Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: HAF X SHort/Static on front USB Panel

06 Dec 2010   #11
sygnus21

Windows 8.1 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by stormy13 View Post
Wouldn't be the first Cooler Master case with that sort of problem,

HAF-X issues with dead mobo and burned firewire chip - Overclock.net - Overclocking.net

Coolermaster 932 HAF-X serious issues

PC reboots if someone walk by

Quote:
The problem is that I am extremely hesitant to test it again since it involves shocking the MB into a restart.
Good idea till you get a new one from CM, as the first link indicates the possibility of killing the motherboard from it.
I just looked at the links you provided and will definitely be doing an inspection of this area. For now though I have no issues with my FireWire connector as I use it all the time because I have a Nikon scanner that requires this connection, however I use the one on the back panel of the MB.

Thus far no issues with using the USB ports on the front panel, but I'll see what my inspection reveals and take precautionary measures if needed. BTW I do have the fanís LED turned on.

Will post results when done.

Thanks for the info.


My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2010   #12
linnemeyerhere

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ultimate 64
 
 

We'll hope the news isn't shocking !
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2010   #13
sygnus21

Windows 8.1 Pro
 
 

First off I HIGHLY recommend anyone using a HAF X to check your header cables, or if you're having front header issues, contact Coolermaster!!!

OK, I just did an inspection of my HAF X’s front header panel and did find slight evidence of chaffing on the red LED wire, which is just above the FireWire solder points, though the wire casing wasn't pierced through.

-led-wire-nick.jpg
Notice the nick on the red (pink) wire

-solder-joints.jpg
Notice how high the solder joints are.

Do not attemp if you are uncomfortable with this.... cut or chaffed wires can casue major damage or harm!!!

Anyway I decided to do a little patchwork myself by moving the wires around and pushing them further into the recess of the switch holder and then covering the holder with electrical tape.

-led-wire-taped-off.jpg
I then made a small pad out of electrical tape and put that on top of the PCB board solder contacts and connected the board back to the top panel. This ensures there is no contact between the LED wires and the PCB board’s solder joints and helps eliminate the chaffing problem as well.

-final-assembly-tape.jpg
Notice small white tape pad sticking up

I also called Coolermaster’s tech support and spoke to one of their tech reps and informed them of my findings and was immediately told that they would replace the defective part free of charge…. That means no shipping them the old part first, or shipping the old part back.

All you do is fill out the RMA form they send you through e-mail. After that you’ll get an e-mail confirmation telling you the status of the item.

I also asked them what the procedure is concerning possible damage done to the MB due to these chaffed wires and their answer is if your board is damaged due to this issue, send them the MB with a description of what happened, and if it is determined that the board was damaged due to them, the board will be replaced.

Bear in mind that the evidence needs to show that the board was damaged from their product through no fault of your own. Key word being evidence (proof).

Anyways a couple of suggestions here….

First.... If you have this issue, Coolermaster recommends you not use the front header and remove all cables and disconnect the LED wire well until a replacement is recieved. Or you could do what I did.... at you own risk!!!

Also.... Whenever you hook wires/connectors up to the motherboard….. Check to see they are the right connectors going to the right place. In short…. RTFM (Read The F…… Manual). I can clearly state that the header wires for most cases are marked or idiot proof. I know the HAF X is….

-1394-connector.jpg
This is the 1394 connector on the HAF X case

-1394-mb-connection.jpg
Motherboard connection

- Double check all wires/connections for chaffing, binding, pinching or cuts during and after installation.

- When removing, or installing, wire ties, make sure you’re not cutting of stressing wires. If you do accidentally pierce the wire covering, use some electrical tape to cover cut, or if possible, replace the wire(s).

Coolermaster was very professional in my dealings with the questions I asked and was quick to provide me a replacement. Now all I have to do is wait.

That’s my two cents worth of info

Peace.


My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2010   #14
mpcrsc562

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Excellent detective work.

I'm going to check mine today (although it's a 932)... Never hurts to check.
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2010   #15
sygnus21

Windows 8.1 Pro
 
 

Thanks. It's a good thing I checked this thread
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2010   #16
linnemeyerhere

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ultimate 64
 
 

Excellent work tracing down the issues and solving the problem. Sometimes the best fix is the one you've figured out yourself. Chances are the replacement parts will have a similar profile and without sorting out the problem you install only have the same or worse down the road happen again. When I first saw the underside of the circuit board I thought why would you leave those leads so proud? If it was me I might carefully clip them down with sharp wire cutters.
-board.png
Check out the leads on this board that had the same issue!


My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2010   #17
sygnus21

Windows 8.1 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by linnemeyerhere View Post
Chances are the replacement parts will have a similar profile and without sorting out the problem you install only have the same or worse down the road happen again.
Let's hope that's not the case as that would be embarrassing for Coolermaster. Anyway you can be sure I'll do full inspection and post the results here, and with Coolermaster

With regards to my self-help I'm pretty good with stuff like that so there's no intimidation factor there.

