Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: 1 giga is missing

21 Dec 2010   #1
igalep132

 
 
1 giga is missing

Hi, I use win7 64b enterprise edition
i have 4 gb installed, but from some reason, only 3 gb are usable

any idea ?




Attached Thumbnails
1 giga is missing-2.jpg   1 giga is missing-untitled.jpg  
My System SpecsSystem Spec
.

21 Dec 2010   #2
Ageeb

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Please fill out your system specs.
How to - System Specs

Laptop? Looks like 1GB is being reserved for hardware, I suspect Video Card is sharing system memory.
My System SpecsSystem Spec
21 Dec 2010   #3
logicearth

Windows 8.1 Pro (x64)
 
 

If the BIOS does not have a memory remap option you are out of luck.
My System SpecsSystem Spec
.


21 Dec 2010   #4
Ztruker

Windows 8.1 Pro X64
 
 

I have the same problem on my Dell Precision 370. I have 4GB ram but only 3GB is usable. The rest is used by Win 7 X64. I'm about to treat myself to 8GB for Christmas.

1 giga is missing-only3gb.jpg


My System SpecsSystem Spec
21 Dec 2010   #5
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Go to msconfig > boot tab > advanced options > uncheck "Maximum memory" > reboot.

http://www.sevenforums.com/tutorials...ndows-7-a.html
My System SpecsSystem Spec
22 Dec 2010   #6
igalep132

 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Ageeb View Post
Please fill out your system specs.
How to - System Specs

Laptop? Looks like 1GB is being reserved for hardware, I suspect Video Card is sharing system memory.
yes, it is a laptop, but i've a video card in the system
see attached screenshots

Quote   Quote: Originally Posted by logicearth View Post
If the BIOS does not have a memory remap option you are out of luck.
i do have...



Quote   Quote: Originally Posted by whs View Post
Go to msconfig > boot tab > advanced options > uncheck "Maximum memory" > reboot.

http://www.sevenforums.com/tutorials...ndows-7-a.html
it is unchecked by default


Attached Images
1 giga is missing-1.jpg 1 giga is missing-2.jpg 1 giga is missing-3.jpg 
My System SpecsSystem Spec
Reply

 1 giga is missing




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Bootmgr.exe missing... mpio.sys missing or corrupted. Unable to boot
I just got a computer for free, a Dell Studio 1555. When I got it, it would try to boot, then come to a screen that said that bootmgr.exe was missing. Sometimes I got a message that said something like mpio.sys was corrupted or missing. I have a Win 7 disk, so I put it in and tried to repair the...
General Discussion
Hi- 8 giga ram won't load windows but 6 does?
Hi- searched the threads but couldn't find exact answer. if this was discussed before please link me, thanks. i run windows 7 ultimate x64 on a gigabyte ga-p35-ds3p MB, geforce 8600 gt. i had 4 giga kingston 800 hrz running fine. (2x2g) i bought another identical 2 so i'll have 8 giga,...
Hardware & Devices
Pictures missing suddenly and backgroung picture missing
i got on the pc this morning and noticed that where i have the picture saved on the desktop it was just black so i went into where my pictures are saved and there missing ?? but when i double click on one it will show any ideas please im lost on this ??
General Discussion
Win Explorer arrows missing, cursor spinning, libraries missing
New laptop (Lenovo W510), but I swapped boot disk for an SSD and reinstalled Win 7 64bit from recovery disks. I moved My Documents to D: and when I open Windows Explorer all looks fine. When I click on an arrow beside My Documents (or Music or anything), the arrow selected disappears, folder...
General Discussion
18.4 GIGA-Pixels !!!!! largest in the world
Prague TV Tower - World's Largest Spherical Panorama
Chillout Room
Giga Pocket tuner problems..Need help
I have a Sony Vaio RA826G with the Sony Giga Pocket tuner that worked fine with Windows 7 beta. I just installed build 7100 and not it doesn't recognize the tuner card. I have tried uninstalling the tuner driver and letting windows re-detect it but it can not find the driver. I have also tried...
Graphic Cards

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:27.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App