Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Cannot rate Windows Experience Index

25 Feb 2012   #11
Brink

64-bit Windows 10 Pro
 
 

Sorry, I was going by the "Graphics Card Asus Geforce GT440 (1GB DDR3)" entry in your system specs dor the driver.

Has WEI ever updated before on your computer, or did this just recently started to happen?

If just recently, do you remember what you may have done right before this started?


My System SpecsSystem Spec
.
25 Feb 2012   #12
Ricorik

Windows ultimate sp 1 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Brink View Post

Has WEI ever updated before on your computer
No never (this computer i have build 4 weeks ago)

Ps: i have tested also memory (no problems found)

I have also many errors event viewer (Whea logger) many fouls
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2012   #13
Brink

64-bit Windows 10 Pro
 
 

I hate to say this, but I would recommend to start over with a clean install of Windows 7 with this many errors. It appears that your current installation may be corrupted beyond repair.
My System SpecsSystem Spec
.

25 Feb 2012   #14
Ricorik

Windows ultimate sp 1 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Brink View Post
I hate to say this, but I would recommend to start over with a clean install of Windows 7 with this many errors. It appears that your current installation may be corrupted beyond repair.
Thats not helping, i have try that many times (whit different versions from windows) and still the same problems.

Maybe disable the 4th core?

i gonna try that.

Still the same message the 4th core is not the problem also.
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2012   #15
Dean0351

Windows 7 ultimate x64
 
 

When you reinstalled are u sure u did a clean install ( I.e. reformat the hard drive ) if u go with the express or recommended or what ever the option is called windows will install on top of ur current and possible corrupt version.
Pick advanced or custom ( again don't remember what it's called ) it will take u to a screen where u can see all partitions and u can reformat them.
I don't mean to question the fact when u say u have done a clean install a few times now, but I've done many and my most resent on my wife's laptop I wasnt thinking and just did the normal method. It still had problems it had b4 the install. I did it again this time making sure to do clean install and reformat. It now runs like new.

Also if u are sure u did a clean install and still the problem it makes me think maybe something on ur installation disc is wrong. As long as u have ur license key u can download the .iso for ur version from just about anywhere and try that
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2012   #16
Ricorik

Windows ultimate sp 1 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dean0351 View Post
When you reinstalled are u sure u did a clean install ( I.e. reformat the hard drive ) if u go with the express or recommended or what ever the option is called windows will install on top of ur current and possible corrupt version.
Pick advanced or custom ( again don't remember what it's called ) it will take u to a screen where u can see all partitions and u can reformat them.
I don't mean to question the fact when u say u have done a clean install a few times now, but I've done many and my most resent on my wife's laptop I wasnt thinking and just did the normal method. It still had problems it had b4 the install. I did it again this time making sure to do clean install and reformat. It now runs like new.

Also if u are sure u did a clean install and still the problem it makes me think maybe something on ur installation disc is wrong. As long as u have ur license key u can download the .iso for ur version from just about anywhere and try that
Hi

Yes i did every time (format) and then install. I have also try windows 8 preview developer. And yes format disk and then installing.
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2012   #17
Dean0351

Windows 7 ultimate x64
 
 

I will try to research more when I get home and on my pc instead of trying to search with my phone.
I'm very curious of the cause, it bugs the crap out of me when normal things like this that should run but don't.
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2012   #18
Ricorik

Windows ultimate sp 1 64 bit
 
 

Im little confused also But we must keep on smiling :P

I swear i have many things try it, search on Google for hours and days.

One possible cause of the error detailed above is that the BIOS SMBIOS fields contain strings which have one or more 'illegal' characters in them. SMBIOS strings may contain such information as System Vendor, System Serial number, etc. If one of these contains a non-standard character (such as an UP-ARROW character) then WinSAT treats this as a fatal error and aborts. Thus Windows Experience Index cannot be calculated for the system.

