having trouble with the internet not connecting when I start-up my computer. I get the yellow error symbol on the bottom right on the internrt icon. I find I have to uninstall the Realteck network driver and then re-install it for the internet to connect. I have to do...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App