Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Very slow response in Windows Explorer

19 Sep 2014   #1
blumesan

Win 7 x64
 
 
Very slow response in Windows Explorer

In drive S:\ I have a number of folders and subfolders. One of the subfolders holds about 20 image files, each about 35MB. When I point Windows Explorer to that folder it takes about 30 sec. for the results to be displayed. Meanwhile a green progress bar slowly creeps along the address window. Other subfolders in the same parent folder are not affected.

The drive has been indexed, but no help. However when I add the immediate parent folder to my Library, the display in Windows Explorer is almost immediate.

Is there a solution to this problem?

All my system specs are in my profile but I don't know a quick and easy way to include them here:
Win7x64 Intel i7 16GB mem.


My System SpecsSystem Spec
.
20 Sep 2014   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Blumesan mate might I suggest you copy the data to another drive and just dump that one because it sounds as if the data has been in part corrupted or worse infected with something. If you want to scan it try these

http://www.superantispyware.com/

http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_free/
It might be an idea to scan the machine per se' for that matter and include this

http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/
downloadfrom bleeping computer
My System SpecsSystem Spec
20 Sep 2014   #3
Callender

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 
Folder Options

Well I'm not sure if this will help but perhaps you could try it?

Right click on the library and choose properties. Is it optimized for General Items?

Very slow response in Windows Explorer-library-properties.jpg

Do the same by navigating to the folder and checking it's properties. Make sure that it's also set to General Items.

Very slow response in Windows Explorer-folder-properties.jpg

See if that helps.


My System SpecsSystem Spec
.

21 Sep 2014   #4
blumesan

Win 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICit2lol View Post
Blumesan mate might I suggest you copy the data to another drive and just dump that one because it sounds as if the data has been in part corrupted or worse infected with something. If you want to scan it try these
Ah, great minds think alike. That was the first thing I tried. Copied the entire folder to a new folder on a separate hard drive. No joy. Even trying to read the new folder took forever.

PS I have scanned both the folder and complete drive. No errors or malware.
My System SpecsSystem Spec
21 Sep 2014   #5
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hmm well I see your board has 1.1 and 2.0 USB ports now I know it shouldn't make much of a difference but are you using one of the slower ones?
I was going to suggest you update the USB drivers but they are mixed in with the chipset I am guessing because I cannot find them as dedicated points / drivers.

Motherboards - P6TD Deluxe - ASUS
However I still think the problem is in the stick - can you try it in another machine and see what happens?
My System SpecsSystem Spec
21 Sep 2014   #6
Callender

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 
Corrupted data?

Well it could be corrupted data of course but check this out also:

Slow Explorer progress bar on large folder

The same issue on my machine has been caused by:

Corrupt .avi video files.

Thumbnail caching enabled rather than disabled on folders containing images.

Antivirus configured to scan all file types and all folders when a folder is accessed.
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2014   #7
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Disregard that if you got my last message.
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2014   #8
blumesan

Win 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICit2lol View Post
Hmm well I see your board has 1.1 and 2.0 USB ports now I know it shouldn't make much of a difference but are you using one of the slower ones?
I was going to suggest you update the USB drivers but they are mixed in with the chipset I am guessing because I cannot find them as dedicated points / drivers.

Motherboards - P6TD Deluxe - ASUS
However I still think the problem is in the stick - can you try it in another machine and see what happens?
Thanks for your reply. There is no USB involved; no stick. The drive involved is internal (SATA).
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2014   #9
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Sorry wasn't thinking that great eh? If I had seen a pic of the Disk Management I would have picked it.
So now I ma thinking it might be an idea to test that drive - SeaTools for Windows | Seagate and see if this comes up with anything.
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2014   #10
blumesan

Win 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICit2lol View Post
Sorry wasn't thinking that great eh? If I had seen a pic of the Disk Management I would have picked it.
So now I ma thinking it might be an idea to test that drive - SeaTools for Windows | Seagate and see if this comes up with anything.
Other folders in the same drive, including some that contain many more files, open quickly without problem.

I followed Callender's suggestion and optimized the folder for images. This helped a great deal, but some of the file details are still very slow to show up.

Callender: How do I disable thumbnail caching on that folder?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Very slow response in Windows Explorer




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Updates Fail, Slow Response, Fail to Connect to a Windows Service, etc
Hi, l've been having a constant issue with my computer and I can't seem to get out of this trouble no matter how many times I reinstall and even wipe out my hard drive. I wiped out everything in my hard drive and installed windows 7 Ultimate for the '7th' time, and the same problems happen every...
Windows Updates & Activation
Slow system response time
Hello SF, I recently reinstalled windows on my new SSD - had a slow system response time before, thought it was the SSD and now got a new one of them from Integral even though they couldn't find a problem with the old one. Installed windows and it ran just fine until I used windows update. It's...
Performance & Maintenance
Could Windows 7 software RAID1 slow down PC's response?
Hi, I have a Q9450 CPU, 8GB RAM, 6 HDDs and Win7 x64. A few days ago I've mirrored one of the storage HDDs, a 2TB Samsung, using Windows 7 Storage Manager, using an identical 2TB Samsung. Everything seems OK, the matrix is healthy, etc. But, it feels like the system isn't as snappy as...
General Discussion
Slow response from web browser
A while ago I changed to setting for the amount of conections IE made in respect of the number of links it made to different sites. This made a difference to the speed of my web brouser, it was faster. Now the other day I loaded in a Divx program and have noticed that when I start up my web...
Browsers & Mail
Slow response when copying
Hello to all. I recently bought a customized HP Envy 17 with windows 7 Pro 32 as a replacement for my older (also customized) Pavillion 9000. I noticed that during the copying of files, the comuter can hardly execute any other task, it reacts like it is completely overloaded and chocked. ...
Performance & Maintenance
slow mouse response
Hi i have a small problem on startup i have 2 accounts on by desktop but it takes about 20 seconds when i am on the logon screen be fore the mouse cursor responds to be able to log on any account i have a logitech denovo edge wireless keyboard and an mx revolution mouse
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:28.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App