Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Networked Drives don't reconnect on reboot


02 May 2009   #1

Windows 7, Vista HP, XP Pro
 
 
Networked Drives don't reconnect on reboot

I have two XP machines as well as my dual-booted (XP Pro SP3/ Windows 7 RC 7100)
laptop - whenever I reboot my Windows 7 system it fails to reconnect the mapped network drives.

XP reconnects them without fail.

The only way I've found round it is to change the workgroup name, change it back and reboot - then it works.

This is VERY ANNOYING and such a basic problem - I've seen the problem all over the internet but no solutions.

Only MS could release an RC with such an obvious bug

My System SpecsSystem Spec
.

03 May 2009   #2

Win 7
 
 

No problem here on build 7100, mapped drive checked reconnect on logon entered in account name and password and good to go. This is with another win 7 machine though have not tried with XP yet.
My System SpecsSystem Spec
03 May 2009   #3

 

This was a known issue in previous beta builds. It has been fixed in 7100, regardless of where the drive mappings are for. On your Windows 7 installation, was that an upgrade or did you do a clean install (delete partition, create partition, format, install)? MSFT has highly recommended that anyone going to the RC should do a clean format.
My System SpecsSystem Spec
.


03 May 2009   #4

Windows 7, Vista HP, XP Pro
 
 

I did a clean install - and I have a clean install on my other laptop - same problem ;-(
My System SpecsSystem Spec
03 May 2009   #5

 

Hi Apollo911,
Then I would suggest you disconnect the drive mappings on Windows 7. Reboot and then map them back supplying the reconnect option on each. If that doesn't work, then take a look at your firewall/antivirus software or any other software you have installed on Windows 7 that might be blocking the connections. Good luck.
My System SpecsSystem Spec
03 May 2009   #6

Windows 7, Vista HP, XP Pro
 
 
Well.. it's just unpredictable.. I rebooted each..

machine 5 times, one connected them Ok twice, the other 4 times out of five.

They also periodically disappear with an 'unknown network problem'.

Strange.

I only have the standard Windows firewalls and Avira free AV.. nothing that has ever interfered with networking.
My System SpecsSystem Spec
03 May 2009   #7

XP/win7 x86 build 7127
 
 

hmmmm...... pinched cat 5/6 wire somewhere? experience any other kind of connection problems on the network?
My System SpecsSystem Spec
03 May 2009   #8

Windows 7, Vista HP, XP Pro
 
 
No...

it's absolutely fine XP to XP, but with 7 it is just hit and miss and drops out or refuses to connect sometimes.

When the network drives connect on boot and disappear later I get an 'unknown network problem' which expands to 'network path not found'.

If it was just on one laptop, I'd reinstall, if XP didn't work I'd figure it was the desktop causing the problem - maybe it is ?
My System SpecsSystem Spec
03 Feb 2010   #9

Windows 7 build 7600
 
 
Same problem

I have the same problem about no reconnection after reboot but a slightly different hardware setup:

Windows 7 Build: 7600
Networkdrive: Synology DS-106j

I hope someone can present a easy fix
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Networked Drives don't reconnect on reboot




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:22 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33