Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Startup delay with blank screen...


02 Jan 2011   #1

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 
Startup delay with blank screen...

Hello friends,
This is my first post here
Its been maybe a month or 2 that i have installed my OS and A few days back i started experiencing this problem. Up till the welcome screen it takes about a minute or so. After the welcome screen there is a delay of 1min. The screen is black in color with a mouse pointer which i can move. Ctrl+Alt+Del does not work. The welcome screen too stays there for about 20s. But after it starts loading the desktop it takes less than 5s. Total boot time now is 2-3min. Considering the system specs, i think it a a little too much. Here is what i tried:
  • Boot into safe mode: No problem, Boots normally without delay.
  • Disabled unwanted startup programs in msconfig.
  • Updated my graphic driver: Still experiencing delay.
  • Unplugged the network and boot: Still experiencing delay.
  • Run Registry Clean with CCleaner.
  • Full Scan with Kaspersky AV
  • Full chkdsk and sfc/scannow: No Conflicts.
Now my concern is that before a few days it just stood there for 15 min and did not advance towards the desktop, i was unable to boot normally. I booted into safe mode which i don't know how allowed me to boot again. Now i can boot normally, but i want to solve this problem before it becomes big.
I cannot find any reason to this problem. There are only a few programs on the PC with a handful of games.

I don't want to reinstall my OS again so i hope you guys will help me.


My System SpecsSystem Spec
.

02 Jan 2011   #2

Microsoft Windows 8.1 Pro 64-bit
 
 

Did you go into misconfig and on that first tab click the diagnostic startup option, and then reboot? Does it do the same thing? I had a similar problem that the only solution ended up being a complete reinstall. Can you remember doing anything differently that might have caused this problem?

Did you try a system restore? I would also suggest not running registry cleaners as they have a potential to break things if you aren't careful. Startup programs and automatic updates (updating from many programs including microsoft update) can potentially slow it down.
My System SpecsSystem Spec
02 Jan 2011   #3

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

I don't know if this will help but i am posting it anyway. This is my bootlog...

Microsoft (R) Windows (R) Version 6.1 (Build 7600)
1 2 2011 22:24:54.109
Loaded driver \SystemRoot\system32\ntoskrnl.exe
Loaded driver \SystemRoot\system32\hal.dll
Loaded driver \SystemRoot\system32\kdcom.dll
Loaded driver \SystemRoot\system32\mcupdate_GenuineIntel.dll
Loaded driver \SystemRoot\system32\PSHED.dll
Loaded driver \SystemRoot\system32\CLFS.SYS
Loaded driver \SystemRoot\system32\CI.dll
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\Wdf01000.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\WDFLDR.SYS
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\sptd.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\WMILIB.SYS
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\SCSIPORT.SYS
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\ACPI.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\msisadrv.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\vdrvroot.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\pci.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\partmgr.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\volmgr.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\volmgrx.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\pciide.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\PCIIDEX.SYS
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\jraid.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\mountmgr.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\atapi.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\ataport.SYS
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\amdxata.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\fltmgr.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\fileinfo.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\Ntfs.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\msrpc.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\ksecdd.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\cng.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\pcw.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\Fs_Rec.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\ndis.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\NETIO.SYS
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\ksecpkg.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\tcpip.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\fwpkclnt.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\vmstorfl.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\volsnap.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\spldr.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\rdyboost.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\mup.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\kl1.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\hwpolicy.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\DRIVERS\fvevol.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\disk.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\CLASSPNP.SYS
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\cdrom.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\klif.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\Null.SYS
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\Beep.SYS
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\vga.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\DRIVERS\RDPCDD.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\rdpencdd.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\rdprefmp.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\Msfs.SYS
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\Npfs.SYS
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\tdx.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\kl2.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\afd.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\DRIVERS\netbt.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\wfplwf.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\pacer.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\klim6.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\netbios.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\serial.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\wanarp.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\termdd.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\rdbss.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\nsiproxy.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\mssmbios.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\discache.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\csc.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\dfsc.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\blbdrive.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\AppleCharger.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\tunnel.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\intelppm.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\nvlddmkm.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\HDAudBus.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\usbuhci.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\usbehci.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\Rt64win7.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\nusb3xhc.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\serenum.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\parport.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\i8042prt.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\klmouflt.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\mouclass.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\a4xi89nd.SYS
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\CompositeBus.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\AgileVpn.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\rasl2tp.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\ndistapi.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\ndiswan.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\raspppoe.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\raspptp.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\rassstp.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\rdpbus.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\kbdclass.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\swenum.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\umbus.sys
Did not load driver \SystemRoot\System32\drivers\vga.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\usbhub.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\nusb3hub.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS

Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\nvhda64v.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\ksthunk.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\RTKVHD64.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\usbccgp.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\usbscan.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\usbprint.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\hidusb.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\kbdhid.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\monitor.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\luafv.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\WudfPf.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\lltdio.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\rspndr.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\TurboB.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\HTTP.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\bowser.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\mpsdrv.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\mrxsmb.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\mrxsmb10.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\mrxsmb20.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\peauth.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\secdrv.SYS
Loaded driver \SystemRoot\System32\DRIVERS\srvnet.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\tcpipreg.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\DRIVERS\srv2.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\DRIVERS\srv.sys
Did not load driver \SystemRoot\System32\DRIVERS\srv.sys
Loaded driver \??\C:\Windows\gdrv.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\drivers\rdpdr.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\tdtcp.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\DRIVERS\tssecsrv.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\RDPWD.SYS
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\asyncmac.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\USBSTOR.SYS
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\fastfat.SYS
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\WUDFRd.sys


I saw some similar posts on this site but i might be having a different problem.
I don't know anything in detail about operating systems so i just hope you people can help me. Thanks anyways..
My System SpecsSystem Spec
.


02 Jan 2011   #4

Microsoft Windows 8.1 Pro 64-bit
 
 

type system information in your start menu and double click "Components". click on "Problem Devices" and see if anything is listed. Make sure you have updated all drivers for everything, especially if something is listed under problem devices.
My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2011   #5

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Thank you for your support DustSailor,
As you said i booted into diagnostic startup and did not see any delay, it loaded very fast. Just to inform you, that now even in normal startup i am not experiencing delay but in the boot log there are still these

Did not load driver \SystemRoot\System32\drivers\vga.sys
...
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS


Looks to me like a driver issue, i will start trying to diagnose what is causing the problem..
My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2011   #6

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

To add, there is nothing under problem devices. Also i do not see any yellow triangles in the device manager.
I am downloading the latest drivers from the nvidia as well as the gigabyte website and will manually update them, then see if the problem persists. Now i have 2 questions:
  • Should i try reinstalling/updating my drivers for this problem?
  • If yes, Do i need to uninstall the previous drivers and then install the new ones?
My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2011   #7

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult. x64 Windows 8.1 x64
 
 

Hi,

Usually it Ok just to install an updated river over the top of an older one.

Just to check something : when you run full chkdsk, did you specify the /f switch?

Regards,
Golden
My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2011   #8

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Golden View Post
Hi,

Just to check something : when you run full chkdsk, did you specify the /f switch?
No. I just now came to know that it will fix the damaged files. I will give it a try.
Thanks Golden
My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2011   #9

Microsoft Windows 8.1 Pro 64-bit
 
 

Definately, if it boots quickly in diagnostic startup, than you might go into msconfig again and into the services and startup tabs. you're supposed to enable half and restart to see if its slow, and than a little more and a little more until you find which slows down the computer (In services, you'll want to click the check box "Hide all microsoft services".

Your Graphics card looks like it really needs an update, and NDProxy is part of windows. I think windows update deals with that one, though I'm not positive. Oh, srv.sys is part of windows also (You'll want to update drivers before you start re-enabling services and startup item)
My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2011   #10
Microsoft MVP

 

Update your display and network adapter drivers.

Monitor the performance log which logs startup delays and often their causes. Location below.

Troubleshooting fundamentals: Computer lags every couple seconds

Here is advanced method used by the pros to isolate cause of startup hangs if you need it: Trace Windows 7 boot/shutdown/hibernate/standby/resume issues - MSFN
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Startup delay with blank screen...




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Startup delay with blank screen...
Thread Forum
64-bit - Blank screen on boot up, before login screen; slow startup Performance & Maintenance
Windows 7 cannot startup and goes to blank screen with cursor General Discussion
Solved Random BSOD on new laptop now screen blank upon startup BSOD Help and Support
Blank screen on boot up, before login screen; slow startup General Discussion
Blank Screen at Startup Installation & Setup
Startup Delay after Welcome Screen General Discussion
Blank screen after startup General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:51 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33