Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Sleep mode black screen into boot loop. Gigabyte GA-X79-UD3


04 Apr 2012   #1

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 
Sleep mode black screen into boot loop. Gigabyte GA-X79-UD3

I got this machine 2 weeks ago with the GA-X79-UD3 (f9 bios). Since day 1 it has had a problem with sleep mode resuming to a unresponsive black screen that then proceeds to go into an endless power cycle that fails to post. The only way to stop it is a hard shut down with the power button. Sometimes the computer will resume from S3 properly, other times it will resume to black screen and loop. It is literally a 50-50 chance. And the timing it decides to fail S3 resume are totally random. Sometimes it will wake fine after an entire night of sleep other times it wont even sleep for 30 minutes without manually waking to a blank screen and reboot loop.

I have literally tinkered with EVERY imaginable setting in my Windows power options to try and fix this, nothing has worked. At all. I recently did a Energy-Report (with cmd) and it gave me 12 errors, 3 for USB devices and 7 errors for items listed in this picture which i have no clue what they actually are, even after researching them on google which provided little info.



Any help would be GREATLY appreciated. As of now my settings for idle are to never allow my computer to sleep and I just have it set to turn the display and hard drives off after a certain time, with the machine staying on. At night I shut it down to s5 (which i hate) but i have no other option really. I dont want it drawing fulll power for 10-12 hours of non-use. ANY help would be greatly appreciated.


My System SpecsSystem Spec
.

05 Apr 2012   #2

Win 7 Pro x64 SP1, Win 7 Ult x86 SP1
 
 

It looks like there is a newer BIOS (F10) on the Gigabyte website.
Try updating your BIOS.
Make sure this is the right support page for your MB.

GIGABYTE - Motherboard - Socket 2011 - GA-X79-UD3 (rev. 1.0)
My System SpecsSystem Spec
01 Jun 2012   #3

Windows 7 64bit
 
 

Ever find a solution to this problem? My PC with this MB is doing the same thing. I may ditch the Gigabyte MB and pick up an Asus. We may also be using the same monitor. I have a Samsung SyncMaster 2333 and I saw in one of your posts that you are also using a Samsung SyncMaster.
My System SpecsSystem Spec
.


02 Jun 2012   #4

Windows 7 64bit
 
 

I solved the problem! I swapped out the GA-X79-UD3 for a Sabertooth X79. Problem solved! The only difficulty I have now is that I was actually using 9 of the 10 Sata ports on the Gigabyte board. I don't really need the 2.5 SSD dock on the top of my DF-30. 4 SSD in a Raid 0 and a 3 bay hot swap dock take up a lot of sata ports. I use this PC for transcoding video and backing up all the media I have on my HTPC/media server.
My System SpecsSystem Spec
05 Jun 2012   #5

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Tank997 View Post
I got this machine 2 weeks ago with the GA-X79-UD3 (f9 bios). Since day 1 it has had a problem with sleep mode resuming to a unresponsive black screen that then proceeds to go into an endless power cycle that fails to post. The only way to stop it is a hard shut down with the power button. Sometimes the computer will resume from S3 properly, other times it will resume to black screen and loop. It is literally a 50-50 chance. And the timing it decides to fail S3 resume are totally random. Sometimes it will wake fine after an entire night of sleep other times it wont even sleep for 30 minutes without manually waking to a blank screen and reboot loop.

I have literally tinkered with EVERY imaginable setting in my Windows power options to try and fix this, nothing has worked. At all. I recently did a Energy-Report (with cmd) and it gave me 12 errors, 3 for USB devices and 7 errors for items listed in this picture which i have no clue what they actually are, even after researching them on google which provided little info.



Any help would be GREATLY appreciated. As of now my settings for idle are to never allow my computer to sleep and I just have it set to turn the display and hard drives off after a certain time, with the machine staying on. At night I shut it down to s5 (which i hate) but i have no other option really. I dont want it drawing fulll power for 10-12 hours of non-use. ANY help would be greatly appreciated.
I've got exactly the same problem. I'm running the latest Bios (f10). I've tried experimenting by putting it into sleep mode or waiting for it to sleep automatically, but I can't recreate the problem. It only happens if I fall asleep and try and wake the computer the next day. No idea. But I assume it must be a Bios problem as it begins to loop before loading windows. Glad I'm not the only one!
My System SpecsSystem Spec
16 Jun 2012   #6

Windows 7 64 bit
 
 
Same problem, f10 bios

I have had the board about 3 weeks and it does the same thing. I thought maybe it was a hibernation issue, but when I turned off hibernation and only had it sleeping it still does the same thing, when it's been asleep for a while I will come back to the room and it will be in a reboot loop. I look forward to any suggested solutions.
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2012   #7

Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Tank997 View Post
I got this machine 2 weeks ago with the GA-X79-UD3 (f9 bios)........
Hi Tank997! I have the same problem! You have found a solution?
My System SpecsSystem Spec
16 Jul 2012   #8

Windows 7 64bit
 
 

So far I think I've found the only solution. I like Gigabyte, but I'm not sure I'll buy another board after this problem.
My System SpecsSystem Spec
17 Jul 2012   #9

Windows 7 x64 Ultimate
 
 

I found a problem! This is my ddr ram G.skill not supported in this motherboard.
G.SKILL-Products
My System SpecsSystem Spec
12 Aug 2012   #10

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

CrazyKot, can you confirm that switching out the ram modules solved your problem?

And have any of the other people in this thread had any success? I appear to have the same problem with my Gigabyte G1.Assassin 2 motherboard.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Sleep mode black screen into boot loop. Gigabyte GA-X79-UD3




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Sleep mode black screen into boot loop. Gigabyte GA-X79-UD3
Thread Forum
Black screen at boot with safe mode, system restore, or repair mode Backup and Restore
Solved Laptop come out of sleep mode but screen is just black. Performance & Maintenance
Black screen after sleep mode BSOD Help and Support
Black screen after sleep mode--why? BSOD Help and Support
Black Screen waking from sleep mode General Discussion
PC Won't Resume if Screen Goes Black/Won't Go Into Sleep Mode Hardware & Devices
Solved Black Screen (BSOD) - does not recover from sleep mode BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:56 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33