Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Loosing connection to servershares

23 Apr 2009   #1
Marc Winter

Loosing connection to servershares


I'm connecting networkshares from several 2003 servers to my W7-X64 workstation (build 7000). As the workstation is not a domain member I'm using my full domain credentials when mapping.

The shares work fine for a variable span of time (variing from about 30 minutes to several hours or even days), then some(!) simply stop working - I get an "X: is not accessible"-error when trying to use it.

When this happens only some of the shares are affected. Some still work fine with the servers all being in the same physical network.

Disconnecting and reconnecting the mappings then fixes the problem.

I tried different mapping-methods (using MyComputer and NET USE) to no difference.

Any suggestions where to search?

Thanks in advance,


My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2009   #2

Linux CENTOS 7 / various Windows OS'es and servers

Not a network guy but are there any "Disconnect" type of rules if there hasn't been any activity for a long while - either on the server(s) or client computers.

For example what happens in "Sleep" mode -- do the drives re-connect.

This might be too simple but anything to do with computers its usually the simple (and easiest) things which are often overlooked.

My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2009   #3
Marc Winter


For example what happens in "Sleep" mode -- do the drives re-connect.
Yes. This works fine. The disconnection happens in mid-work. Without any obvious cause.
My System SpecsSystem Spec

24 Apr 2009   #4

XP/win7 x86 build 7127

hmmmm... this is interesting...... i would first tell you to check your nic cards marc... I'm assuming everything is wired, no? then check cables possibly... only reason why i go to nic and cables first is that the randomness of the failures/dc's. Could be a bad wire or a bad spot on a wire, or nic failing periodically.

so likely hardware related... next would be the router and any other switches/hubs/routers connected on lan. Then we can go from there.
My System SpecsSystem Spec

 Loosing connection to servershares

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Partners Laptop loosing connection to network drives.
Hi All, We have 2 laptops in the house and one xp desktop machine, Both Laptops are Win7 64bit. The XP Machine runs like a server sharing one 3TB External HDD and one 80GB internal HDD The XP Machine is Wired and the Laptops are Wireless. On my laptop I can Access The Hard drives and use map...
Network & Sharing
Bluetooth mouse keeps loosing connection
I have searched everywhere but cannot find a solution. My Logitech bluetooth mouse keeps losing connection or just won't work with my laptop. I have tried disabling the powersave option, I have used the logitech combi to reset the mouse, I have bought a new mouse, changed batteries, reinstalled...
Hardware & Devices
Mapped Drive Loosing Connection after 6 to 8 hours
Ok, here is a problem I have been having lately and it is driving me crazy. I have a network with a server running 2008 Standard R2 and 4 workstations using Windows 7 Professional 64-bit. I also have 1 other station using Windows XP Professional. The software I run off the server is installed as a...
Network & Sharing
Loosing connection to network devices
Reposted from dlink forum:
Network & Sharing
loosing internet connection 3-5 mins after starting system.
Hi, About 3 to 5 minutes after starting my system I loose internet connection. I click on the wireless signal bar in the task tray and disconnect and reconnect to the internet and from then on it works fine! I'm using the linksys wusb600n wireless adapter and have the latest 64 bit drivers for...
Network & Sharing
Loosing internet connection... Help
I have been using Windows 7 on a new hard drive for around 2 months now on my PC and have had no problem with connecting to the internet. I am using a netgear DGN2000 ADSL2 + modem router and like i say i have had no problem with the internet then suddenly i would be on the internet then connection...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:40.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App