Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Random Lag, possibly explorer.Troubleshooting issues.

01 Jan 2015   #11
eracet

Windows 7 64 Pro
 
 

I did a registry clean.
Found some issues but nothing major.

But here is what I see at the moment.
Still lag with CArbonite running (When backing up files) not searching for backups.

Here is the most interesting part and could be the culprit.
Icon overlays are changing from time to time, from the Carbonite overlay to a share overlay, to a checkmark.

Here is a copy of my overlay list. Not sure if it is trying to use the old windows HDD overlay as well or not.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\ Carbonite.Green]
@="{95A27763-F62A-4114-9072-E81D87DE3B68}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\ Carbonite.Partial]
@="{E300CD91-100F-4E67-9AF3-1384A6124015}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\ Carbonite.Yellow]
@="{5E529433-B50E-4bef-A63B-16A6B71B071A}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\00 avast]
@="{472083B0-C522-11CF-8763-00608CC02F24}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\En hancedStorageShell]
@="{D9144DCD-E998-4ECA-AB6A-DCD83CCBA16D}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\Gr oove Explorer Icon Overlay 1 (GFS Unread Stub)]
@="{99FD978C-D287-4F50-827F-B2C658EDA8E7}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\Gr oove Explorer Icon Overlay 2 (GFS Stub)]
@="{AB5C5600-7E6E-4B06-9197-9ECEF74D31CC}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\Gr oove Explorer Icon Overlay 2.5 (GFS Unread Folder)]
@="{920E6DB1-9907-4370-B3A0-BAFC03D81399}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\Gr oove Explorer Icon Overlay 3 (GFS Folder)]
@="{16F3DD56-1AF5-4347-846D-7C10C4192619}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\Gr oove Explorer Icon Overlay 4 (GFS Unread Mark)]
@="{2916C86E-86A6-43FE-8112-43ABE6BF8DCC}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\Of fline Files]
@="{4E77131D-3629-431c-9818-C5679DC83E81}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\Sh aringPrivate]
@="{08244EE6-92F0-47f2-9FC9-929BAA2E7235}"


My System SpecsSystem Spec
.
04 Jan 2015   #12
smopnim

Windows 7 Ultimate x64bit
 
 

I had these issues too and many other weird laggyness and strange happenings. It turned out it was my logitech G15 keyboard. whenever it would happen. I just unplug my keyboard for 5 seconds then plug it back in and it was good to go for a while. I mention this because you said you use Logitech gaming software, I love Logitech products, but their software is horrible and is infamous for causing these types of issues on 64bit operating systems. also it doesn't "get along" with apple software that updates constantly. as soon as quicktime update or itunes runs, my logitech software goes on a rampage. Yesterday i was on ebay and every ad i tried to click on was redirecting me to a new "related" search instead of going to the sellers ad page. I was almost ready to do a reinstall of firefox, then i tested it in IE, same issue. Unplugged my keyboard and bingo bamo everything worked as it should. It's only gotten worse since i added the mad catz software for my mouse to the mix. Sometimes i'll open something and the 20-100 instances will open. The keyboard itself is in excellent shape. It's just the software.
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2015   #13
eracet

Windows 7 64 Pro
 
 

Thank you for the suggestion.

I unplugged the g19 keyboard, and also my logitech headset, and retried carbonite ( mostly to check if getting the lag spikes)
and it did spike up as usual.

One thing I am wondering if it may be related to the read of one of the HDDs.
Because it is only when it is reading data that it gives the massive spikes.
This was origionaly why I thought it may of been an explorer shell issue.

I do run HDD sentinal and monitor the activity and see no issues that stand out.
I also thought that HDD sentinal may be a cause , uninstalling didnt make a difference so I reloaded it.

The new HDD that I have is a Hybrid seagate drive. Thought it may be something with that but its always on and no spin up or down time.

I know that this is a very difficult issue to figure out, I am open for other suggestions and always grateful.
My System SpecsSystem Spec
.

06 Jan 2015   #14
eracet

Windows 7 64 Pro
 
 

I talked with Tech and did a remote session with carbonite people. Still fixed nothing but may of found some other things that are related.
Was updating some drivers (downloading) VIA slimdriver.
When this download started I seen a lag spike.
Carbonite is paused and no influence.
Seen my local C: show all red on my computer, as if it was full.
Even though the real usage is about 1/4 of capacity.

The lag continued and the file timed out and gave an error.(Slimdriver)

I have also noticed on running some games that windows wants to go to windows basic configuration as if it was struggling with something.

My virtual memory is set to 16 gb.
My System SpecsSystem Spec
07 Jan 2015   #15
eracet

Windows 7 64 Pro
 
 

Continuing troubleshooting.
Noticed the same type of lag when doing something as simple as instaling java.
My System SpecsSystem Spec
10 Jan 2015   #16
PlatypusKnight

Dual Boot Win 8.1 x64; Win 7 SP1 x64
 
 

This sounds like hard disk thrashing because of an over aggressive HIPS.

I am biased against Avast (and freely admit this) but I suspect your issue lies there. Avast turns my rig to mud. I've heard you can disable some of the more aggressive settings. Try that and see if it works.

Also, tell Avast that Carbonite is not a virus and safe.
My System SpecsSystem Spec
10 Jan 2015   #17
eracet

Windows 7 64 Pro
 
 

I did look at the settings before with Avast, and have considered using something else as well.

Figuring the best way to test is to totally uninstall avast and see if it happens.
After a few reboots. Tried testing carbonite again..
Well lag spikes started once more.
So I put carbonite back on paused, reinstalled Avast (This time with only virus scan, no extras)
And lag spikes kept happening when it was installing..

