Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Reinstalled CPU and computer won't boot now....


13 Jul 2012   #21

Windows 7 64 Home
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by alphanumeric View Post
In your first post you stated.

My computer has had a bad case of the shut downs here recently so i cracked open the case and checked things... it turned out that my heat sink was loose and almost completely off of my CPU.

It could have overheated and been damaged, only way to prove it is to replace it or put it in another motherboard as a test. Did this motherboard give you the one beep when it booted up OK? If no you may want to connect a PC speaker so you can hear and BIOS beep codes. I know you will get a beep code for no RAM and even no Video if the motherboard has no onboard video. I don't know if you get a code for no processor if the socket is empty though. There are codes for a failed processor. My gut tells me to swap the power supply or test it in another PC.

Before the whole fiasco...the computer did beep when it finished POST but now when i turn it on it just spins up and sits there. I have now video (mobo port or otherwise) that i can get to come up so i can't even tell if it's displaying something. I do have a similar computer that i might be able to switch a few things out and see if that helps...I had completely forgotten about it till i bumped into it yesterday...same brand (not model) of mother board so i should get some questions answered out of this.

My System SpecsSystem Spec
.

13 Jul 2012   #22
Microsoft MVP

Windows 8.1 Pro with Media Center 64 bit
 
 

No Beep's and no video indicate its failing to POST. Power On Self Test, for those that may not know what that stands for. Its failing very early on in the POST too, which to me points to power supply, motherboard or CPU. If it was a RAM, or Video fault I would expect to hear a Beep code. It sucks, but at this point if it was me, I would remove the CPU and be absolutely sure pin 1 is where pin 1 is supposed to be. If the CPU was never removed from the socket I would make sure you didn't get any of the thermal past on the motherboard etc. It is conductive. Don't over apply it either, you only need a very thin layer. I say this for the benefit of anybody reading this thread and its not meant to imply that the OP doesn't know what they are doing. When I don't know somebody I try to cover all the bases.
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2012   #23

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Wait can't you tell if a mobile is bad etc? Take out the ram if you haven't make sure the computer has the pin speaker for beep codes if the ram is out and the movie doesn't beep you could have burnt your mobo just remember, you don't even need to feel static electricity for it to turn the voltage is so small that you cannot feel that bite from the static...
My System SpecsSystem Spec
.


13 Jul 2012   #24

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by alphanumeric View Post
No Beep's and no video indicate its failing to POST. Power On Self Test, for those that may not know what that stands for. Its failing very early on in the POST too, which to me points to power supply, motherboard or CPU. If it was a RAM, or Video fault I would expect to hear a Beep code. It sucks, but at this point if it was me, I would remove the CPU and be absolutely sure pin 1 is where pin 1 is supposed to be. If the CPU was never removed from the socket I would make sure you didn't get any of the thermal past on the motherboard etc. It is conductive. Don't over apply it either, you only need a very thin layer. I say this for the benefit of anybody reading this thread and its not meant to imply that the OP doesn't know what they are doing. When I don't know somebody I try to cover all the bases.
Quoted for truth: Failure to POST is always a sign of broken PSU, CPU or Mainboard. RAM, Graphics Card or HDD give at least beeps or (in case it is not the graphics card) show some kind of error message.

I have had the same thing and it was also overheating damage. Lost my old Athlon64 3000+ to that.

I have also lost a CPU because 1 (literally only ONE!) pin was bent. When I checked the CPU and noticed this I got a tweezer (sry if this is the wrong thing, in German it is a Pinzette) and tried to bend it back. Sadly, destroyed my CPU by ripping that thing off.

The only way to really conclude if the CPU is at fault is trying to run it in another PC.
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2012   #25

Windows 7 64 Home
 
 

I hate to sound morbid like this but people are getting sure of what's gone bad and i like it :P ...I just hope you guys/gals are right cuz knowing what's wrong...what went wrong...and what i gotta do to fix it is what i'm on here for i'm the one that was doing all of the work on it and it's my computer so why not learn from it
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2012   #26
Microsoft MVP

Windows 8.1 Pro with Media Center 64 bit
 
 

Just remember that's its free advice and in a lot of cases its someone's best guess.
Troubleshooting a no POST condition can be one of the hardest PC faults. Especially for someone at home with very limited spares or no spares at all. I once had a PC fail to POST after what seemed like routine maintenance. While moving some cables around I accidentally knocked the jumper off of the motherboard for the FSB clock setting. It wasn't until I saw the jumper laying in the bottom of my case that I figured out what happened. Then it was a hunt to find out where it originally came from. I was doing some pretty serious head scratching trying to figure out what happened.
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2012   #27

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by alphanumeric View Post
Just remember that's its free advice and in a lot of cases its someone's best guess.
Troubleshooting a no POST condition can be one of the hardest PC faults. Especially for someone at home with very limited spares or no spares at all. I once had a PC fail to POST after what seemed like routine maintenance. While moving some cables around I accidentally knocked the jumper off of the motherboard for the FSB clock setting. It wasn't until I saw the jumper laying in the bottom of my case that I figured out what happened. Then it was a hunt to find out where it originally came from. I was doing some pretty serious head scratching trying to figure out what happened.

Haha nice, and yeah its extremely difficult to solve an hardware issue from who-knows how many miles away, and most of the time if its a routine check or replacing something, it can be the smallest slightest error that happened and if everything works out for you (hopefully) you'll probably be kicking yourself later.
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2012   #28

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Just a though. OP Post #13 I had all power unplugged but i didn't "drain" it and the battery was still in...is there a problem with that
That could of caused all kinds of problems when the computer is still on battery power. David all ready posted this concern. just a reminder.
jbroaf this would be a fine time to fill out your specs. ((My System Specs)) completely so that these good people can help you better.
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2012   #29
Microsoft MVP

 

How could one repaste the processor with the battery in and not suffer fatal consequences? Even luck would not suffice.
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2012   #30

Windows 7 Ultimate x64
 
 

@greg I do it all the time I have it unplugged but I do it all the time never had a problem lol *knocks in wood *
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Reinstalled CPU and computer won't boot now....




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Reinstalled CPU and computer won't boot now....
Thread Forum
Reinstalled Windows boot manager (removed GRUB2) does this look right? Installation & Setup
computer crashed - reinstalled but now I get "not genuine" in corner Windows Updates & Activation
Boot error, unknown origin, ideas to make this computer boot? General Discussion
Printers reinstalled themselves? Hardware & Devices
Just reinstalled 7 General Discussion
Reinstalled Performance & Maintenance
reinstalled vista from the rc General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:52 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33