Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: "Ethernet" Connection Drop

23 Aug 2009   #321

w7 ultimate x64
new realtek drivers

@ gazzasore:
realtek has just released new drivers for their ethernet products.
i had the ugly "ethernet-connection-drop" -problem all the time with my Windows 7-builds, even with the rtm.
now i installed the new driver today and until now all runs fine without errors.
i didnt even touch the default configuration of the ethernet card!
i am very happy with that, because the random drop of the ethernet connection is a great showstopper for my work with my machine!

download the drivers here:

good luck!

My System SpecsSystem Spec
24 Aug 2009   #322

Win 7 Build 7100

Quote   Quote: Originally Posted by tuckinrimins10 View Post
I have a 590SLI AM2 board and am having this happen to me when trying to upload work papers and so on. Any fix yet?

EDIT- Found the fix on another forum..

LAN port configuration:
Sleep on disconnect: enabled
flow control: disabled
interrupt moderation: disabled
ip checksum offload: disabled
jumbo packet: 9014 bytes (this might have no effect for you)
ALL large send offloads: disabled
BOTH low power: enabled
network address: not present
priority & vlan: priority enabled
receive side scaling: disabled
speed/duplex settings: auto
ALL TCP & UDP offloads: disabled
vlan id: 1
ALL wake ons: enabled
THX This worked for me..
I had the same problems "ethernet-connection-drop" with my onbord ethernet connections on EVGA 780i Mainboard and Win7 64bit Build 7100.
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2009   #323

Windows 7 Build 7229
Update: New Realtek Drivers

I installed the new Realtek drivers posed on 8/13 (version 7.5.730.2009) for RTL81XX family motherboard LANs a bit over a week ago (see post # 299). Since then, I haven't had a single disconnect, whereas, before, I had been averaging one (or more) a day, through version after version of Windows 7 (32 bit).
My System SpecsSystem Spec

26 Aug 2009   #324

Windows 7 7600 64Bit

I Started getting the same disconnection issue on my clean install when I installed firefox, both 3.0 and 3.5 had the same problem, uninstalling them fixed it.

Well, not that I'm all that eager, The problem will probably be gone by the time final version is shipped out to stores, just gotta be patient for a couple more months and stick with IE, well that's for me at least.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2009   #325


I'm not sure any of this will help anybody, but I'm using Win7 7600RTM upgrade install and clean install, yes dual boot.
I also use "Primary Browser IE8". No problems on either system.
If i install and start to use any of the other browsers,
1. Opera - instantly I have EM problems, multi pages of the same web page start to load.
2. FireFox - wow, pure crap, I loose so many IP's contconfigure correctly or NO DNS - simply 100% CRAP, almost every forum i visit is FAILURE to resolve.
3. Chrome - wow, internet reverted back to pre 56k days. The slowest browsing I have seen in many a day.

Solution on each problem.... control + alt + del stop the browser exe, yes kill it... then open IE and slam bam internet was instantly back.
tested on both Clean Install- full activated and upgrade full activated version... IE8 works the other Browsers and (100% crap) failures .
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2009   #326

64 bit Windows 7 Ultimate (Free from Windows 7 Launch Event)

My internet connection doesn't work after I boot up or wake up the system but troubleshooting always fix it.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2009   #327

windows 7 rtm ultimate build 7600 x86

reinstall d os n this time do d internet connection setup correctly.
hope this will work.

plz reply
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2009   #328


Quote   Quote: Originally Posted by BruhthaKuga View Post
My internet connection doesn't work after I boot up or wake up the system but troubleshooting always fix it.
then i'd change the do not allow NIC adapter to shutdown to save energy.
I always uncheck that and have NO problem with wakeup.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2009   #329

Windows 7 x64 7100

Just to add another data point, I downloaded and installed the latest driver package from Realtek and have not had any slowdown or drop out issues in the 3 days.

A word of caution, when I downloaded the "driver only" package and told Win7 to Update Driver it told me I had the latest version, even though the Driver Version listed was clearly different.

Using the installer package upgraded the driver and seemed to fix the problem (fingers crossed).

My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2009   #330

windows 7

well, i have the same problem as you guy and have done everything u guys had mention here. Using IE8 - not working, firefox same. CHanging the value like above, none happen... My system is going well now except for the part that I keep having internet drop down. Because I live on Uni Campus, and I have go through the uni proxy, I need to refresh a page every 15 mins to have my internet working, but this droping make it unable to load therefore I cant play online game like war3 since, i will jsut lag out before the net start working again. I did update every driver including the lastest realtek driver on their website after a clean installation. Hope this will be fix soon!!
My System SpecsSystem Spec

 "Ethernet" Connection Drop

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
"Local Area Connection" missing in "Change adapter Settings".. Plz hlp
I have to set up a Broadband connection. But Local Area connection icon is missing. Someone told "drivers" could be missing... I installed few. But the problem is as it was.. please guide me in this regards.. Thank you Screen shots Attached
Network & Sharing
Sony Vaio Laptop "stopped" connecting to WiFi connection " Limited acc
Hi, I am hoping you can help me with my problem. My main laptop (Sony Vaio VPCCB15FG) in the last week just stopped accessing the internet via WiFi. It says it has Limited Acess but I have no idea how to fix it. The other 3 computers in the house (Custom desktop, Toshiba Net book, Samsung...
Network & Sharing
Inserting Ethernet Cord Does Not "Automatically" switch connection....
Inserting Ethernet Cord Does Not "Automatically" switch connection to ethernet. This is the trouble I have to go through whenever I insert my ethernet cord: I have to go to network and sharing center Then I have to click change adapter settings Finally, I have to disable wireless...
Network & Sharing
"No Network Access" and "Limited Connection/Connectivity" ?
Hey, I am really hoping someone can help me solve this problem, it's driving me up the wall! When I started using my computer this morning everything was fine, and then "no network access" kept appearing, along with "limited connection/connectivity". I would troubleshoot the problem, but then at...
Network & Sharing
""Local Area Connection" Doesn't have a valid ip config "
i Recently bought and hp windows 7 computer 64 bit and it was fine but two weeks later it does this it was working few hour ago and now it saids this ""Local Area Connection" Doesn't have a valid ip config" what does that mean? i couldnt fix it, i turned off the router, modem did a pc recovery...
Network & Sharing
I have "DHCP" how can I use "Static" IP on a wireless connection?
I don't know if this is the right place, but I seriously need some help. I've got an IP that changes every time my "gateway" (router) is reset. First of all, I'm using windows 7 ultimate 32 bit. AND IIS. (Internet information services) or something like that.. It's really annoying, because...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:46.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App