WinSAT (Windows Experience Index) system rating will not run (Windows Vista / Microsoft Windows 7)..

Not funny at all this strange thing.

I go to setup a Ubuntu installation and use Win 7 only for my games. I search now for weeks i have many time spent on this strange error.

Edit:

I install later Ubuntu (duel-boot) i gonna ignore WEI and Event viewer, what else can i do? Totally nothing


Yes more more more:

My System SpecsSystem Spec
27 Feb 2012   #19
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

One error in your log points to the CPU, it could be bad and causing all the issues.

Also AVG products have been know to cause issues on Windows 7. Try removing it and installing MS Security Essentials, link in my sig. This will be to test, if you still can't rate your PC, put AVG back on, remove MSE and try to get a new CPU and test it.

Since it's a new build go through the entire system and re-check all of your wiring, we all can make mistakes there, such as a power connection not fully connected.
My System SpecsSystem Spec
27 Feb 2012   #20
Ricorik

Windows ultimate sp 1 64 bit
 
 

Hi Britton.

Whea loggers are not anymore in my event-viewer for the last 48 hours (i have done a clean 'again' install of Windows ultimate 64 bit. So the CPU is fine.

about AVG i had a week ago Avira on my computer the same problems.

When i install Windows and install only the needed drivers i get the same problems (and then i have not install a anti virus program) its always the same error.

"ERROR: cannot process assessment results
cannot load XML data from a string
An invalid character was found in text content.
From Interface msxml6.dll:IXMLDOMDocument2"
then you probably have an incorrect BIOS SMBIOS string on your mainboard.
WinSAT (Windows Experience Index) system rating will not run (Windows Vista / Microsoft Windows 7)

The Windows Experience Index (WEI) is calculated by a benchmark utility called WinSAT (Windows System Assessment Tool) which is a part of Windows Vista / Windows 7. This can be run during a Windows installation, after the first boot of a new computer, by the user manually re-running it via Control Panel, 're-run the assessment' link or by running a WinSAT command from the command console.
One possible cause of the error detailed above is that the BIOS SMBIOS fields contain strings which have one or more 'illegal' characters in them. SMBIOS strings may contain such information as System Vendor, System Serial number, etc. If one of these contains a non-standard character (such as an UP-ARROW character) then WinSAT treats this as a fatal error and aborts. Thus Windows Experience Index cannot be calculated for the system.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Cannot rate Windows Experience Index




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 Pro Experience Index
My Windows experience index is 5.5, can I increase it? My Computer is an Intel DH67BL_ Motherboard Intel i7 2600 3.4GHz CPU 16 GB of memory, 500 GB Seagate SATA hard drive, running Windows 7 Pro 64bit. Let me Know! Alvin
Performance & Maintenance
Windows experience index is 1..plz help
Guys, I am not that good at computers. So plz help me. My Windows Experience Index Rating is 1, bcoz graphics n gaming graphics subscore is 1.. Plz help me
Performance & Maintenance
Can't rate system in windows experience
Hi all...i have problem here..that my computer can't rate the windows experience index..why??its say i have problem with hardware..i use windows vista before and dosent have any problem with windows experience index...when i start to use windows 7 on build 7068 and now i use the build 7600...
Performance & Maintenance
My experience index doesn't do anything when i click rate
Does anyone have any idea what i could do to get it to work?
Performance & Maintenance
Windows Experience Index
Hello At the conclusion of Windows Experience it produces A report and you can print it but there is no option for saving it What I would like to do is have is a short cut to access the report or a way of saving it After running the index the logs are stored at Windows\performance\winsat\data...
Performance & Maintenance
Why won't Windows Experience Index run?
On my Win 7 X64 Ultimate installation the Windows Experience Index will not run. I get an error stating multimedia support is missing. Running ASUS EAH5670 video card with Catalyst 10.1 drivers. I see no reason why this "benchmark" should not run. I can run Prime95, LinX, Everest and other...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:27.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App