Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Slow Internet connection

28 Jan 2010   #1

windows 7
Slow Internet connection

Hi all

I am getting a very slow internet connection. Sometimes in the morning I get 6Mb/s, but more typicaly it's 0.1 Mb/s even when other machines on LAN connect at 4Mb/s

I have tried to be methodical about identifying root cause, but am now stumped


My other machines still connect at acceptable speeds.


My anti-virus software (Avast) is upto date and I have scanned the PC - All clean


Have booted into safe mode, the problem still occurs.


I have a Zyxel P600 with wireless. All of the other machines on my home LAN all run at 4+Mbs.

The router isn't Windows 7 certified. Does this make a difference? It always worked fine with Vista.


I have a intel(r) 82566dm-2 gigabit on-board connection, which I have updated to the latest driver from Intel.

There is some sort of problem here, because it keeps disconneting every 3 minutes or so, despite passing self tests. This may be the issue, however even if it doesn't drop for 5 minutes the slowness persists.

Windows Network

I get strange network map. Sometimes, it's Network1.png, which looks fine more usualy it's Network2.png, which looks like I connect using my Vista PC, which I don't. I've put this down to Microsoft oddness.

Any help very welcome

Attached Thumbnails
Slow Internet connection-network1.png   Slow Internet connection-network2.png  
My System SpecsSystem Spec
28 Jan 2010   #2

Windows 7 Ultimate x64

Try this....

Just assign Static Ips, see what happens...

hotComm FAQ: Assign Static IP Address (Windows XP)

I know this is for Widows XP but you get the concept
My System SpecsSystem Spec
29 Jan 2010   #3

windows 7


Tried static IPs, same issues. Albeit network map now always looks correct.

Does a router need to be Windows7 compliant?
My System SpecsSystem Spec

29 Jan 2010   #4

Windows 7 Ultimate 64Bit

My router is over 5 years old and it's working fine. It would not be a router issue i wouldn't think. Sounds alot like a driver issue.
My System SpecsSystem Spec
29 Jan 2010   #5

Windows 7 Ultimate x64

DSL CPE - ZyXEL Product & Solution

I would try to update the firmware if they do have one for your router.

Just back up your settings first before you do it. Firmwares will rewrite all your settings to nothing.
My System SpecsSystem Spec
29 Jan 2010   #6

windows 7

Thanks for advice, much appreciated.

Latest update

Rebuilt router, I already had latest firmware.

Everything ran smoothly for about 30 minutes, then NIC started intermittent drops again. I've changed properties from auto-negociate to 10MB/Full duplex and everything seems happy again.

I think this must be a driver problem. Hopefully new one will be released soon
My System SpecsSystem Spec

 Slow Internet connection

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Very Slow Internet connection
I have two laptops running Win7 Home Premium 64 bit. One laptop gets normal internet connections - both wireless & wired; the other is very slow. I have updated all network drivers on the problem laptop. (Actually, when I automatically updated the network drivers from Device Manager the drivers...
Network & Sharing
Very Slow Internet Connection - Realtek NIC
I have two desktops set up in my place, and they both act very differently when it comes to my internet connection. They both have very similar hardware setups, which include overclocked i5 750 processors, 4 gigs of GSkill RAM, and Gigabyte P55 mobos. They're both ethernet-connected to a...
Network & Sharing
Very slow internet connection
Well last month I was using an HP laptop (winXP) and it was running 54 mbps, which is fast for me. I got a new laptop (a week ago) and it's a HP and has Windows 7. Every since I started using it it's so slow and running at 12 and 18 mbps, it takes like 1 min. to load up a page. I have a Netgear...
Network & Sharing
Windows 7 SP1 causes slow internet connection
Hi, I formatted my 32bit Vista PC this weekend and loaded Windows 7 64bit on here. All fine, except my internet connection speed has now plummeted from around 15Mb to 8Kbps!! It's taken about 5 mins just to load this page :( I've Googled and there seems to be a lot of similar issues. I've...
Network & Sharing
Internet Connection too Slow
Hi, my internet connection is slow, so sometimes when i visit webpages, some pictures,specially from image hosts like tinypic dont load at all. I've tried with several other browsers, but all have the same problem. and the problem is not with the webpage, cause i had it checked from someone...
Network & Sharing
Slow Internet Connection with RC :/
I have just installed the RC and I have found that my internet connection dropped from 100kb/s with Vista to 15kb/s with W7. check the pics :/ does anyone got any solution, because I have tried from disable QOS and stuff from network connections and edit the registry =/ thanks in advance
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:50.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App