Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: "Ethernet" Connection Drop

07 May 2009   #1
tongteh

Windows Vista/Mac OS X(Leopard)
 
 
"Ethernet" Connection Drop

like what most people have discuss before, but i am having trouble when it's actually ethernet cable... My connection drops on average about 15mins, with torrent, skype, and msn running. it's really annoying to have to troubleshoot every 15-20mins!!.. anyone found a solution to this??

I try searching the forum, but everyone else is complaining about wireless instead of ethernet..

thanks


My System SpecsSystem Spec
.
07 May 2009   #2
Digger

XP/win7 x86 build 7127
 
 

wow, this is interesting..... fill out your specs...especially what ethernet card you have, what router model, firmware and the rest of the obvious network information and anything else pertinent about this issue, the more detail the better

mod may want to merge this thread with about 2 others, just from today alone, and probably a few more could be found just from the past week. Am wondering if this is really a big issue or is it all user/system/network specific.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #3
arseny

windows 7
 
 
mine is fallong too

my card is realtec RTL8139\810x
i'm connected via university using telnet.

the internet is falling every 5-20 minutes...

does anyone has a solution for this?? 'cause the system is working great besides that
My System SpecsSystem Spec
.

07 May 2009   #4
tongteh

Windows Vista/Mac OS X(Leopard)
 
 

Windows 7 32bit
4Gb ram
nvidia 7950GTX
AMD athlon x2 4200
Asus M2n-E mobo(AMD nForce 570 Ultra)
Build in Ethernet on Mobo
Netgear DG834G router(V4.01.37)
-----------------------------------------
(tried restarting - no help)
(tried turning off router - no help)
(other computer is working)
(tried reinstalling driver - made things worst, ended up doing a system recover)


i am not sure what else i should add, let me know if you need more(preferably where can i get those info).

it's really annoying to have your connection drop on you every 15 - 20minutes, while browsing and all of the sudden you find that your connection is dead... luckily i still have my macbook here..

thanks for the help.. much is appreciated!
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #5
ewetherall

windows 7 ultimate
 
 
Ethernet cable -Connection drop

I'm getting 5 minutes at best before i have to reset my adapter. My ethernet card is part of my mobo

(ASUS P5N32-E SLI LGA 775 NVIDIA nForce 680i SLI ATX Intel Motherboard running a Intel Core 2 Quad Q6600 Kentsfield 2.4GHz LGA 775 Quad-Core Processor).

I have all the latest drivers and it worked fine with ultimate 64bitt.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #6
torrentg

7600.20510 x86
 
 

The most obvious thing to check first is your torrenting. From personal experience from having to use my ISP Verizon's router which is used to connect to them, then I have my own router that connects to, to isolate my network....

The Verizon router drops connections all the time with Azureus (Vuze) no matter how I set it. I have the latest firmware, doesn't help and people complain all over the net about this with this particular modem/router. So maybe try switching torrent clients as a test. Or simply do no torrenting and see if that helps as a test.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #7
ewetherall

windows 7 ultimate
 
 

thanks for the quick response torrent G. I'm not using any torrents, my internet cuts out just surfing Google or checking email, updating podcasts, anything, it just continuously resets. I have tried newest driver and uninstalled/reinstalled. I have tried resetting my ip address, and setting a static ip.

thanx
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #8
tongteh

Windows Vista/Mac OS X(Leopard)
 
 

yup, it's not just about torrenting.. even browsing the internet could cause me an connection drop..
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #9
Digger

XP/win7 x86 build 7127
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by torrentg View Post
The most obvious thing to check first is your torrenting. From personal experience from having to use my ISP Verizon's router which is used to connect to them, then I have my own router that connects to, to isolate my network....

The Verizon router drops connections all the time with Azureus (Vuze) no matter how I set it. I have the latest firmware, doesn't help and people complain all over the net about this with this particular modem/router. So maybe try switching torrent clients as a test. Or simply do no torrenting and see if that helps as a test.
not about the torrenting and also not about the router, as i dont have that verizon router myself... happened with my 54g v8 and also swapped it out last night with a 54gs.... same ole thang... dropps under heavy stress, no certain time limit that i can see while under heavy stress, although what i do notice by looking at my net meter graph is that it does have its interval pattern.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #10
tongteh

Windows Vista/Mac OS X(Leopard)
 
 

I can agree that its definitely not about torrenting or router.. without torrent on, and by just opening windows live mail caused me a connection drop.. its getting very annoying, dont you guys think so? just hope someone could come up with an solution fast..

the error messsage i keep getting is "the default gateway not available". hope this extra info helps. it's getting more persistence in dropping my connection.. :'(
My System SpecsSystem Spec
Reply

 "Ethernet" Connection Drop




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
"Local Area Connection" missing in "Change adapter Settings".. Plz hlp
I have to set up a Broadband connection. But Local Area connection icon is missing. Someone told "drivers" could be missing... I installed few. But the problem is as it was.. please guide me in this regards.. Thank you Screen shots Attached
Network & Sharing
Sony Vaio Laptop "stopped" connecting to WiFi connection " Limited acc
Hi, I am hoping you can help me with my problem. My main laptop (Sony Vaio VPCCB15FG) in the last week just stopped accessing the internet via WiFi. It says it has Limited Acess but I have no idea how to fix it. The other 3 computers in the house (Custom desktop, Toshiba Net book, Samsung...
Network & Sharing
Inserting Ethernet Cord Does Not "Automatically" switch connection....
Inserting Ethernet Cord Does Not "Automatically" switch connection to ethernet. This is the trouble I have to go through whenever I insert my ethernet cord: I have to go to network and sharing center Then I have to click change adapter settings Finally, I have to disable wireless...
Network & Sharing
"No Network Access" and "Limited Connection/Connectivity" ?
Hey, I am really hoping someone can help me solve this problem, it's driving me up the wall! When I started using my computer this morning everything was fine, and then "no network access" kept appearing, along with "limited connection/connectivity". I would troubleshoot the problem, but then at...
Network & Sharing
""Local Area Connection" Doesn't have a valid ip config "
i Recently bought and hp windows 7 computer 64 bit and it was fine but two weeks later it does this it was working few hour ago and now it saids this ""Local Area Connection" Doesn't have a valid ip config" what does that mean? i couldnt fix it, i turned off the router, modem did a pc recovery...
Network & Sharing
I have "DHCP" how can I use "Static" IP on a wireless connection?
I don't know if this is the right place, but I seriously need some help. I've got an IP that changes every time my "gateway" (router) is reset. First of all, I'm using windows 7 ultimate 32 bit. AND IIS. (Internet information services) or something like that.. It's really annoying, because...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:56.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App