Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Welcome Screen Load Time >20 Seconds

08 Dec 2010   #1
DustSailor

Microsoft Windows 8.1 Pro 64-bit
 
 
Welcome Screen Load Time >20 Seconds

The Welcome screen for my system (see system specs at bottom of post) takes 20-30 seconds of loading time. I don't really understand it, because my system is a pretty good one. I have all drivers, and reported faulty drivers have been fixed (updated those too).

Its just really annoying and adds to the load time (boot takes less than 8 seconds, not bad but I'm always looking to improve). Perhaps there some setting that controls this, or a program that seems to make this take forever? Anyone know of anything I can do to improve this?


My System SpecsSystem Spec
.
08 Dec 2010   #2
logicearth

Windows 10 Pro (x64)
 
 

Solid color background?
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2010   #3
sogone209

Windows 7 Professional x64 (6.1.7600)
 
 

i to have the same problem. its loads foreverrr even on a clean boot? i dont get it?
My System SpecsSystem Spec
.

08 Dec 2010   #4
kword88

windows 7 ultimate 64bit
 
 

My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2010   #5
sogone209

Windows 7 Professional x64 (6.1.7600)
 
 

clean boot doesnt not fix this. ive tried windows 7 32bit and windows 7 64bit, windows xp 64bit LOADS IN LIKE 1 SECOND.flawless. hmm?????
My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2010   #6
DustSailor

Microsoft Windows 8.1 Pro 64-bit
 
 

This should be an old issue and Microsoft was supposed to have fixed this. My background is slideshow.

Quote   Quote: Originally Posted by kword88 View Post
if that doesnt work, try doing a clean boot to isolate the problem: How to Clean Boot Windows | eHow.com
I have done this with no success

Any other ideas? I really am not sure what this is. Could be a program I've installed or the BIOS. I have On/Off Charge installed on an intel X58 GA-X58A-UDR3 motherboard. I try to make programs not update automatically, but windows update does, could that be a reason? I uploaded installed programs.


Attached Thumbnails
-capture.png   -capture2.png  
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2010   #7
DustSailor

Microsoft Windows 8.1 Pro 64-bit
 
 

This was solved by a new install. Don't know what was going on to make it do this, but thanks folks
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Welcome Screen Load Time >20 Seconds




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Computer won't load any programs after a few seconds and gets slow.
Hello, I am currently running Windows 7 Home Premium 64 bit and as of this morning whenever I startup my pc I have about a 10-30 second window maybe (sometimes even shorter) that I can actually get programs to open before my pc just seems to get very slow and nothing at all will open. For example...
General Discussion
Computer won't load any programs after a few seconds and gets slow.
Hello, I am currently running Windows 7 Home Premium 64 bit and as of this morning whenever I startup my pc I have about a 10-30 second window maybe (sometimes even shorter) that I can actually get programs to open before my pc just seems to get very slow and nothing at all will open. For example...
General Discussion
Welcome screen load time or black screen with a cursor
Hello, I bought a new computer in September, Dell N5050. The first problem occurred in November, I made prntScr: http://i49.tinypic.com/2gsjp5y.png This problem is solved: I thought it's a virus, I downloaded Advanced SystemCare (I had McAfee) this scanned my computer and found a four Trojan. ...
Performance & Maintenance
BSOD BugCheck 1000007E occurs time to time (not under load), need help
Hello, i just registered to this forum. I upgraded my hardware from AMD AM2+ platform to AMD AM3+, so basicly i changed my motherboard and memory( Asus M5A9, kingston 1333 4x4Gb), everything else is the same - CPU- AMD Phenom X6 1055, GPU- Gigabyte HD5830, OLD HDD (more than 3 years im sure, mb...
BSOD Help and Support
Startup time from 75 seconds to 165 seconds. What is wrong?
Hello forum. I have a month-old Dell Inspiron N7010 Core i5 460M with 6 gigs of ram running on Windows 7. Until recently, it has been starting up in about 75 seconds. However, out of nowhere, it suddenly began starting up in between 2 and a half minutes to 3 minutes. I am completely baffled,...
Performance & Maintenance
It takes 6 and 30 seconds to load a .doc document?
This are my system specs: Motherboard - Gigabyte Technology Co., Ltd. Model EP45T-UD3LR Processor - Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8400 @ 2.66GHz RAM - 2.00 GB RAM Display adapter type - ATI Radeon HD 5700 Series Total available graphics memory - 1791 MB Dedicated graphics memory 1024 MB ...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:59.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App