Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: windows 7 and netgear dg83g v3 wireless router

04 Jan 2010   #1
ryanfitton

windows 7: home premium 64-bit
 
 
windows 7 and netgear dg83g v3 wireless router

i have a problem with my computer and my wireless rputer, the problem is that when my computer is turned on tge ethernet port numer 1 light on my router is green and that is how it is supposed to be, however when i shut my computer down the light for ethernet port 1 goes orange, but when my computer get switched it changes back to green on windows 7's login screen.

this was working fine a couple of days ago howevr it has just started happening, i have tried the lead in different ethernet ports on my router and tried using a different ethernet cable. i have aso u ninstalled and reinstalled the driver for my computers ethernet port, my ethernet port is built in to my motherboard.

os: windows 7: home premium, 64-bit
router: netgear dg835g v3 with latest firmware


My System SpecsSystem Spec
.

04 Jan 2010   #2
Crispy

Windows 7 Ultimate x64 Service Pack 1 (Build 6.1.7601)
 
 

1. Try power cycling the modem: unplug the power from the modem for about 15 seconds and then plug it back in.
2. Download the latest version of your NIC drivers.
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2010   #3
aem

Windows 7 Ultimate 64Bit
 
 

I find it strange how you are using wireless, yet the router sees the connection as a LAN port connection.
My System SpecsSystem Spec
.


04 Jan 2010   #4
ryanfitton

windows 7: home premium 64-bit
 
 

I am not using wireless, my computer is plugged into the router using an ethernet cable
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2010   #5
ryanfitton

windows 7: home premium 64-bit
 
 

the netgear pdf manual for my router says that the orange light ion the Ethernet port goes orange (or amber) because the router has detected it as a 10Mps device instead of a 100Mps device, however when the computer is running the router sees it as a 100Mps device but when it is shut down it is seen as a 10Mps device. how can i make the router see my computer as a 100Mps device all the time even when switched off?
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2010   #6
aem

Windows 7 Ultimate 64Bit
 
 

Oh ok, didnt realised you were using cables. The fluctuation of the link speeds could be a feature of the card or a driver issue. Just a background on what i have seen before with a laptop at my workplce, the link speed changes from 100Mps (using power mains) to 10Mps when we unplugged the main and use battery. The fix we had there was updating the driver. This could what you need to check. The driver is a Network type driver.
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2010   #7
ryanfitton

windows 7: home premium 64-bit
 
 

well windows 7 has automatically updated the driver but i have rolled back to the previous in windows and still did not work. however i will try downloading an older one form the manufacturers website
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2010   #8
aem

Windows 7 Ultimate 64Bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ryanfitton View Post
well windows 7 has automatically updated the driver but i have rolled back to the previous in windows and still did not work. however i will try downloading an older one form the manufacturers website
What aren't you trying to use the latest from the vendor/manufacturers? What is the driver that w7 is using? is is a builtin driver?

Can you screenshot the device's Properties > Details tab, and select from Property drop down to Hardware Id.
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2010   #9
ryanfitton

windows 7: home premium 64-bit
 
 

im not sure if it is a built in driver or not :-/
i have attached the screenshot as an attachment


Attached Images
windows 7 and netgear dg83g v3 wireless router-screenshot.png 
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2010   #10
ryanfitton

windows 7: home premium 64-bit
 
 

i have now got it working correctly by changing the "Speed/Duplex settings" from auto negotiation to 100 mb full duplex


Attached Images
windows 7 and netgear dg83g v3 wireless router-screenshot.png 
My System SpecsSystem Spec
Reply

 windows 7 and netgear dg83g v3 wireless router




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Wireless connection not connecting to Router (Netgear)
Greetings, My Laptop will not connect to my Netgear Router anymore today. It was working earlier (that's what mum said), and then it wouldn't connect anymore. All I get is the 6 bars that is grey with a yellow sun over it and under the Network Connections it say's its "Attempting to...
Network & Sharing
Is it possible to set up NETGEAR wireless router without a modem?
I use cabled internet connection. I have only one internet cable. I plug in to my laptop, write the MAC address of the internet, open the log-in page of the internet service, write down the username and password and then I surf the internet. The question is how can I set up my wireless router? I...
Network & Sharing
Netgear N600 router & Netgear WN3000 range extender
Should be easy!.... But I cannot get my NEW Netgear N600 router to communicate with a NEW Netgear WN 3000 RP extender. The instructions say to press the WPS button on the extender then the WPS button on the router. No WPS button exists on the router! The instructions also I can use any...
Network & Sharing
Netgear WNR 2000 Router losing wireless signal daily
I've had the Netgear WNR 2000 Router for a year and a half. It always worked pretty well but now it loses a wireless signal almost on a daily basis. I have to turn off the router only for about 15 seconds and turn on again to regain signal. Is it dying? I have Windows 7, my wife has an XP...
Network & Sharing
Windows 7 and Netgear router wndr3300 compatiblility is
Ok, well i recently built a computer and had vista put on it. I use wireless internet and a realtek 8185 extensible 802.11b/g wireless device and a netgear wndr3300 router and i could connect to the internet. i upgraded to windows 7 and can no longer connect, while my vista laptop still can. My...
Network & Sharing
Netgear Router DG834GT - Windows 7 driver
Does anyone know if there is a Windows 7 driver/software etc. for the Netgear DG834GT router. If so do they have a link that I can follow to get it? I know that my Netgear WG111T Adaptor does not have one as yet which is causing me problems when my PC crashes without warning. :sarc: Thanks....
Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:37.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App