Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Boot time 5-6 minutes & after booting applications freezes for 1 min

05 Nov 2012   #11
jaguar85

Windows 7 Home Premium 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by tlarseth View Post
Quote   Quote: Originally Posted by jaguar85 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
Do you have Intel or Nvidia Display adapter? It's unusual to have both.

Uninstalling each on Driver tab in Device Manager would only cause them to reinstall at reboot which might help. I would do one at a time.

Even if you check the box to uninstall the driver itself it will just reboot to Standard VGA Driver so you could then see what driver optional Windows Updates delivers after enabling Automatically get recommended drivers and updates for your hardware. This is the preferred way to get drivers in Win7 which is driver-complete.

Look over these steps to get a perfect Clean Reinstall - Factory OEM Windows 7 to consider getting the freshest start shedding all of the corruption caused by factory bloatware even after it's removal. You'll then at least be aware of the tools and methods which work the best based on thousands we've helped here.

I don't have any idea of adapter. Let me know how can I check that.
Right now I don't want to do a clean Reinstall.

I will try uninstalling & re-installing both drivers one by one and will check the problem.

Quote   Quote: Originally Posted by tlarseth View Post
Dedicated GT 520MX 1GB Graphics is what he has, what it is, is that the laptop is shipped with both drivers installed, the United Kingdom version got the Nvidia GPU, the USA version got the Intel GPU.

uninstall the intel drivers, and see if that helps. You should clean the drivers folder too, I can't remember exactly how to do that but I am sure someone will post the instructions for that.
I will try uninstalling & re-installing both drivers one by one and will check the problem.
Do not reinstall both only reinstall the one you have, hold the windows key and press "pause/break", click on device manager, and see what is listed under display adapter, that is the one you want to reinstall only.

If you have the UK variant it should be an Nvidia display.

I have 2 drivers (Intel & NVIDIA) drivers installed in Device Manager/Display Adapters.

So I think uninstalling Intel driver will do.
Please let me know is it OK to have 2 display drivers installed or this is the main reason for my problem.


My System SpecsSystem Spec
.
05 Nov 2012   #12
jaguar85

Windows 7 Home Premium 32 bit
 
 

Of 2 drivers (Intel(R) HD and NVIDIA GeForce GT 520MX), i uninstalled Intel(R) HD driver.
After rebooting, standard VGA Graphics adapter got installed automatically.
My screen resolution diminished to 800 x 600 automatically.
I changed it to original resolution 1024 x 768, but still my screen and all apps looks distorted.
Will this VGA driver create problems while watching HD videos

Please let me know should I reinstall Intel (R) HD driver & uninstall NVIDIA GeForce GT 520MX ???
Is it OK to uninstall NVIDIA driver?
My System SpecsSystem Spec
05 Nov 2012   #13
tlarseth

Windows 8 64-bit (6.2, Build 9200) (9200.win8_rtm.120725-1247)
 
 

If NP300E5A-S01UK is your correct model number you should only have an Nvidia GPU, the NP300E5A-S01UB came with the Intel GPU. try reinstalling the Intel drivers (Get the latest ones), and reboot, after that uninstall the Nvidia and see if it tries to install the generic drivers after reboot.
My System SpecsSystem Spec
.

05 Nov 2012   #14
gregrocker

 

Quote   Quote: Originally Posted by jaguar85 View Post
Of 2 drivers (Intel(R) HD and NVIDIA GeForce GT 520MX), i uninstalled Intel(R) HD driver.
After rebooting, standard VGA Graphics adapter got installed automatically.
My screen resolution diminished to 800 x 600 automatically.
I changed it to original resolution 1024 x 768, but still my screen and all apps looks distorted.
Will this VGA driver create problems while watching HD videos

Please let me know should I reinstall Intel (R) HD driver & uninstall NVIDIA GeForce GT 520MX ???
Is it OK to uninstall NVIDIA driver?
Did you even read what I wrote about this? It will not be easy to resolve if you can't follow simple directions:

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
Even if you check the box to uninstall the driver itself it will just reboot to Standard VGA Driver so you could then see what driver optional Windows Updates delivers after enabling Automatically get recommended drivers and updates for your hardware. This is the preferred way to get drivers in Win7 which is driver-complete.
You need to check Important and Optional Windows Updates now after enabling Automatically get recommended drivers and updates for your hardware to see what driver WIn7 wants for the device which is apparently your only Display adapter.

If Windows Updates don't deliver it after a day, go to the Support Downloads webpage for your model PC to import the latest Nvidia display driver.

