Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Hey guys, my internet connection seems to be slowing down my system

26 Sep 2010   #1
425425425

win7 home premium 64bit
 
 
Hey guys, my internet connection seems to be slowing down my system

Hello all, i run windows 7 HP on a i5 750 system with 4gigs of DDR3 ram.

Usually during the 1st hour after booting, the computer runs smoothly.

Then sometime during the 2nd hour, my computer would get "mini freezes" in all kinds of programs such as chrome and MSN.

During a mini freeze, my computer is not "frozen" per se since i could still switch between different programs.. just that the program i am current using would "pause" and respond again after a couple seconds.

Soon i realized rebooting can temporarily stop the mini freezes for another hour.

At first i thought this was a virus or hardware problem so i reinstalled/flashed my bios/upgraded video card driver/ used Avast! and MSE to scan my computer/ cleaned registry and temporary files

but none of these things helped..

then yesterday, i suddenly realized that when i unplug my internet cable, computer can run smoothly immediately! or if i simply disable/enable my connection, it works the same way as rebooting my computer.

I live on residence, and I built my computer with the help a friend in June

After around two weeks it started to get this problem.. but during the summer when i stayed on residence for a little bit, the mini freezes disappeared for a while.

Is there a way to fix this all?

Thank you for reading and please help!


My System SpecsSystem Spec
.
26 Sep 2010   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Can we start with your system specs, and network setup, so we know what hardware we are dealing with.


Ken J
My System SpecsSystem Spec
26 Sep 2010   #3
425425425

win7 home premium 64bit
 
 

Intel Core i5 750 @ 2.67GHz
GIGABYTE P55A-UD4P ( Intel Core Processor DMI - P55 Express chipset )
4GB of 1333 RAM.. G.Skill i think
700Watt PSU from Antec
WDC WD1002FAEX-00Z3A0 ( 1 TB ) 1TB black disk from WD
ATI Radeon HD 5850 Series (CYPRESS PRO) ( 1 GB / ASUS)
Realtek RTL8168D(P)/8111D(P) PCI-E Gigabit Ethernet NIC / GIGABYTE

CPU fan is working.. everything is running cool and nice

About the internet connection.. I am afraid that i'm not sure of the set up.. I just know that this is residence net, at the university, and i live in a dorm.

If you need more information, maybe you could tell me where to find it, and i could look it up!
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Hey guys, my internet connection seems to be slowing down my system




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Homeplugs slowing down Internet??
It seems my new homeplugs are playing up. About 4 weeks ago I bought 2 TP-LINK 200mps homeplugs. They're both plugged directly into the wall and all was well with the world. The last four days the whole internet has slowed down. When I turn off homeplugs - fast Internet again! I don't...
Network & Sharing
Problem with a program slowing my internet connection
Hello. I have 2 computers connected at internet with a router. When one of them is running Sopcast, on the other one internet is working very slow. For example, in online games i have a massive lag and when browsing it takes 2-3 seconds more to load each site. When i ran the program on the site...
Network & Sharing
Cpu Spikes , Freezing , slowing of internet Connection and Buzzing
Hello I hope i'm in the correct section posting this. I've been having several problems with my windows and can't find any solution over the internet. The problem i'm having are constant CPU usage spikes , it jumps from 20-30% to 80-100% for a second then it goes down again, but during this...
Performance & Maintenance
internet connection problem after system sleeps
Hello, When my computer goes to sleep, when I start it back up, my internet shows it is connected. But nothing works. I get connection errors and also my email does not work. Will not download or send mail. If I restart, then everything is fine. I have a cable internet. Any suggestions are...
Browsers & Mail
loosing internet connection 3-5 mins after starting system.
Hi, About 3 to 5 minutes after starting my system I loose internet connection. I click on the wireless signal bar in the task tray and disconnect and reconnect to the internet and from then on it works fine! I'm using the linksys wusb600n wireless adapter and have the latest 64 bit drivers for...
Network & Sharing
Internet connection progressively slowing down?
Hey guys, I've bumped into quite an unusual problem. I've noticed yesterday evening that the internet connection on my desktop PC is becoming progressively lagging. All I need is to restart my PC and it gets back to normal, for a short while at least. It does not seem to be a network...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:14.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App