Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: system boots only after 10 mins even after formatting

27 Jul 2010   #1
prashanta

windows 7
 
 
system boots only after 10 mins even after formatting

i dont know man what has happened to my computer.it was ok but when i changed my os from vista to 7 the start up took 10 mins even if there are no programs installed.ive taken it to many pros but no one has the solution.it takes 10 mins to start up.gets stuck on the windows sign blinking and after startup it works completely fine.please somebody help me.i just bought my pc. and it cost me 50000 rupees.almost 600$


My System SpecsSystem Spec
.

27 Jul 2010   #2
Tews

64-bit Windows 8.1 Pro
 
 

Start off by doing a repair install .. This will show you how to do a repair upgrade install to fix your currently installed Windows 7 and preserve your user accounts, data, programs, and system drivers. We'll go from there if your problem still persists ...

Repair Install
My System SpecsSystem Spec
28 Jul 2010   #3
prashanta

windows 7
 
 

ya man just tried that.seems no good.any other idea please
My System SpecsSystem Spec
.


28 Jul 2010   #4
Tews

64-bit Windows 8.1 Pro
 
 

You may want to format and do a clean install at this point... be sure to back up your data first...
My System SpecsSystem Spec
28 Jul 2010   #5
prashanta

windows 7
 
 

ya man did that too still no good.im so damned man.now my pc uses 1300 mb ram even when doing nothing.it used to take only 300 or 400 but now 1300.god what is happening to me.any other help please
My System SpecsSystem Spec
28 Jul 2010   #6
Ch@n

 

How many startup items you have? how many processes are running in task manager? which uses the most?
My System SpecsSystem Spec
28 Jul 2010   #7
Tews

64-bit Windows 8.1 Pro
 
 

+1 .. check msconfig/startup and disable everything but your antivirus, and reboot... Try booting into safe mode and see if your problem still exists...
My System SpecsSystem Spec
28 Jul 2010   #8
prashanta

windows 7
 
 

ya guys done everything.i only have my anti virus running as my start up program.nothing else and i just formatted my pc.theres nothing installed on it
My System SpecsSystem Spec
28 Jul 2010   #9
Ch@n

 

Is your computer behaving the same way in safe mode? Is any 3rd party applications installed? Is your computer a branded or assembled one?
My System SpecsSystem Spec
28 Jul 2010   #10
prashanta

windows 7
 
 

some say its ram problem but win xp and vista runs fine.only win 7.and my specs support win 7 very well.i have core 2 duo 2.66,2gb of ram.ati radeon hd 4350 graphics and a msi G33m board
My System SpecsSystem Spec
Reply

 system boots only after 10 mins even after formatting




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
boot up fast, 1 mins, but take 30 mins before can use start do anythin
hello master2 of seven forums, here i have a problem, which is my pc can get very fast on boot to windows, around 60 sec or less, but the main problem is, i must wait around 30 minutes before i can do anything, like browsing, start winamp, etc. because when i clicked, the PC will be frozen. i...
General Discussion
Turn off display after 10 mins; lock desktop after 30 mins?
Is it possible to turn the displays off after 10 minutes of inactivity, but for the display to lock only after 30 minutes of inactivity? The numbers are examples, but probably close to what I'd set. I'm keen to save power, but having a short inactivity period, but I don't want to be entering my...
General Discussion
BSOD - often after the system has been running for 30-60 mins...
... Or after running media for a while. The system often starts to deteriorate, where the mouse will show jumps or stutters, or will start to drag slowly across the screen. This happens especially if a game or video is running, and when switching between browser windows or closing a window (any...
BSOD Help and Support
Wlmail won't end system boots wrong
Windows live mail won't run sometimes. A pop up window comes up saying one item completed one sending. In the taxk manager I see a Wlmail and kill the process, then I can open the mail tool. Also when the system goes to sleep overnight it doesn't start correctly. I get promted to start normally,...
Browsers & Mail
loosing internet connection 3-5 mins after starting system.
Hi, About 3 to 5 minutes after starting my system I loose internet connection. I click on the wireless signal bar in the task tray and disconnect and reconnect to the internet and from then on it works fine! I'm using the linksys wusb600n wireless adapter and have the latest 64 bit drivers for...
Network & Sharing
system hanging before windows boots, unless...
I have a really strange problem that I've managed to narrow down fairly specifically. I pray someone here might have a good idea. Basically, I bought a new Gateway system, and made some changes. I decided to put in an additional hard disk, connected directly to the MOBO and install Win7 ultimate on...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:57.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App