Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Performance slowed down by Aero


27 Sep 2009   #1

Windows 7 Home Premium [64-Bit]
 
 
Performance slowed down by Aero

Hi! I have the following problem:
After only one wake up of the PC (resume from sleep) when I close an opened window the Aero close effect seems to freeze on the last frame for 3-4 seconds. I am using the latest updates. This has been so ever since I installed Windows 7. I am not fully sure what could be causing this, and whether Aero is the case. It might be something else. If I close an opened Photoshop, since the Aero close effect cannot be applied on the Photoshop window, the app closes, but my mouse freezes for 3-4 seconds. Does anyone have any idea what causes this? I have tried several things like disabling/closing open applications, closing all gadgets trying a new theme... No avail.
Can you please help? This doesn't seem to happen every time I close, but it's incredibly annoying when it does happen!!!

My System SpecsSystem Spec
.

27 Sep 2009   #2

Windows 7 Ultimate x64 x2 + x86 + Windows 8.1 x64 x2
 
 

Can I assume from your description of the issue that this only happens after a sleep cycle - not from a clean start?

If this is the case then it would point to an incompatibility between the OS and the Motherboard, First thing to try is to see if there is an update available for your motherboard drivers, and/or your system BIOS - these are the usual cause of this type of issue.

If you are running the latest updates then some tweaking with the Bios ACPI settings may cure the problem
My System SpecsSystem Spec
28 Sep 2009   #3

Windows 7 Home Premium [64-Bit]
 
 

Yes, I do believe the motherboard is the case:
Name:  Motherboard Unknown.png
Views: 109
Size:  41.2 KB

I will search for some drivers and check the BIOS. Will post back with the outcome...


My System SpecsSystem Spec
.


29 Sep 2009   #4

Windows 7 Home Premium [64-Bit]
 
 

On the official website it only gave me drivers for audio, and when I installed them and made a reboot my audio was gone!
I know how to fix this though, but downloads from realtek suck because the speed is about as fast as a snail. Any other suggestions?
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2009   #5

Windows 7 x86/x64, Server 2008r2, Web Server 2008
 
 

I have a similar issue.
Sad thing is, it only started doing this on this last install.
my first install using the exact same disk no problem at all. this time. my video card seems to go crazy upon wakeup
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2009   #6

Windows 7 Home Premium [64-Bit]
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mckillwashere View Post
I have a similar issue.
Sad thing is, it only started doing this on this last install.
my first install using the exact same disk no problem at all. this time. my video card seems to go crazy upon wakeup
What methods have you tried? Maybe something that won't work with you will work for me and something that is useless for me will be the solution for you!
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2009   #7
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by dw96 View Post
but downloads from realtek suck because the speed is about as fast as a snail. Any other suggestions?
Alternative download site for that,

download from Guru3D.com

usually takes a day or two for them to show up after release.
My System SpecsSystem Spec
30 Sep 2009   #8

Windows 7 Home Premium [64-Bit]
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by stormy13 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by dw96 View Post
but downloads from realtek suck because the speed is about as fast as a snail. Any other suggestions?
Alternative download site for that,

download from Guru3D.com

usually takes a day or two for them to show up after release.
Thanks, but I already fixed the audio, found out I have a spare CD. Any suggestions for the aero-slowdown bug???
My System SpecsSystem Spec
03 Oct 2009   #9

Windows 7 Home Premium [64-Bit]
 
 

Anyone?
Now I just realized another bug - when Media Player is open my fourth core is at 100%. And this happens randomly. Sometimes it does and sometimes it doesn't... Suggestions?...
My System SpecsSystem Spec
03 Oct 2009   #10

Windows 7 Ultimate Signature Edition
 
 

look for updated drivers from the manufacturer of your motherboard not the OEM who built the computer if you havent. maybe getting newer drivers from them than what has been approved by the OEM can fix this issue.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Performance slowed down by Aero




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Performance slowed down by Aero
Thread Forum
Having issues with Windows Aero performance. Performance & Maintenance
Mouse lag / freeze issue (Slowed performance) Performance & Maintenance
Solved Windows Aero and games performance Performance & Maintenance
Performance slowed down ? Performance & Maintenance
Does disabling Aero improve performance? Performance & Maintenance
Strange performance of Aero glass General Discussion
desktop Performance for windows aero Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:31 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33