Quote   Quote: Originally Posted by tlarseth View Post
If NP300E5A-S01UK is your correct model number you should only have an Nvidia GPU
Do we now have enough verification that it's the Nvidia that if OP's problem persists we can safely advise to disable the Intel Display driver in Device Manager? Would it be better disabled elsewhere if it is interfering, even in BIOS?
My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2012   #15
jaguar85

Windows 7 Home Premium 32 bit
 
 

After uninstalling Intel driver, in Windows update there was a update of Intel(R) HD Graphics 3000.
I updated VGA driver to above HD adapter.
Boot time was same 5-6 min

So I uninstalled NVIDIA GeForce GT 520MX adapter but it got installed again automatically after reboot.

Today my boot time was 10 min

So now which adapter should I disable???
My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2012   #16
tlarseth

Windows 8 64-bit (6.2, Build 9200) (9200.win8_rtm.120725-1247)
 
 

Disable the Intel, don't just uninstall it disable it, that will prevent your computer from installing the drivers.
My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2012   #17
jaguar85

Windows 7 Home Premium 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by tlarseth View Post
Disable the Intel, don't just uninstall it disable it, that will prevent your computer from installing the drivers.
Thanks I will disable Intel driver & will check if my boot time improves or not.
My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2012   #18
tlarseth

Windows 8 64-bit (6.2, Build 9200) (9200.win8_rtm.120725-1247)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by jaguar85 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by tlarseth View Post
Disable the Intel, don't just uninstall it disable it, that will prevent your computer from installing the drivers.
Thanks I will disable Intel driver & will check if my boot time improves or not.
Both Gregrocker and myself have told you to disable the one you don't have, in this case the Intel one, as the UK variant is supposed to be Nvidia. Let us know if this helps, if not more troubleshooting maybe needed.
My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2012   #19
jaguar85

Windows 7 Home Premium 32 bit
 
 

I disabled Intel adapter but it diminished my screen resolution from 1366 to 1260 and apps, screen got distorted and the boot time was same.

So I again enabled it and disbaled the NVIDIA adapter but the boot time is same 6-7 min.

Can you please let me know any other solution for this drivers interfering.

Thanks
My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2012   #20
gregrocker

 

Try the latest Nvidia driver to see what screen resolutions are available after disabling the Intel adapter.

If that doesn't help the try the same with the Intel.

Have you checked the logs and system resources to see if there are any other clues to the boot delay: Troubleshooting Steps for Windows 7

If not you can trace the cause with certainty by Gathering a Startup, Shutdown, Sleep, Hibernate, or Reboot Trace - Windows 7 Forums
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Boot time 5-6 minutes & after booting applications freezes for 1 min




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Long boot time 5+ minutes from ON to Log In to windows
i have extremely long boot time from i turn it on or from reboot to i can log into windows. i think it's around 5 minutes or more. the Boot_Device_led is constantly glowing not pulsing but ON the entire time from before i get to POST til it stops and then it boots into the windows logo then it...
Performance & Maintenance
PC Boot Time now 15+ minutes, no indication of problems..
Alright, so this is a very recent problem I'm having with my desktop (working from laptop currently). For the past week or so, I have had my desktop on for extended periods of time, maybe 12+ hrs straight on multiple occasions, all without issue. Given that typical start-up times used to be...
Performance & Maintenance
BSOD several minutes after boot, every time.
Every time I boot, the computer runs fine for a few minutes, then BSODs. Runs fine in safe mode. I changed out the MoBo, Chip and RAM (I was planning to upgrade anyway), and this did not solve the problem. See attached for the diagnostic info. EDIT: See additional crash details below. ...
BSOD Help and Support
BSOD within minutes of cold boot every time
Every day I come home and boot up my computer, and every day it BSODs either instantly or within 10 minutes, once I restart it seems to be fine and will run for DAYS. Also seems like all of my last systems have been having the same problem, so possibly it's some of the hardware I have been...
BSOD Help and Support
Boot time = 10 minutes (OS on SSD)
Some months ago, my PC suddenly started taking 10 minutes to boot. The shutdown time increased dramatically as well. This happened after I installed a game (through Steam) that had some kind of DRM install with it. The install also, I recall, seemed to force a DirectX install. After...
Performance & Maintenance
Laptop Freezes/Crashes After 30 minutes Idle Time
Hi All, A little stumped... My laptop has been working fine up until now. It was only purchased November last year so not even a year old yet. When it's left idle for more than 30 minutes it freezes up and crashes, can't do anything with it, have to hold the power butting to power down and...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:23.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App