Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Memory Issues on new Setup

02 Jan 2015   #1
Pure Blank

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Memory Issues on new Setup

First of all, thanks for taking your time to read this.
A week ago, i transferred my HDD with the Windows 7 installation along with 8 GB of RAM and the PSU to a completely new motherboard.
Since my download rate is only 240kb/ps, i didn't want to go through the trouble of re-downloading my whole library of games, movies and music of over 500 GB.
So i installed all the drivers for my new graphics card and the drivers for the motherboard and the CPU after rebooting on the new system.
Except for the slow booting, everything was fine at first.
Games like Crysis 3, Tomb Raider, Far Cry 4, Metro 2033 Redux and Final Fantasy 14 ran on highest settings with more than 30 fps.
While playing Far Cry 4 2 days ago, i noticed weird hick-ups and stutters, up to the point where it became unplayable and a window popped up, asking me about memory leaks.
When i rebooted my System, everything was fine again.
Today, Final Fantasy 14 crashed twice, a window saying that the game closed in an unusual way.
I noticed that the Games start to slow down when my computer has not been rebooted in 2 days.

People have told me to re-install Windows 7 to have a completely clean set up, to make everything run smooth and to shorten the booting times, but i was hoping to avoid this, due to my slow download rate :/.

Does anyone know what is causing the memory leak, or the system slow-down ?
I dont know exactly what it is, so please don't blame me for my speculations.



Edit: System Specs:

Motherboard: MSi 970 Gaming
CPU: AMD FX 6350
GPU: Sapphire R9 280 Dual-X
RAM: 8 GB
PSU: Vengeance 600W
Running on Windows 7 Home Premium 64bit


My System SpecsSystem Spec
.
02 Jan 2015   #2
LMiller7

Windows 7 Pro 64 bit
 
 

Post a screenshot of Task Manager - Performance tab when the problem occurs.
My System SpecsSystem Spec
02 Jan 2015   #3
Pure Blank

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

That will be quite difficult, since it freezes my PC to the point where things take their time to react.
But i'll try.

I dont know if this is relevant, but UPlay used to freeze my PC up the same way before the hardware upgrade.
Everytime on log in and starting up a game, UPlay would freeze my PC completely for a period of time, but after that everythings just fine.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Memory Issues on new Setup




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 Dual Boot Setup Issues
Im trying to get a dual boot setup going on my laptop, but Im having a lot of trouble with the installation. I want to have 2 installs of Windows 7 64bit, running on 2 partitions on the same SSD. One partition/install of Windows for audio production, the other completely separate for my own...
Installation & Setup
Stupid Setup Issues
I have a copy of Windows 7 Enterprise on my USB disk. I just purchased an ASUS U47A and I wanted to install it. I booted to the disk and I formatted the drive. When I went to install it said I couldn't because my hard drive partition was GPT. So I went in, formatted the disk and booted to cmdline....
Installation & Setup
4 Monitor setup issues on XFX HD 6870 card...HELP!
Hello all, I've got an XFX HD 6870 card that is supposed to support 4 monitors natively, in fact, that's why I bought it! I want to run 3x1 eyefinity, with 1 extended desktop. I have 3 Dell U2312HM monitors and an Acer monitor for the fourth (just to test with). I am hooked to the two Display...
Graphic Cards
Newbie... Installing Win 7 - Setup Issues
I'm setting up a brand new system to do video editing and trying to do a fresh clean install of WIn 7 on a new machine and having an issue I'm sure has been talked about before - but can't seem to get resolution. I'm trying to setup a Crucial SATA III 128GB SSD as my primary OS and program drive...
Installation & Setup
TV Setup Issues
I just upgraded Vista Home Premium to Windows 7 build 7100 x86. I am loving the OS so far and I enjoy the new taskbar. On to my concern. I opened up WMC to set up my TV. I am using a Hauppauge WinTV PVR PCI II (26xxx) TV tuner card. I select the use previous setting option and it tells me that...
Media Center


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:49.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App