Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Slow start up after installing WD Mainstream HDD

16 Aug 2014   #1
Huldrich

Windows 7
 
 
Slow start up after installing WD Mainstream HDD

Hey,

It took some time before realizing that my newly installed 4 TB HDD is causing to start Windows very slowly, almost 2 min on a SSD. Most of this time, it's BootSmssInitTime that is the longest (99s). Bios is updated, Windows too. How can this be fixed?


My System SpecsSystem Spec
.
16 Aug 2014   #2
Ztruker

Windows 10 Pro X64
 
 

Is the 4TB driver partitioned? If not, give that a try, maybe two 2TB partitions.

Also see here: Windows support for hard disks that are larger than 2 TB
My System SpecsSystem Spec
17 Aug 2014   #3
Huldrich

Windows 7
 
 

Thanks Ztruker for your link. The problem is that I initialized the drive with GPT instead of MBR. So I guess that there is a problem with the BIOS that does not recognize GPT. This is why it takes 2 min to start. If I initialize the drive with MBR, I can use only 2 TB of it, the rest is not addressable. So I think I will return the disk and buy a 2 TB instead, unless there is a workaround...
My System SpecsSystem Spec
.

18 Aug 2014   #4
MightyMiroWD

Windows 7
 
 

Hi Huldrich,
I would like to ask what is the model of your WD hard drive? What SATA controller is it connected to? Have you updated all the drivers?
I think that there are few possibilities:
1. BIOS taking a long time to detect the drive,
2. Your motherboard's storage controllers are causing problems
3. Driver issues or the way the data is arranged on the drive.
I personally would try these:
- Go through the BIOS settings and change any Hard Disk "time-out" settings to 0 seconds, change the boot order to have your SSD first, the HDD second and CD-ROM/USB last (just make sure you remember to change the boot order if you need to boot from a CD/DVD at some point in the future).
- Check the partition alignment of the storage HDD. Open up the Start Menu or Windows Search and type msinfo32, run it. Go Components > Storage > Disks > find the WD HDD and check the Partition Starting Offset number. Divide it by 4096 in a calculator.

Let me know if I can help you further
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2014   #5
Huldrich

Windows 7
 
 

Hi Mighty

I updated the SATA driver from the AMD site but then Windows was unable to go back from MBR to GPT so I had to clean the drive with diskpart, which lasted the whole night... Reinitialized to GPT. It seems to work now with a full 4TB partition. If I had known before that a simple driver update would resolve the problem I could have spared myself 2 days of work...

Thanks for your help
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2014   #6
andrew129260

Windows 10 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Huldrich View Post
...........If I had known before that a simple driver update would resolve the problem I could have spared myself 2 days of work...

Thanks for your help

Don't you hate it when that happens?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Slow start up after installing WD Mainstream HDD




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
End of mainstream support
What are the effects of updating windows, the program will take up a lot more memory on the disk. But is there known decrease in performance. Computer boots at 350-430MB in memory now, and even when browsing 600-700. Rarely go above a 1gb of memory regardless of what I am doing, have ten services...
Windows Updates & Activation
Win7 Very slow normal start, Safe start with Net -fast
When I allow Win 7 to load normally, all actions are very slow. Takes 15-20 sec to bring up Google in newest Explorer. Frequently hangs-website not responding. If I load system in safe mode with network support, runs very fast (1-2 sec ot open Google) No hangs. I get error message with normal load...
Performance & Maintenance
Slow start-up; crawls into BIOS setup; then slow to load windows
Hi there, please can you help? I realize this BSOD might be a commonly reported problem but the issues here seem not to have been addressed specifically by other threads so I hope I haven't opened a new thread unnecessarily. Anyhow, here goes...:) Various pc problems have arisen since coming...
BSOD Help and Support
Lenovo: USB 3.0 mainstream in 2012
More...
News
Windows 7 x64: Mainstream Adoption
It seems that eMachines is now including Windows 7 x64 as the standard operating system for their inexpensive PCs. Their cheapest model being sold at Wal-Mart, with a low-end Athlon processor and 2GB of DDR2-800, comes pre-installed with Windows 7 Home Premium x64. If that isn't mainstream, I...
General Discussion
Extremely Slow start up/Freezing on start up
Hey guys, I have a very decent speed computer and rem but recently my computer has been freezing for at least 3 minutes on start up whenever network access is hindered or there is a problem in the action center and is just really slow. Inter quad core at 2.66 ghz and 4 Gb rem. I only turned on...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:07.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App