Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Network cable unplugged

08 May 2009   #1
osirisko

windows 7 64bit
 
 
Network cable unplugged

Hello,

i've decided to try out windows 7 64bit. after fresh clean install i had an issue with drivers for my integrated network card, which i installed from CD i received when i've bought MB, which is ASUS P5B Deluxe with following network devices :
Marvell 88E8056 PCIe 1x 1 Gbit/s LAN
Marvell 88E8001 PCI 1x 1 Gbit/s LAN.

now i have 2 network devices displayed in device manager which appear to be working properly :
marvell yukon 88e8001/8003/8010 pci gigabit ethernet controller
marvell yukon 88e8056 pci-e ethnernet controller

and then 3 "other devices" left with yellow exclamation mark :
ethernet controller
rtl8187_wireless (i've disabled this one since i don't need wireless)
unknow device

i also have tried to install newest drivers from marvell homepage, but nothing has changed. i've also tried to setup speed on both network devices from auto to 100mb full and half duplex, but i'm still getting cable unplugged message.
i didn't play with router so far. my network was working with XP32bit without problems.

i have a feeling, this problem will disappear with 32bit release, but i'd rather try the 64bit one. is there anything i can possibly do to get rid off this problem?

LE: i've also tried to go directly with my internet cable without router, but the result is the same.


My System SpecsSystem Spec
.
08 May 2009   #2
ReinmarSWE

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by osirisko View Post
Hello,

i've decided to try out windows 7 64bit. after fresh clean install i had an issue with drivers for my integrated network card, which i installed from CD i received when i've bought MB, which is ASUS P5B Deluxe with following network devices :
Marvell 88E8056 PCIe 1x 1 Gbit/s LAN
Marvell 88E8001 PCI 1x 1 Gbit/s LAN.

now i have 2 network devices displayed in device manager which appear to be working properly :
marvell yukon 88e8001/8003/8010 pci gigabit ethernet controller
marvell yukon 88e8056 pci-e ethnernet controller

and then 3 "other devices" left with yellow exclamation mark :
ethernet controller
rtl8187_wireless (i've disabled this one since i don't need wireless)
unknow device

i also have tried to install newest drivers from marvell homepage, but nothing has changed. i've also tried to setup speed on both network devices from auto to 100mb full and half duplex, but i'm still getting cable unplugged message.
i didn't play with router so far. my network was working with XP32bit without problems.

i have a feeling, this problem will disappear with 32bit release, but i'd rather try the 64bit one. is there anything i can possibly do to get rid off this problem?

LE: i've also tried to go directly with my internet cable without router, but the result is the same.
Have you tried to use Marvell 88E8056 PCIe for your internet connection? That's the one I use without any "cable unplugged" message.
Though; I have problems with my upload speed!
My System SpecsSystem Spec
08 May 2009   #3
Night Hawk

W7 Ultimate x64/W10 Pro x64 dual boot main build-remote pc W10 Pro x64 Insider Preview/W7 Pro x64
 
 

When seeing more then one item under network adapters simply disable all but one. Without even pulling out the cd for the nic card used the 64bit RC detected and installed drivers for the addon pci card which goes out directly to a cable modem here as well. Make sure to select private network when any prompt appears as well.
My System SpecsSystem Spec
.

08 May 2009   #4
osirisko

windows 7 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ReinmarSWE View Post
Have you tried to use Marvell 88E8056 PCIe for your internet connection? That's the one I use without any "cable unplugged" message.
Though; I have problems with my upload speed!
in the meantime i've installed 32bit version hoping for network, but i'm experiencing the exact same problem.
also, i've managed to get wireless drivers installed and disabled the other network device. i had only wifi and 88e8056 enabled, but still, cable unplugged. neither did it found any wifi network (which i enabled on router and am able to connect to with notebook). i disabled wifi after this attempt.
again, i'm with 100 full duplex.
My System SpecsSystem Spec
08 May 2009   #5
Night Hawk

W7 Ultimate x64/W10 Pro x64 dual boot main build-remote pc W10 Pro x64 Insider Preview/W7 Pro x64
 
 

If you are using ethernet you would disable the wireless and enable the 88E8056 if present that ReinmarSWE was pointing to depending if that's present for the nic card you have there.

I've seen the network cable unplugged message quite often before switching ISPs here lately for the old usb adapter setup when any other network type item found in the device manager would knock that out or the driver wasn't active for some reason. Then you right clicked to uninstall the device and drivers seen there and reboot to have Windows perform a fresh detection.

For the other yellow marked items those are likely for other things like monitor, usb keyboard, mouse, where the Windows update will typically see optional hardware updates as well as the regular MS items.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Network cable unplugged




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Network cable unplugged
Hi, I suddendly have no more internet. When I look at the connections Local Area Connection status switches rapidly between Enable then goes to Network cable unplugged with about 2 second between each status. Its making the router light flicker it just wont stay on Enable. I tried to change...
Network & Sharing
A Network cable is Unplugged... XP w/SP3!!!
Error Getting... A network cable is Unplugged OK so, Brand new Office built, everything went smooth as a coffee tabel :p, well, except the network issue that is. :eek: :confused: Biostar A880G+ Mobo AMD PH II X4 955 Black Edition 3.2Ghz 4GB GSKILL F3-10666 RAM WD WD3000BLFS Velociraptor...
Network & Sharing
Network Cable Unplugged error: cable is plugged in
Hello, Since last night, my LAN connection has been giving me the error "Network cable unplugged." I have tried swapping the cable with another, swapping the ports on the router, restarting the router, power cycling the router, turning off the router and my computer and then turning them back...
Network & Sharing
Network Cable is unplugged
This is a desktop and is connected to the router by wire not wirelessly. I bought a router yesterday and I followed every step in the manual exactly. After repeating it a couple times, I still can't get any internet. Before that, I had internet and everything was working fine. Then I went to my...
Network & Sharing
Network cable unplugged message when using ethernet cable
Hi, I have a brand new Dell Precision Workstation with Windows 7 Professional 64 bit. I have not been able to connect to networks or the internet. It does not recognize that it is plugged into the network/internet via an ethernet cable. The computer has a Broadcom NetLink Gigabit Ethernet adapter...
Network & Sharing
Network cable unplugged
hello, I installed Windows 7 (x86) today, but have found some trouble with getting a Internet Connection. I'm using a dc-202 router. Windows doesn't detect any connections, and when going to network connections it says: Local area connections ; network cable unplugged (tho the cable IS...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:14.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App