I did consider something with the firmware of my new hybrid drive,
Also did a chcdisk and fixed some issues but latency still persists.

A very large issue is figuring out if it hardware or software .

Any info I can supply that I have not done already please let me know.

Thanks for the suggestion PlatypusKnight.
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2015   #18
PlatypusKnight

Dual Boot Win 8.1 x64; Win 7 SP1 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by eracet View Post
I did look at the settings before with Avast, and have considered using something else as well.

Figuring the best way to test is to totally uninstall avast and see if it happens.
After a few reboots. Tried testing carbonite again..
Well lag spikes started once more.
Will look into carbonite. Perhaps its indexer is one of the contributing problems. By definition what it does is check to see if files are changed on your drive and then does a backup correct?
Does it do this in real time, or does it have a setting whereby it only does it at a scheduled time: say 3AM on Sundays?

Do you have lag without carbonite and avast installed?

Quote   Quote: Originally Posted by eracet View Post
So I put carbonite back on paused, reinstalled Avast (This time with only virus scan, no extras)
And lag spikes kept happening when it was installing..
Do you have REVO Uninstaller?
How exactly did you remove Avast? I suspect you didn't remove it fully using an Avast removal tool. So even when you thought you uninstalled it, its traces could have been doing devil knows not what on your system. Please confirm.

Quote   Quote: Originally Posted by eracet View Post
I did consider something with the firmware of my new hybrid drive,
Also did a chcdisk and fixed some issues but latency still persists.
Fixed some issues? I thought you said this was a new drive. Already experiencing some sort of corruption? That doesn't sound right. That one's out of my wheelhouse.

Quote   Quote: Originally Posted by eracet View Post
A very large issue is figuring out if it hardware or software .
Any info I can supply that I have not done already please let me know.
Thanks for the suggestion PlatypusKnight.
On that note please see my next post.
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2015   #19
PlatypusKnight

Dual Boot Win 8.1 x64; Win 7 SP1 x64
 
 

@eracet please do this:
Speccy - Publish Snapshot of your System Specs
Post the url it generates

And this:
Piriform - How to list installed programs

Post the txt file it generates.

And this:
Also open CCleaner, Click [Tools] and then [Startup].
Please screenshot the [Windows], [Internet Explorer] and [Scheduled Tasks] tabs and post them here.

That way I know what we're working with.
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2015   #20
eracet

Windows 7 64 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by PlatypusKnight View Post
Will look into carbonite. Perhaps its indexer is one of the contributing problems. By definition what it does is check to see if files are changed on your drive and then does a backup correct?
Does it do this in real time, or does it have a setting whereby it only does it at a scheduled time: say 3AM on Sundays?

Do you have lag without carbonite and avast installed?
I have not tried uninstalling both,
With testing I do Carbonite and it only lags when it is backing up the files , not the indexing.
I have also windows uninstalled carbonite and still have the issues if I am installing something onto the HDD. I can use something else to test with , just need to find something more convenient. Maybe testing with a cloud service or something that will give reads or writes to HDD



Quote   Quote: Originally Posted by PlatypusKnight View Post
Do you have REVO Uninstaller?
How exactly did you remove Avast? I suspect you didn't remove it fully using an Avast removal tool. So even when you thought you uninstalled it, its traces could have been doing devil knows not what on your system. Please confirm.
I do not have REVO uninstaller. I have Ashampoo uninstaller but do not use it.

Quote   Quote: Originally Posted by PlatypusKnight View Post
Fixed some issues? I thought you said this was a new drive. Already experiencing some sort of corruption? That doesn't sound right. That one's out of my wheelhouse.
When I ran Chkdisk it looked like it was doing some fixing, but to be honest I really only glanced at it when it was running and didnt watch it that close.

Next posts have my info requested
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Random Lag, possibly explorer.Troubleshooting issues.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Tips on Troubleshooting Game Issues
Please note this is a guide for troubleshooting game issues. It is not a thread to fixing those issues. You'll need to create a seperate thread for your own game issue. ==================================================== We see lots posts about problems with games that won’t run, have bad...
Gaming
Troubleshooting Internet Explorer Issues
Troubleshooting Internet Explorer Issues You might have issues with Internet Explorer like not opening or crashing often not loading pages etc. Here are few troubleshooting steps that you can do to fix certain issue. 1. The first step which always you could try is to disable the add-ons...
Tutorials
BSOD 0x00000124 seemingly random + other possibly related issues
Hey there, i've just signed up to the forum with you guys, so I hope i'm doing everything right. Just 10 minutes before i type this, my computer crashed. I wasn't really doing anything unusual, wasn't playing a game, was just browsing the internet and watching some videos when i got the BSOD...
BSOD Help and Support
tutorial on troubleshooting sleep issues.
I know, as I had seen it, there is a tutorial about troubleshooting sleep issues. I can't find it under S in the tutorial index. Someone please give me the link to it ? Thank you. t-4-2
Chillout Room
Troubleshooting Explorer.exe Crashing Issues
Troubleshooting Explorer.exe Crashing Issues I have seen lot of scenarios where users posting Explorer.exe crashing or stopped working issues. After troubleshooting lot of issues I'm posting here some common fixes that might help. 1. Most of the times the Explorer crashes due a bad...
Crash and lockup debug 'How To'
General Troubleshooting to Fix WMP Issues
Windows 7 has some fine in-built diagnostic tools to help you trouble-shoot Windows Media Player issues, which you may be facing. To open these specific troubleshooting & diagnostic modules do the following: Type msdt.exe -id WindowsMediaPlayerConfigurationDiagnostic in Start Search...
Music, Pictures & Video


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:39.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App