Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: CML8GX3M2A1600C9W how to set them working at 1600

11 Aug 2012   #21
Solarstarshines

Windows 10 Home Premium 64bit sp1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireillusion View Post
This is the reason I started searching for a new mobo and processor.
It doesn't make sense to me either.

The Cpu should still be fine it is the motherboard that has you locked

Try replacing it with a different brand


My System SpecsSystem Spec
.
11 Aug 2012   #22
fireillusion

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Is there a chance that the memory controller has a problem? I think it is built in the CPU.
I was thinking of buying a mobo and a processor just to be safe.
It makes me mad not to able to determine the problem.
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2012   #23
Andreas W

Windows 7 Home Premium x64
 
 

I kinda wish my motherboard would fail also, ever since I saw the Asus Sabertooth motherboard my mind melted a bit, mainly because of the "dust armor" and that it uses the same colors that my lovely noctua fans have, and I have read a lot on this forum about just gigabyte motherboards and how their support kinda sucks, I cant say much more then that since I have used Asus since the begining and for me they work flawless
My System SpecsSystem Spec
.

11 Aug 2012   #24
Solarstarshines

Windows 10 Home Premium 64bit sp1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireillusion View Post
Is there a chance that the memory controller has a problem? I think it is built in the CPU.
I was thinking of buying a mobo and a processor just to be safe.
It makes me mad not to able to determine the problem.

I don't think it would be the CPU in general unless it got dmaged somehow

Intel test these chips before shipping out if it was a bad controler on the chip would be rare but nothing to turn your back on

explore all options but most likly your board is holding you back and the ram you are using isnt functioning well which means could be bad ram or just bad slots on the MB

Also if your mixing different sets or types of vengenace ram it could be a issue there too
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2012   #25
fireillusion

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I only use matched kits now and the problem persists.
I use separately three matched ram kits and the only combination that works is with the kit from the original build.
I still think that the behavior of my mobo is strange.
And I still consider it as a risk to find and buy a mobo for this processor. They are old and hard to find and if it doesn't work I will have spent even more money on a machine that doesn't work.
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2012   #26
ganjiry

Win7 Home Premium x64 SP1
 
 

just my 2 cents. i maybe wrong but it could be down to the version numbers. u said u have 2 kits of the same memory but with different version numbers.
i had similar issue's when i bought a second kit of corsair xms3's. one had a different version number and they just would'nt play ball. i didnt get the bsod's but i could'nt get the full 16gb usable.
My System SpecsSystem Spec
08 Oct 2012   #27
fireillusion

Windows 7 Ultimate x64
 
 

After two months of testing with three different ram kits I reached the conclusion that my motherboard can run only with 4. GB of RAM and only with the original set that I bought it with. Due to financial problems I cannot upgrade at the moment. Any ideas on my problem? Is there any settings that I have to mess with in order to play ball?
My System SpecsSystem Spec
13 Oct 2012   #28
fireillusion

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I think I finally found the problem.
I set DRAM to 1.5v and qpi/vtt to 1.34v and all looks good up to now.
I had to fine tune the motherboard because it was an older model than the vengeance ram.
Thank you all.
My System SpecsSystem Spec
13 Oct 2012   #29
smarteyeball

 
 

You're welcome
My System SpecsSystem Spec
13 Oct 2012   #30
ganjiry

Win7 Home Premium x64 SP1
 
 

nice1 glad u got it sussed in the end
My System SpecsSystem Spec
Reply

 CML8GX3M2A1600C9W how to set them working at 1600




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
will ddr3 1600 run better then 1333
ok right now i have 6GB of DDR3 PC3-10600/ 1333 but i am thinking of going to DDR3 PC3 12800 1600, will i noticed a difference or will it be so small its not worth upgrading.???? thanks
General Discussion
my ram (1600 mhz) is showing as 1066mhz
i just finished putting my rig together, and to my surprise my ram is telling me something i dont understand... here are my cpu-z stats: Intel Core i7 930 Windows 7 Ultimate Edition (Build 7600) CPU Arch : 1 CPU - 4 Cores - 8 Threads CPU PSN : Intel Core i7 CPU 930 @ 2.80GHz CPU EXT :...
Hardware & Devices
Revo 1600 - BSOD's
Hello, I have a 2 month old Acer Aspire Revo 1600 which is experiencing intermittent BSOD's. They often occur while I am watching a video but sometimes occur randomly (middle of the night, etc.). I have upgraded it with an additional 1 GB stick of Crucial RAM (Total 2 GB) and have 2 USB hard...
BSOD Help and Support
Hvr 1600
Hi all, Installed win 7 in a dual boot config. .Win 7 is the D:\ drive.on my second harddrive.My hvr 1600 works perfectly On my C:\ with win xp. Windows 7 did not recognize the card at all.No new hardware found message.I tried a different slot still does not see it.I do not have a original...
Drivers
how to make my memo run @ 1600 ?
http://www.ocztechnology.com/products/memory/ocz_pc3_12800_reaper_hpc this is my 2*2giga ram but i can't make it run @1600 , it runs @1333 . when i change my FSB to 400 pc does't boot , any suggestions ...........thanx
Performance & Maintenance
HP color laser jet 1600
Hi, I installed windows 7 RC clean because i had the beta. I had installed the beta over my vista os with no problems with drivers for all my devices. After installing win 7 RC i realised that none of my devices were installed, printer, scanner camera etc. When i tried installing the printer...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:44.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App