Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: At startup windows firewall of base filtering enginer uses up 50%cpu

15 Jul 2012   #1
edCast

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 
At startup windows firewall of base filtering enginer uses up 50%cpu

My operating system is Windows 7 Home Premium 32 bit, it was upgraded from vista. my computer model is the HP Pavilion Slimline s3300f
this first happened about a week after I upgraded to 7 from vista. the high cpu usage usually happens at startup and for some reason also makes it so that it takes a long time for my browser to start up also, I've also noticed that this also seems to happen randomly though that is uncommon. Another instance of this happening is when the internet gets disconnected. Usually I wait until the high cpu usage goes away away on its own, usually 20 minutes to an hour but that had become frustrating, so I'm wondering if anyone else has had this problem and what I can do.
heres a screen shot of what I observe as high cpu usage



My System SpecsSystem Spec
.
15 Jul 2012   #2
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

Welcome
With those problems, it sounds like you may have actually upgraded than do a clean intall. You can and should do a clean install with an upgrade version CD.
Clean Install with a Upgrade Windows 7 Version[2]=General Tips
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2012   #3
edCast

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

I had trouble locating the original upgrade disk and the high cpu usage continued today for four hours so out of frustration I just disabled windows firewall and installed comodo firewall. That seems to have fixed the issue so if anyone else has this problem this is the only fix I know of.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 At startup windows firewall of base filtering enginer uses up 50%cpu




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
How to turn on Base Filtering Engine
Hey I need to turn on the "Base Filtering Engine" on my laptop, as well as "IPsec Policy Agent" and "IKE and AuthIP IPsec Keyring Modules" I opened cmd and ran services.msc to turn them on but BFE is missing completely. The other 2 are both there but when I click start they give a message...
System Security
Base Filtering Engine could not be started. Error 5: Acess is denied
Every time I start the service from Services, I always get this error: Windows could not start the Base Filtering Engine service on Local computer. Error 5: Access is denied. I tried this code: Reg Query "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\BFE"> 0 & notepad 0 and this is the outcome: ...
Windows Updates & Activation
BFE(Base filtering Engine) Error 5 Access Denied + Windows Firewall
Hi, I have tried starting BFE and Windows Firewall, but cant get anything to work. I came across this thread:http://www.sevenforums.com/windows-updates-activation/269245-base-filtering-engine-could-not-started-system-error-5-has-occured.html Everything is the same up until the commands :...
General Discussion
Windows 7 64-bit - Base filtering engine won't start
I've researched this topic for like 4 hours. I've tried re-adding the appropriate reg files. I've tried fixing permissions in the registry. I've tried all the cmd line commands. I have no idea how to get this service to run. Because of this the firewall doesn't work. And also i can't open any ports...
General Discussion
Base filtering engine won't start
A few days ago my computer was infected with the trojan HEUR:Backdoor.Win64.Generic (consrv.dll). Kaspersky caught it and removed it but not before it disabled my windows security service, "base filtering engine". I restored the service in the register but it won't start even though it is set to...
General Discussion
base filtering engine BFE deleted
HI all, My BFE service Base Filtering Engine has been deleted by a nasty installer or whatever... how can i manually reinstall the BFE service without a full reinstall ? i don't have any system restore point available (never need this sh##ty feature in the past) win7 x64 BFE service does...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:39.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App