Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Overclocking not working in windows but works on bios startup.

07 Aug 2012   #1
gamer dude

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Overclocking not working in windows but works on bios startup.

Ok I have a Asus M4A88TD-V EVO/USB3 Motherboard and it has a Turbo Key 2 switch on it that automatically overclocks the CPU. And a AMD Phenom 2 X6 Black Edition 1055T Processor 2.80GHz

Now here's my problem after activating it, on system startup it says my CPU is 3.24 GHz but when Windows starts it says my CPU is still 2.80GHz.

I have Windows 7 Home Premium.

Thanks


My System SpecsSystem Spec
.
07 Aug 2012   #2
gamer dude

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

As you can see with this screenshot I'm getting contradicting readings CPU-Z, SPEEDFAN and CORETEMP say it's at 3.24GHz but Windows and CPU desktop gadget says its at 2.80GHz?

This is very strange..


Attached Thumbnails
Overclocking not working in windows but works on bios startup.-temperatures.jpg  
My System SpecsSystem Spec
08 Aug 2012   #3
paulpicks21

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

In your screenshot Windows is showing the CPU at 2.8ghz, I assume this is the stock speed for your CPU?

Windows 7 always shows the stock speed for the CPU regardless of whether its overclocked or not so don't worry about that.

I would be inclined to believe the CPU-z and Coretemp readings especially as they are both showing the same.


Paul.
My System SpecsSystem Spec
.

09 Aug 2012   #4
GEWB

Several flavors of Linux (Mint primary) / 32bit XP, Win7 HomeP / 64bit Win7 Pro, Ultimate / 64Win8.1
 
 

Hmm, my Win7 Ultimate shows two numbers: default CPU speed and OCed speed but the OC speed is wrong. The CPU-Z is correct based on the BIOS settings.

Overclocking not working in windows but works on bios startup.-cpuspeed.png

Regards,
GEWB


My System SpecsSystem Spec
09 Aug 2012   #5
gamer dude

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Thanks Guys!
It seems that Windows is telling me the stock speed but cpuz, coretemp and speed fan are telling me the actual speed. And yes 2.80 is my stock speed.

Thanks for your help!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Overclocking not working in windows but works on bios startup.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Overclocking/BIOS Unlocking?
Now that I am stuck with this laptop (ALL specs are listed, check them out), I want to see if I can get some extra juice from my weak CPU. I know nothing about overclocking, I used to overclock my very first PC back in 04 which was like an old AMD processor and the GeForce 5200 or something like...
PC Custom Builds and Overclocking
Mouse works in BIOS,does not work in Windows 7
Ok so here is the rundown. I brought my computer to college and I plugged up a new mouse and keyboard so that I could use my computer. Basically, the keyboard works fine all the time but the mouse ONLY works in BIOS. It does not work in safe mode, or when Windows 7 is loaded. The mouse worked for...
Hardware & Devices
Fresh Windows 7 Install on SSD - Drive works but isn't in BIOS?
Hey, So, today I decided to backup my SSD, completely wipe it using diskpart, and then do a fresh install of Windows 7. My hard drive has been giving me some errors recently and it was time for a fresh install anyways. So far everything has been working pretty well except for the fact that my...
Hardware & Devices
Overclocking MHz In Bios
I have windows 7 with nVidia GeForce GTX 660M I'm trying to overclock the MHz above the default setting of 10,000. But when I try to raise the MHz it automatically raises it self to 11111 and when I select "Exit And Save" It never saves. If this matters any my computer also has Intel...
PC Custom Builds and Overclocking
Optical mouse works in bios but not with windows
Hello I custom built a PC today using an MSI motherboard. I started it up and checked the bios settings but changed nothing as the default settings were fine. I can use the mouse on the msi bios. I then exited bios and installed the OS windows 7. During the install I was unable to use my logitech...
Hardware & Devices
Dell Bios Doesn't See IDE Hard Disks but Windows 7 Does & Works Fine.
I have Win7 Ultimate installed on a Dell Optiplex GX620 P4 hyperthread, approx 6 years old. Bios is most current Phoenix ROM Bios Plus 1.10 A11. I have 2 sata drives and 2 IDE drives installed. Boot is from SATA 0. SATA drives 2&3 are not present. All is well with this part of the equation. I...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:03.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App