Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Advice needed re. Page File

18 Sep 2013   #31
martinlest

Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
 
 

BTW, each time I reboot, DM shows two different setups. One time this:

Disk 0 (SSD): 1. System reserved 100MBs 2. C: 65GBs 3. X: 46GBs
Disk 1 (SATA): 1. E: 258GBs 3. F: 674GBs
Disk 2 (SSD): 1. D: 112GBs
Disk 3 (SATA): 1. 258GBs 3. H: 674GBs

next time this:

Disk 0 (SATA): 1. G: 258GBs 2. F: 674GBs
Disk 1 (SSD): 1. D: 112GBs
Disk 2 (SATA): 1. 258GBs 2. H: 674GBs
Disk 3 (SSD): 1. System reserved 100MBs 2. C: 65GBs 3. X: 46GBs

Alternately, it is 'E' and 'G' which have no drive letter in DM :-(

Formatting the two partitions in question would not be a huge problem, but isn't the problem somewhere in the registry/boot record? Pointless to format the two partitions if so. (If absolutely necessary I could copy over data from all four partitions on the two SATA drives and then delete all the partition information on them and start again, though not sure if I have that amount of space on external drives to keep the data safe).


My System SpecsSystem Spec
.
18 Sep 2013   #32
gregrocker

 

Perhaps if you switch the mobo ports then it would sort itself.

In particular we always like to see if possible the OS drive plugged into Disk0 in Disk Mgmt so that the System boot files can't be derailed to a preceding Primary partition during Repairs or Reinstall. But this may not be possible if you've carefully chosen the port for your SSD, as you should.
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2013   #33
martinlest

Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
 
 

Hi. Thanks for getting back to this. I am getting a bit worried about it by this stage!

You mean switch the SATA connectors round? I would think that this is my fault in making the wrong connection, as one of the SATA drives is brand new and has only been in the PC a few days and I may have connected the two drives up wrongly. (I didn't touch the SSDs). But ... there was no problem before I did the partitioning yesterday, so I don't think the SATA connections can be the cause. I could try.

It's a while since I did this. Which connector on the ribbon am I supposed to use? Would it matter, given that neither drive has a boot/active partition?

By the way, DISKPART sees all my partitions except for partition 1 on disk 3, which is says does not exist. I guess that is the 'blank' partition (in DM) in question.

Is there any point (before I start opening up the PC case again) in removing the 'faulty' E/G partition completely and reformatting it? I could even wipe the whole drive if that would help, as I can back up the data and copy it back (though that'd be a long process with drives that are 1TB in size). I'll bow to your far greater experience in this filed!!
My System SpecsSystem Spec
.

18 Sep 2013   #34
gregrocker

 

I've asked for some hardware expertise on this.
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2013   #35
martinlest

Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
 
 

Thanks. I really appreciate your input!!

Meanwhile, I thought it was worth trying to delete the partition and then create a new one. It's formatting now (I unchecked Quick Format so it's going to take a while)). I am not optimistic this is going to fix anything, as I don't believe that the problem is with the partition itself, but apart from having to copy over a few hundred gigabytes of data, there's nothing to lose..

But WHY does my boot drive, the first SSD, change from Disk 0 to Disk 3 and back again every time I reboot?
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2013   #36
gregrocker

 

Can you Explore the drive missing a letter in Disk Mgmt, PW Home or PW boot CD to see if its data is there?

Was Disk Check or PW Check File System was able to run on that partition?

I would still run the maker's HD Diagnostic extended CD scan on the HD to know its condition for sure.
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2013   #37
martinlest

Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
 
 

Yes, I checked that partition with PW and there were no errors.

Anyway, as I say, I deleted it in DM, created a new partition, formatted it .. and now all the attributes show again in DM. I copied across all the folders from backup and so far it seems to be behaving normally. The drive letters don't change when I reboot now - at least they haven't the last 4 or 5 times I have tried it.

The only thing now is that the SSD drive with my C drive is no longer marked as Disk 0. It's Disk 3. Does that matter?
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2013   #38
gregrocker

 

So the SSD was originally Disk0 in Disk Mgmt? I hadn't seen this mentioned before, only the screenshot showing it as Disk3 which is a concern as I just expressed.

If this is the case then having the OS HD change positions could have caused the data partitions to fluctuate as they were, too. There is a protocol by which the BIOS orders the HD's which I will try to find, or perhaps one of the hardware experts I asked to review this can explain it and its possible relation to your issue there.
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2013   #39
martinlest

Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
 
 

OK, that's great. I'm subscribed to the thread of course so will pick up any information on that as soon as you post it.

Thanks again - it's very good of you to give your time here and offer help like this.

Martin
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2013   #40
gregrocker

 

Glad to help it, Martin. We have a great team here who have made this the top tech site on the web for years now.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Advice needed re. Page File




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Some Advice is Needed Please.
Addressing my Printer problem that I appreciate,your effort's reguardless if they helped or not,I look at this situation like a stepping stone, in learning how to tweak my Win 7 Ultimate 32 bit to perform like a top notch OS should. I had to totally reformat my PC, but while I was at it, I put in a...
Virtualization
More RAM advice needed please
Have a friend with an ASUS M5A88-M EVO Motherboard with an AMD Phenom1100T and try as I may I cannot find a brand that will fit the bill. We want to fit a 2x4GB kit - 8GB 1600MHz at a reasonable price as well. G.Skill Ripjaws X F3-12800CL8D-8GBXM
Hardware & Devices
Licensing advice needed
Hi I have bought some non branded laptops from Hong Kong. They already have windows xp installed onto them but have no license. My question is, is it legal for me to sell these without a license on them? if so how would I go about this, I appreciate your advice.
Windows Updates & Activation
broadband advice needed
Hi guys. I am a bit in doubt with my internet connection and speed. Last year I was a BT broadband customer. Speed was not brilliant but internet was working. Average speed with BT was about 1.5 mb download and about 0.3 mb upload. Now I swap my services to Virgin as it was cheaper. they check...
Network & Sharing
help/advice needed
hi , i have a windows 7 packard bell laptop and i want to reinstall windows but i didnt make a backup disc , what i want to know is i have the windows 7 product key sticker under my laptop so would i be able to use a friends windows 7 disc then input my product key would this work ok ? or would...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:59.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App