Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: 20+ Start up of Dell Laptop and Poor Performance??

02 Oct 2014   #1
jrjwdavis

Windows 7 Home 64 bit
 
 
20+ Start up of Dell Laptop and Poor Performance??

Hi,

I have had my Dell Studio 1555 with a reasonable spec since 2009 and have never had any real issues. The start up has always taken about 5 minutes, however now the start up from dell booting, to windows, to Microsoft etc. is literally taking 20+ minutes or struggling to load at all.

This is quite a sudden change from slow to extremely slow. I have removed unnecessary start-up programmes and attempted to run malwarebytes and Norton security scanning, however these crashed whilst running. Part of the norton scan is to defrag the hardrive and remove temporary files etc.

The actual functioning of windows and Microsoft once it has loaded isn't terrible but the initial booting is very suspicious almost virus like? The screen remains blank for a long period and will after a long time load into a functioning mode. It is also crashing more than usual when loaded.

Tonight I was going to run the malwarebytes and norton in safe mode to see if any viruses are picked up? Could it be malware, adware etc. or maybe a piece of hardware has just gone bad?

This is out of the ordinary and would appreciate any advice before I pay out for a new device or get fixed by a pro.


Thanks guys!


My System SpecsSystem Spec
.
02 Oct 2014   #2
maxie

windows 7 home 64bit
 
 

Hi Welcome to Seven Forums .. Yes boot into Safe Mode and see if you can run a scan with Malwarebytes ...

I would also run a System Scan to see if you have corrupt Files ...


SFC /SCANNOW Command - System File Checker


Please Post back your Results ...
My System SpecsSystem Spec
02 Oct 2014   #3
jrjwdavis

Windows 7 Home 64 bit
 
 
Startup Repair

I don't know if this has happened due to my fiddling with the startup applications, but my system went into a startup repair mode? Basically it said that startup repair cannot repair the computer automatically!

Root caused: Unspecified changes to system configuration might have caused this problem.
Repair Action: System files integrity check and repair.
Error code= 0x45d

I am not sure if this is related to the extremely slow issue I was having?

I am also running a Windows Memory diagnostics tool which popped up, not sure if this will say if anything is wrong?

thanks
My System SpecsSystem Spec
.

02 Oct 2014   #4
maxie

windows 7 home 64bit
 
 

When you get the chance see if you can still boot into Safe Mode .. Looks as if you have a bad Infection ..
My System SpecsSystem Spec
02 Oct 2014   #5
maxie

windows 7 home 64bit
 
 

If you find you can not boot into Safe Mode .. Read the Tutorial below ..


Troubleshooting Windows 7 Failure to Boot
My System SpecsSystem Spec
02 Oct 2014   #6
jrjwdavis

Windows 7 Home 64 bit
 
 

Hi,

I have it in safe mode currently it is scanning with malwarebytes and norton. I did just get an error message saying COM Surrogate not responding, not sure whether this has any relevance?
My System SpecsSystem Spec
02 Oct 2014   #7
maxie

windows 7 home 64bit
 
 

I am sure there will be more errors .. Do not worry about that for now .. Just report back with the Scan Results ..
My System SpecsSystem Spec
03 Oct 2014   #8
jrjwdavis

Windows 7 Home 64 bit
 
 

Unfortunately my laptop crashed overnight whilst scans were running, I am currently attempting to run another but it takes about 4 hrs+.

I did see some of the results there were some malware found by malwarebytes but not norton.

Is there any other software I should be using to scan the system?
My System SpecsSystem Spec
03 Oct 2014   #9
maxie

windows 7 home 64bit
 
 

When Malwarebytes is finished run the System Scan from the Instructions Below ...


SFC /SCANNOW Command - System File Checker
My System SpecsSystem Spec
03 Oct 2014   #10
jrjwdavis

Windows 7 Home 64 bit
 
 

Once again I have tried to run the norton and malware bytes but the system has crashed after 3 hrs so the scans are not completed and I guess no malware removed?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 20+ Start up of Dell Laptop and Poor Performance??




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Poor GTX 770 SLI Performance
I recently bought a second EVGA 2GB GTX 770 SC and have SLI set up, but the performance increase I got was a lot less than expected. I ran my own little benchmark with the first mission of the BF3 campaign on Ultra settings and my average frames per second only increased about 20 from about 90 to...
Graphic Cards
Poor SSD performance
Hi, I'm using Team Xtreem S3 120 GB SSD with Win7. The intallation was performed on AHCI mode and drivers and BIOS settings seem to be ok. However I get a poor perfomance. With SATA2 connection, I believe I should get seq speeds around 200-250 MB/s. Here is what I get: Crystal Disk Info AS...
Hardware & Devices
Poor computer conditions = poor gaming performance?
First off, I didn't know whether to post this in gaming or hardware. Sorry. My question: If there is dust on the videocard and fans or other poor condtions in my computer, can it affect performance in gaming? FPS wise? Thanks, Andrew.
Hardware & Devices
Poor SSD Performance
After having rather high hopes for SSD Performance...I'm disappointed. I'm glad I got a test unit, because if I would've shelled out the cabbage for this, I'd be a little PO'd. I have an 8300 Quad Core 2.5 Intel with 4GB of RAM running W7 Pro 64 Bit. Instead of trying to clone the old drive, I...
Performance & Maintenance
Internet Explorer 9 (IE9) Poor Performance at Start Due to Add-ons
More - Internet Explorer 9 (IE9) Poor Performance at Start Due to Add-ons - Softpedia
News
Win 7 poor performance.
Hello, I'm new to the Win 7 community and i already have a problem. I just installed Win 7 x64 4 days ago because everyone was telling me how well it runs but i had a big surprise. The instalation was fast , after that i installed the sound driver ( because i needed the control pannel to...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:26.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App