Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: startup time with 2 additional minutes when connected to the internet

01 Feb 2013   #11


Is this still the corrupt Lenovo factory preinstall with all the bloatware and useless duplicate utilities that have better versions built into Win7? I would do what most tech enthusiasts do which is to Clean Reinstall - Factory OEM Windows 7 to enjoy its native perfect performance you will never get with the Lenovo crap.

At the minimum I'd Clean Up Factory Bloatware now.

My System SpecsSystem Spec

02 Feb 2013   #12

Windows 7 professional 64 bit

Now I think it is really solved, disconnecting all my office network drives, and not having them reconnect at startup,I am back to 30 s boot, thanks all for your help. My computer searched for the drives for more than two long minutes.

I am also wondeing if it had something to do with the solid color bug, I always put a solid color for my desktop, thinking it takes less ressources... that's weird!


My System SpecsSystem Spec
02 Feb 2013   #13


You should not have to use solid color or other desperate optimizations since Win7 is always fast and never hangs on adequate hardware with a perfect install.

You can ignore it all you want but the Lenovo preinstall is the worst possible install, as is any factory OEM preisntall.

This site is the top resource anywhere for Clean Reinstall - Factory OEM Windows 7 s
so why not get it perfect now with our help?
My System SpecsSystem Spec

02 Feb 2013   #14

Windows 7 professional 64 bit

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
You can ignore it all you want but the Lenovo preinstall is the worst possible install, as is any factory OEM preisntall.
I agree, I already got rid of the lenovo and its bloatware three weeks ago and installed from a Window 7 pro original disk, after finding out that the Lenovo software just did not work as you say. If I had known the tutorial before I would have saved time, thanks for pointing out.
My System SpecsSystem Spec
02 Feb 2013   #15


Be sure to remove any network listing from BIOS Boot priority in BIOS setup. This is the only reason a network HD should interfere with boot.

But if you can isolate a specific HD causing the boot slowdown then it's possible there is code in its boot sector interfering with Win7 boot.

To check if this resolves the situation move the data off the network HD to wipe it with Diskpart Clean Command, then repartition and move it back on.

Work through these Troubleshooting Steps for Windows 7 to check for other clues after reconnecting the network drives causing boot slowdown.

If nothing else resolves this then try Gathering a Startup, Shutdown, Sleep, Hibernate, or Reboot Trace - Windows 7 Forums
My System SpecsSystem Spec

 startup time with 2 additional minutes when connected to the internet

Thread Tools

Similar help and support threads
Thread Forum
Desktop WIFI Internet Issue - Connected, but Slow/Dropped Internet
I've been battling this particular issue for a couple of weeks now without much success. I have a custom built desktop where my WIFI connection will deteriorate to the point where internet (and gaming over Steam, etc...) will be either painfully slow or unable to load pages at all. Windows claims...
Network & Sharing
Installing Windows 7 removes several GB of additional space each time
Windows 7 Ultimate x64 Intel 510 SSD Hello, I am having a problem where Windows 7 re-installations keep eating up large amounts of space on the drive. The first time I had to re-install the OS I did a "clean re-install" and found I was using 6 more GB than before. I shrugged it off as...
General Discussion
connection speed drops after minutes connected
I can connect to the internet and browse but after anywhere from a minute to ten minutes my connection speed drops or i get disconnected all together. I only have this problem at school in my dorm. It works fine on my wifi at home and in other buildings on campus. I know nothing is wrong with my...
Network & Sharing
[Major Problem] Attempted to add additional RAM, but fail to startup.
hi, today i decided to add more ram to my computer. i have currently 3.5gb of ram with 4 ram slots. i replaced the 512mb ram with my new 1gb ram. altogether now is 4gb. when i turned the computer on, there was only a black screen...:(. i waited for 5 minutes but still black screen. i then arranged...
Hardware & Devices
3 minutes freeze from time to time
hey......i have a dell laptop....1 month old....and i have a problem with win 7 ultimate 32 freezes from time to time for exactly 3 minutes?! ....i can move the mouse....winamp still plays for another minute but none of the applications respond....i had first win 7 on 64 bit....i thought...
BSOD Help and Support
Internet shows connected but unable to access Internet
A warning in advance: this is going to be a fairly long post. I don't know a ton about troubleshooting but I'm not computer illiterate and I've tried quite an array of tests while trying to fix things on my own. First of all my laptop is an: HP Presario V6000(GB115AV) I'm running windows 7, I...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:47.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App