Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: 4gb of RAM installed, but w7 says 256 usable

16 Jul 2009   #1
shavedaccord

Windows7 Build 7100
 
 
4gb of RAM installed, but w7 says 256 usable

Earlier tonight I rebooted and noticed that it took an extremely long time to boot. Almost 10 minutes to get the desktop completely loaded. So I checked task manager > performance tab and it says I have only 256mb of RAM. So then I checked My Computer > Properties and noticed it said "Installed Memory (RAM): 4.00 GB (256 MB Usable)" I've had w7 installed for a good 2 weeks now and never had a problem, until I rebooted tonight. I checked my BIOS and all my sticks show up. I DO NOT have a shared memory video card. Memory test checked out fine. I haven't installed any new hardware, nor touched the sticks at all. Any idea as to why w7 started doing this?


My System SpecsSystem Spec
.
16 Jul 2009   #2
Uber Philf

W7 RTM Ultimate x64
 
 

Have you fiddled with the boot settings at all? And welcome to the forums.
My System SpecsSystem Spec
16 Jul 2009   #3
shavedaccord

Windows7 Build 7100
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Uber Philf View Post
Have you fiddled with the boot settings at all? And welcome to the forums.
Nope not at all. Everything was running perfectly fine until I rebooted. Now this things running like winME on 64mb.
My System SpecsSystem Spec
.

16 Jul 2009   #4
Uber Philf

W7 RTM Ultimate x64
 
 

installed any new programs? something may needs drivers?
My System SpecsSystem Spec
16 Jul 2009   #5
shavedaccord

Windows7 Build 7100
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Uber Philf View Post
installed any new programs? something may needs drivers?
Nope. I managed to find and fix the problem tho. Somehow the MAX ram settings in the advanced tab of boot config got set to 256mb. I unchecked the box, rebooted and everything is fine now.
My System SpecsSystem Spec
16 Jul 2009   #6
ussj4brolli

Windows 7 PRO x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by shavedaccord View Post
Nope. I managed to find and fix the problem tho. Somehow the MAX ram settings in the advanced tab of boot config got set to 256mb. I unchecked the box, rebooted and everything is fine now.
Anything installed/updated/messed with sence the last reboot?...I dont believe that can accidently be check, unless a program has altered the setting in some way
My System SpecsSystem Spec
16 Jul 2009   #7
shavedaccord

Windows7 Build 7100
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ussj4brolli View Post
Anything installed/updated/messed with sence the last reboot?...I dont believe that can accidently be check, unless a program has altered the setting in some way
Nothing was installed, messed with etc..
My System SpecsSystem Spec
10 Aug 2012   #8
Rompedor

Windows 7 Home premium 32-bit
 
 

I recently had this same exact problem and this solution worked. My Computer started up REALLY slow after it got turned off by a storm and the maximum memory in MSCONFIG>BOOT>ADVANCED OPTIONS was at 256. I brought it back up to 8000 and my comp is back to normal. You can tell how much memory is usable by right-clicking computer and selecting properties. This post solved my problem, hope it solves someone elses too
My System SpecsSystem Spec
Reply

 4gb of RAM installed, but w7 says 256 usable




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
8 GB RAM installed (3.98) usable
Hi all, Have check everywhere for a solution do this. I have recently build my own pc and its going great But i have 2x4gb ram chips installed dual channel and its only detecting 4gb usable there is no memory mapping for my mobo and yes im on a 64 bit system have tried everything can...
General Discussion
8gb Installed Ram - Only 3.74 Usable (HELP!)
I have a Gateway NV53A Laptop. Windows 7 Home Premium - 64 bit AMD Turion II P540 Dual-Core 2.40 GHz 8GB installed memory and only 3.74 is usable! I have updated the bios with the latest release from Gateway, then went in and checked and it shows "memory 8192", meaning it is seeing the full...
Hardware & Devices
RAM: 4GB installed and only 2.93 usable.
I have 4GB installed and only 2.93 usable. I tried the solution given by rektalstab 1)Run 2)type "msconfig" 3)Go under the "boot" tab 4)click "advanced options" button 5)UNCHECK! "Maximum memory" 6)Reboot
Hardware & Devices
3 GB installed but only 1GB usable.
I just built a new system and decided to try out Windows 7. Everything is just amazing but I do have 1 problem. I have 3 GB memory installed and 7 recognizes this but says only 1GB is usable. My system is basically. i7 Quad 920 Gibabyte EX58-UD4P Motherboard 3GB DDR3 Corsair Memory ATI...
General Discussion
4 GB Ram Installed. Only 3.78 gb usable
Hi guys i was wondering why does my PC show this? (see the attachment) I'm running Windows 7 Ultimate x64, on the specs in my 'system specs' ;) How can i make all 4 gb usable? :confused:
Performance & Maintenance
6GB ram installed 5.5 usable ?
Hi everyone I installed 6 GB of ram today and at first it only showed 2 GB usable memory then I tweaked around with the settings and got it up to 5.5 GB How can I get it to its full capacity 6GB ? my motherboard I think does not support memory mapping and I re-installed the OS Win 7...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:11.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App