Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Slow boot after desktop shows but not before, windows x64


26 Feb 2013   #11

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I've already said that that has been done and if there was error's on the surface then SMART would act up.
The drive is OK.

My System SpecsSystem Spec
.

27 Feb 2013   #12

Desk1 8 Pro / Desk2 7 Home Prem / Laptop 8.1 Pro all 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Elvi View Post
I've already said that that has been done and if there was error's on the surface then SMART would act up.
The drive is OK.
OK well all I can suggest is that Cacheman and other app you have is having an affect on the boot / start up times if they are in the Start up tab in msconfig maybe you should untick them.

Personally I don't like or will have any apps that are supposed to "optimise" or make the machine go quicker or more efficiently but hey who am I?
My System SpecsSystem Spec
27 Feb 2013   #13

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Cacheman has been installed for over a year and it's only the recent months that this issue has risen so i can't see how it would be at fault, i've run it on xp too and there the overall performance goes up.

Here's the funny thing though, my 7 year older previous pc with winxp pro, 3.2ghz pentium 4 hyperthread cpu, 2.5gb ram actually outperforms this pc on boot and yet it has a sata1 drive but that's only after this pc starts to "trash" the hdd as they used to say meaning full use of the hdd.
My System SpecsSystem Spec
.


28 Feb 2013   #14

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Forgot to add that i've had cacheman uninstalled before and even when this started, haden't changed a thing, suppose i could set all of the services to their default settings and see what happens, will report back.

Edit:
Just went thru the services with the help of black viper and to my surprice only a tiny few were ever disabled, just things like windows firewall and defender, stuff i don't use anyway.
Guess i confused this setup with my old win xp computer where tonnes were disabled, back to square one then
My System SpecsSystem Spec
07 Apr 2013   #15

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Still havn't been able to get this pc to startup faster yet but from time to time i've noticed that the themes service doesn't seem to load at start and i get a blue taskbar instead, loads later however.

Also to add is that the sound seems to be delayed at start, loading very slow after everything else even minutes after the rest of the os is loaded...
My System SpecsSystem Spec
08 Apr 2013   #16

Desk1 8 Pro / Desk2 7 Home Prem / Laptop 8.1 Pro all 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Elvi View Post
Still havn't been able to get this pc to startup faster yet but from time to time i've noticed that the themes service doesn't seem to load at start and i get a blue taskbar instead, loads later however.

Also to add is that the sound seems to be delayed at start, loading very slow after everything else even minutes after the rest of the os is loaded...
Have you done a memtest yet? might be worth a try Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool

Now I am going to assume in light of your previous comments that you familiar with this.

I am also thinking maybe it would be worth checking out the PSU
http://www.sevenforums.com/vip/257690-psu-how-test.html#post2130086

However I have to say that I am now getting a little loathe to make suggestions anymore because I get the feeling that whatever I do suggest that you are already two steps ahead of me - sorry but I am not qualified in any way with IT stuff and this is just a hobby / retirement activity. I do know a little to get myself out of problems and maybe a few others but it is a tad uncomfortable when I feel that I am preaching to the converted if you get my drift.
If you would rather not me carry on in this thread then please say so because I think it is much better that I unsubscribe now rather then carry on under a cloud of not being of much help to you.
John
My System SpecsSystem Spec
08 Apr 2013   #17

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Yeah your right, this has already been tested and i can say that the psu isn't faulty, i wouldn't be able to play games in a stable environment if it was right? i mean heavy graphics games that take quite the power to run.

You do as you wish about helping but it's nice that someone has taken the time to help me figure this out this far atleast so thanks for all the angles
My System SpecsSystem Spec
08 Apr 2013   #18

Desk1 8 Pro / Desk2 7 Home Prem / Laptop 8.1 Pro all 64bit
 
 

Ok well I just do things by elimination to be honest but I hope someone can help out soon.

good luck
My System SpecsSystem Spec
25 Apr 2013   #19

Windows 7 Ultimate x64
 
 

So... i just checked, after the desktop shows the system takes atleast 3 minutes of full hd use before it calms down hm... i know for a fact there is something off with windows itself and not the hardware but what it could be is a mystery to me.

I did remove cacheman to see if it was the problem, did seem like it at first and gave me a litle more speed but after a while the speed dropped again so... guess not the whole problem.

Done a hd defrag again, slight improvment.

Mind you the system is very responsive after the hd has calmed down so now i wonder what the heck is going on at boot that would slow down a 1 year old system this much.
My System SpecsSystem Spec
25 Apr 2013   #20

Windows 7
 
 

You could try the Windows Performance Toolkit. I've always found it sped up booting once it's slowed down somewhat. Here's one article but I would research it a bit before using it..... Windows Performance Toolkit to Trace the Windows 7 Startup Performance | Next of Windows
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Slow boot after desktop shows but not before, windows x64




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Slow boot after desktop shows but not before, windows x64
Thread Forum
GMA 3150 VRAM is 8Mb at boot but shows more in Windows. Hardware & Devices
Slow to boot, black screen before desktop Performance & Maintenance
Solved Why does my Virtual XP desktop shows all of my Windows 7 desktop items Virtualization
Solved Dual boot only shows Windows 7 Performance & Maintenance
Remote Desktop Connection shows no video on Windows Media Player Network & Sharing
Windows 7 boot menu shows Vista after clean install Installation & Setup
Windows 7 Feature Focus Styles and Desktop Slide Shows Music, Pictures & Video

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:16 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33