Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Slow boot-up with Startup repair screen

30 Sep 2013   #1

Windows 7 64 bit
Slow boot-up with Startup repair screen

My PC has started taking 10 to 15 minutes to boot to the user log in screen. Iíve run multiple Virus, Malware, and utilities programs including:

Avast Free Antivirus
Malwareytes Anti-Malware
Malwarebytes Anti-Rootkit
Glary utilities

None of these turned up virus, malware, or issues; and didnít help my boot time. Also, 1 out of 4 startup takes me to a screen the ďstartup repairĒ screen which gives me an option to repair the startup or to start windows normally. I select repair startup, it runs for awhile and then I get the question to cancel or do a system restore. I select system restore which works. Even with the restore the next boot is slow and get slower until Iím get the ďstartupĒ repairĒ screen.

I checked the event log and found several events in error. Iíve attached the event id and message.

Iím running Window 7 64 bit

Any help would be appreciated,,

Attached Files
File Type: txt Event Errors.txt (2.3 KB, 1 views)
My System SpecsSystem Spec

03 Oct 2013   #2


Establish a Clean Boot to get the freeloaders off of your Startup, test the hardware, check the logs for repeat errors to resolve, utilize the System Resources from Troubleshooting Steps for Windows 7.

But if this is the factory preinstall then that's the worst possible install of Win7 one can have, so I would finally experience native Win7 performance by doing a Clean Reinstall - Factory OEM Windows 7 to get rid of the crippling bloatware. Until then at the minimum I'd Clean Up Factory Bloatware
My System SpecsSystem Spec

 Slow boot-up with Startup repair screen

Thread Tools

Similar help and support threads
Thread Forum
64-bit - Blank screen on boot up, before login screen; slow startup
Bonjour mes amis. I recently have started getting the infamous black screen of death at my computer's startup, very similar to this fellow user's problem. Basically, Blank screen on boot up, before login screen; slow startup. The black screen lasts at least two minutes on average, before the...
Performance & Maintenance
Slow boot, followed by crash and reset. Very slow repair center load
Running Win7x86, and it started getting extremely slow, within 2 days of this it started refusing to load at all. The system is brand new (ready built from ebuyer), and the only alterations have been a sysfan, spare hdd, spare dvdrw. When trying to load the boot screens take AGES, often...
General Discussion
Blank screen on boot up, before login screen; slow startup
Hey, first time posting here, so sorry if this is the wrong section or anything. Lately my laptop has been experiencing a problem when I boot it up. After the Starting Windows screen with the glowing Windows logo, a blank black screen pops up that lasts for ages (I'd say at least 5 minutes)....
General Discussion
Crash to bootscreen on startup, startup repair black screen
Upon booting my computer, I'm presented with the option to go into startup repair, or start normally. If I start normally, it loads the logo, but before it gets to the login screen, it crashes to the boot screen. If I select the startup repair option, it shows a loading bar, which completes, but...
BSOD Help and Support
Classpnp.sys, black screen during startup repair and boot
Hi I have 3 years old Toshiba L300-D. 1 year back I upgraded vista to windows 7 Home premium. 3 days back I had problem - my starting windows page was hanged and was not proceeding forward, also All types of safe mode was getting stuck on classpnp.sys. After reading many forums I booted with USB...
BSOD Help and Support
Slow startup after repair instaill
After i did a reapiar instaill to fix a problem i had, windows 7 has been starting up slow, it takes about 25sec on the starting windows Logo, but what i found was after that, i get a black screen with a loading mouse for about 5 then a please wait screen for like 3sec then welcome to about 15sec....
Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:11.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App