Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows Experience Index fails/winsat formal fails invalid character

09 Jul 2014   #1
mikesndbs

Windows 7 pro 64bit SRP1
 
 
Windows Experience Index fails/winsat formal fails invalid character

So you try to run the 'rate my computer' and it fails showing this error message:



You are then advised to run a command prompt (old dos screen) as administrator and key in and run
winsat formal.

This fails and gives the following error messages:
error. failed to load XML
An invalid character was found in text content
winsat\main.cpp(1041)
unable to process xml file. winsat\main.cpp(4742)

Error: cannot process assessment results cannot load xml data from string
an invalid character was found in text content from interface msxm16.dll:Ixmldomdocument2


You start searching for these invalid characters after reading the various help threads out there such as this one: Windows Expierience Index could not be computed

You learn that not only does your computer have a bios but also something called a smbios, you may find it in registry thus:

Note the odd square OO's after version.
You might confirm this using HWiNFO, HWiNFO32 & HWiNFO64 - Hardware Information and Analysis Tools utility as seen here:



Editing the registry value will not work! Updating the bios probably won't work. The answer to this most frustrating problem is as follows:

Get onto your computer supplier, mine is Novatech here in the UK and I'll now paste his explanation here for you all.

The Problem

When the manufacture flashes the SMBIOS, it is basically adding simple and basic information, to allow the main BIOS to function, as well as hold data about the machine or component. Sometimes though the flash does go wrong, this is caused by the motherboard SMBIOS chip not taking the information correctly, hence why you would get invalid keys. The invalid keys come from the motherboard since it is trying to fill the information but cannot, so the invalid character, in your case squares appears in its place. With the invalid keys, it can cause the following problems:

• The Windows Experience Index not to run;
• Adobe software not to activate.

There are other problems it causes, but I have only seen these two. Sometimes re-flashing/updating the BIOS will fix the issue but this doesn’t always work. So you’ll need to re-flash the SMBIOS.

Flashing The SMBIOS


The easiest way to flash the SMBIOS is to do it within Windows, otherwise you’ll need some specialist equipment. To do it in Windows, you’ll need to get the manufactures SMBIOS flashing file, which should be a couple of Megabytes in size. This is due to the SMBIOS chip being very small. You would need to run the SMBIOS flashing tool in the Command Prompt Window at Administrative level, aka Right Clicking on Command Prompt and clicking Run As Administrator. In there you’ll need to run the .exe file that the manufacture has sent you. Sometimes they will ask to remote in and do it, just to make sure it is done correctly. When it is running in Command Prompt, you HAVE to wait until the Successful line appears, otherwise you will brick your SMBIOS and therefore can damage your main BIOS. Once the line appears, you’ll need to restart the machine. The computer may take a long time to shutdown, due to it doing the changes but if it takes longer than five minutes, hold down the power button to force it to shut down. When you turn it back on, it might not turn on correctly the first time, so you might need to turn it off, wait for ten seconds, and turn it back on again. Then the SMBIOS invalid key issue, should be fixed. If it is not fixed, it would appear that you have a deeper issue, most likely, the chip is damaged.

My grateful thanks to Gary at www.novatech.co.uk for sharing this with us all.

And just to confirm its fixed a couple more images for you, firstly Hwinfo again:



and my report screen:



Hope this may help others.

Regards and thanks to all those who struggled with me on this


My System SpecsSystem Spec
.
09 Jul 2014   #2
Ztruker

Windows 10 Pro X64
 
 

Excellent, glad it's fixed mike. Novatech seems to be a good company if they did this for you.
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2014   #3
mikesndbs

Windows 7 pro 64bit SRP1
 
 

Thanks
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Windows Experience Index fails/winsat formal fails invalid character




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Share Your WinSAT Formal Scores
(Mods, the older thread was over 500 days old, so I decided to make this thread instead of posting my results there. Just let me know if you want me to post this there instead.) To get the scores, run Command Processor (you may have to run it as an admin), and type "winsat formal" (without...
Performance & Maintenance
Windows Experience Index Rating fails on 99% during Hard drive test
A couple days ago, I noticed that my laptop was not yet rated with the windows experience index, so I plugged the laptop in to ac power, set the power plan to High Performance, and ran the rating. However, it failed at 99% complete with a weird hard drive read error. I've attached a couple of...
Performance & Maintenance
Show us your winsat formal
This is just a "guess what I found post." I found this thread by Dwarf. Windows System Assessment Tool (WinSAT) Open Cmd as administrator and type in Cmd winsat formal It is like a Super WEI test through Cmd. WEI posts the results all pretty with a numbering system. This gives actual...
Performance & Maintenance
Windows Experience Index Fails
All of a sudden I am not able to complete a run of my Windows Experience Index. I get an error message that the Kernel Logger is being used by another process. What does that mean?
General Discussion
Experience Index fails
When I try to rate my System, it starts than hangs up while "Running the Direct3D 9 Aero Assessment". Windows 7 Ultimate RC Build 7100. Display Adapter Nvidia GeForce 8800GTS. Driver is updated (8.16.11.9107) Runs OK on the Vista drive with a 5.9 rating. Pete
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:35.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App