Quote   Quote: Originally Posted by linnemeyerhere View Post
When I first saw the underside of the circuit board I thought why would you leave those leads so proud? If it was me I might carefully clip them down with sharp wire cutters.
Attachment 121247
Check out the leads on this board that had the same issue!
Yeah, they are quite long considering how close the wires from the switch are to the board itself. Definitely poor thought process.

As for cutting them down, that's a good idea as well. Though you'd have to be careful not to loosen the solder joints.

Anyway we'll see what the replacement looks like when I get it in.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2010   #18
1strail

Windows 7 Home Premium x64
 
 

THanks - That is exactly what cooler master said!
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2010   #19
sygnus21

Windows 8.1 Pro
 
 

Update on my post here - http://www.sevenforums.com/overclock...ml#post1115986

So my part request was sent in Monday, 6 Dec 2010...

-rma-request.jpg

Yesterday (9 Dec) I check the status and find the request was still "pending". I phone them, they process the request, tell me it'll be shipped the next day - But as of today...

"Part will be sent out 3-5 business days depending on stock availability"

Name:  CM Part request staus.JPG
Views: 32
Size:  21.7 KB

As a reminder, 3-5 business days does not include weekends and holidays

This seems a bit slow for such a critical item. Me being a Mr. Fixit, I can wait, but for those who aren't or can't.... you could be looking at at least a two week wait for this part


My System SpecsSystem Spec
11 Dec 2010   #20
1strail

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Sygnus21 - This is weird, I ordered the same part on almost the same day. Here is the e-mail string from CM.

Me:
I did that. Can you find out why after 6 days, my parts request is still pending? My erma # is XXXXXXXXXXX and the retrieval code is XXXXXX.


Cooler Master:
That is incorrect; you need to just send the request in. You don’t need to send anything back to us.

Respectfully,

Support Specialist
Cooler Master RPBU
4820 Schaefer Ave.
Chino CA, 91710
Live Chat


Me:

According to eRMA instructions, I would have to send in my I/O panel in order to receive a replacement part. Doing this would render my computer useless. How can I receive an I/O board for Haf X without sending in the original?


Cooler Master:

I highly suggest you remove any cable coming from the top panel and connect only the Power SW for the time being. File a part request for the top panel under warranty here:

http://www.coolermaster-usa.com/partrequest.php

If you have any other questions, please let us know.

Respectfully,

Support Specialist
Cooler Master RPBU
4820 Schaefer Ave.
Chino CA, 91710
Live Chat


Hi,

I have a new (3 weeks old) HAF X chassis with a ASUS Crosshair IV MB, Corsair 850W PS, 1 hard drive and 1 optical drive. When I plug a memory stick into the front USB panel, I loose video and I can hear my sound system (which is plugged into the MB onboard sound jack) make a thump. Then I have to hold down the power button to get the system to completely turn off, then it restarts OK.

I have tried 2 separate/different brand USB memory sticks and it happens. If I discharge the stick by touching it to a grounded source, it does not happen. I also do not have to plug it in all the way, just brush the metal surrounding the USB memory stick to the metal outside of the USB 2.0 front panel port and it happens. I love this case, but I cannot deal with this issue as I am constantly using these USB ports.

I also have a HAF 932 and have no problems at all with it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 HAF X SHort/Static on front USB Panel




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Using both front panel audio and back panel: solutions
This possibly should go in the hardware forum since it involves the motherboard as well but being a sound issue I assume here would be better. I have an Asus Xonar DG sound card on an Asus P7P55D-E LX motherboard (and AMD Radeon HD 7800 Series video card) running on Windows 7 Home Premium...
Sound & Audio
How to disable read audio panel and make the front panel primary?
Hello. I am having a not so common issue of a problematic REAR audio panel jack. The microphone pin got stuck and broken into the rear/back microphone jack and now the OS/driver thinks there is a microphone in the back panel but I just want to be able to make the microphone work on the front panel...
Sound & Audio
Front USB 3 Panel freeze pc.
Hi last week bought a new pc. but a problem happened 2 time for this new pc for me is that sometimes when i connect a flash driver into front panel usb 3 suddenly windows crash and freeze. even i can't restart pc after i push restart bottom in case the pc turn off. some one said me never us...
Hardware & Devices
Static noises in front audio port
Since i had my PC build up i am experiencing noises when i connect any headphones or earphones into the front port of the PC. The specifications are: GIGABYTE iSolo 210 Cabinet (has both HD and ac97 audio support, currently connected on HD audio) GIGABYTE P55-USB3 Motherboard nVidia GeForce...
Hardware & Devices
static from front audio jack??????
i have a acer ax1700-u3700 desktop computer. the front audio jack makes a static audio noise when moving the mouse. but when im not moving it it doesnt make noise. its worse when i click the start button and look threw the stuff on the menu. all drivers are current. upgraded bios to lastest at...
Sound & Audio
Front panel..
Please Help me! I can't make play back and front :( Ihave plugged both and fron and back panel but still have a problem... And my Realtek HD audio manenger looks different... How i have make that with this? there is no Folder option... What should i do on that? :eek: EDITED: Oh ya then i...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:36.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App