Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: What's causing my welcome screen to hang

20 Nov 2013   #1
kLN93

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
What's causing my welcome screen to hang

When I log on, the welcome screen hangs for about 30 seconds and when my desktop finally opens the icons also take about 20 seconds to load, my boot time is about 4-5 minutes. I tried de-activating my anti-virus, CCC and Malwarebytes but that didn't help much, i've defragged my HDD and ran numerous scans with Avast and Malwarebytes anti-malware.


My System SpecsSystem Spec
.

20 Nov 2013   #2
UsernameIssues

W7 Pro SP1 64bit
 
 

My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2013   #3
kLN93

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Turns out it was the Avast firewall causing the problem, but the welcome screen still seems to hang, any ideas why?
My System SpecsSystem Spec
.


20 Nov 2013   #4
UsernameIssues

W7 Pro SP1 64bit
 
 

does it hang in the safe mode?
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2013   #5
kLN93

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Nope, in safe mode it doesn't hang at all
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2013   #6
UsernameIssues

W7 Pro SP1 64bit
 
 

Then it is probably some app that can be found via the steps in post #2.

If need be, uninstall Avast and test for the hang,
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2013   #7
Boone24

Windows 7 Home Premiun 64bit
 
 

Same thing happened to me. I did the clean startup. For some reason it didn't disable Norton AV, or Norton ID safe, the check boxes were grayed out. However it did disable Malwarebytes Pro. It turned out to be a conflict between NAV and MBAM, even though I had the suggested exceptions for MBAM in NAV. Having only three days until NAV ran out, I used the Norton removal tool to uninstall, and installed McAfee AV plus, then re-installed MBAM (it needed to be uninstalled because of a McAfee installer conflict) This problem has disappeared for me.
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2013   #8
UsernameIssues

W7 Pro SP1 64bit
 
 

Welcome to the Seven Forums Boone24!

Thanks for sharing the additional info. I've often said that uninstalling one's antivirus app is the best way to see if it is causing a problem. Understandably, those apps are not easy to fully turn off.

You might have problems with McAfee's AV tool on W7... or maybe you will just be lucky. There have been many a post about issues with McAfee AV on W7. Keep an eye on it.
My System SpecsSystem Spec
29 Dec 2013   #9
Boone24

Windows 7 Home Premiun 64bit
 
 

It's been over a month now and I've had no problems since switching to vanilla McAfee AV along side of MBAM pro.
My System SpecsSystem Spec
29 Dec 2013   #10
UsernameIssues

W7 Pro SP1 64bit
 
 

Glad its all working for you. Maybe Intel has fixed the McAfee AV app.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 What's causing my welcome screen to hang




Thread Tools



Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:37.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App