Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Network slow to initialize on startup, slow system

30 Nov 2010   #11
brady

 

How many networks are saved in your network list? How many are set to "connect automatically"?


My System SpecsSystem Spec
.

30 Nov 2010   #12
houseaddikted

Windows 7 Ultimate x64
 
 
re

Quote   Quote: Originally Posted by brady
How many networks are saved in your network list? How many are set to "connect automatically"?
None. I mentioned that i'm using LAN, not wireless or PPoE or anything else. Just the adapter with manually configured ip and everything. "Network 7" is another bug from Microsoft, i even saw some computers counting to 30 or even more but having just one (it discovers a "new" network everytime windows starts up).

Anywayz, it worked fine until 2 months ago. At that moment i thought that it's something wrong with the driver or some service of programs i'm using but recently when i did some research on the internet i realized that the problem is spreading and it's not caused by any reasons that i mentioned above.
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2010   #13
pattcap

Windows 7 x64 Home Premium
 
 

I saw in another thread that this problem (which I had until now) is related to services starting up.

Right after you start before the problem resolves,
RUN "services.msc" to bring up the services
Sort by Status and look for one that says "Starting" rather than Started or blank.

For me it was "Windows Image Acquisition (WIA)"
I changed it from Automatic to Automatic (Delayed) and the problem was solved.

Hope this helps
My System SpecsSystem Spec
.


12 Mar 2011   #14
nicbizz

Win 7 Ultimate x64
 
 

pattcap was spot on.

I had the same problem, except it was the "Server" service that jams up for 20 mins or so. Turns out it's related to network discovery, file and print sharing. I realized that I recently disconnected a Buffalo NAS that was functioning as a print server as well. My Windows was stuck at finding a networked printer that was no longer available. Removing the printer from Devices solved the problem.

If all else fails, you could always try Disabling the service. That's probably not the best reccomendation, as its there for a reason, but it could help you troubleshoot.
My System SpecsSystem Spec
13 Mar 2011   #15
pattcap

Windows 7 x64 Home Premium
 
 

I finally found the exact source of my problem
I have Oracle Virtual Box in my system. The "Virtual Box Host-Only Ethernet Adapter"
was taking the long time. I removed the adapter and my problem was solved.

So, if you have Vbox, worth checking this one.
My System SpecsSystem Spec
27 Mar 2011   #16
dujik

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by pattcap View Post
I saw in another thread that this problem (which I had until now) is related to services starting up.

Right after you start before the problem resolves,
RUN "services.msc" to bring up the services
Sort by Status and look for one that says "Starting" rather than Started or blank.

For me it was "Windows Image Acquisition (WIA)"
I changed it from Automatic to Automatic (Delayed) and the problem was solved.

Hope this helps
Boy i`m glad i return to this thread.
I run services.msc and find out postgresql was my problem.
I simply uninstall the damn thing i used once 15 months ago and finally
that solved the problem
Thank you
My System SpecsSystem Spec
16 Dec 2011   #17
amezee

Windows 7 32bit
 
 
Same problem

computer hangs and then crashes when the network access icon appears in the system tray.

i've tried registry cleaning, disabling netwrok adaptors and startup items, virus checking, disk scanning for errors... no luck

HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.... please
My System SpecsSystem Spec
05 Jul 2012   #18
rockeye

Windows 7 Enterprise 32 bit
 
 

I just solved the same issue everyone has. It was a postgres sql service. I set it to Automatic (Delayed)

I am so happy, this thing was bugging me for some time, thanks everyone.
My System SpecsSystem Spec
05 Jul 2012   #19
amezee

Windows 7 32bit
 
 
how?

how did you solve it?
My System SpecsSystem Spec
05 Jul 2012   #20
rockeye

Windows 7 Enterprise 32 bit
 
 

I've reboot my pc and when my network icon was showing blue circle i started a task manager and checked a services tab it was showing that postgres service is stopping, i osbserved it and when it stopped my network was finally active. So i've ran a services.msc and found a postgres service, set it to automatic(delayed) and rebooted again. My problem was gone.
I hope it helps you too.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Network slow to initialize on startup, slow system




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
one of 3 user cant login,slow startup,system hangs
Hi, I have a dual win 7 machine.in one instance,windows loads slow,i have 3 users-all admins,the one I use most,cant log in now.it takes forever to load and eventually hangs.when I try other users it loads fine but when I try to access main user's documents through explorer it takes a long ...
Performance & Maintenance
Slow network startup on all adapters
Whenever I boot up or disable/enable a network adapter it takes 1-3 minutes before I actually connect. After waiting, I'll see the little round circle spinning in the system tray and then i'm able to connect. While waiting for my adapter to work I noticed under tcp/ip settings that my gateway...
Network & Sharing
Need help regarding slow boottime slow startup and hangs
I bought this Fujitsu laptop for less than a year. Its only for my school work. It takes forever to bootup, startup and it sometime hangs when I open up a program or typing. For the bootup, it takes very long time on the window logo, after that the black screen, followed by the welcome page with...
Performance & Maintenance
How to fix slow startup according to network search
After starting Windows 7, the system is setting up the network connection (blue circle on network sign). I bought my Dell computer 2 weeks ago. It was very fast until this weekend. Starting up takes 10-15 minutes. When the network is found everything works fine again. During the network...
Network & Sharing
Windows 7 slow startup slow everything hp mini 1035nr
Hi i have installed windows 7 ultimate on my hp mini 1035nr running atom n270 processor and it is very very slow the startup takes atleast 9 minutes but when i take out the wifif it goes down to a minute so its driver problems also and while im in windows i cant open anything its all laggy choppy...
General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:03.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App