Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows explorer lag driving me insane


05 Nov 2009   #1

Win 7 Home retail
 
 
Windows explorer lag driving me insane

I have looked and found a few references to problems similar to mine on these forums but no solutions. Apologies if i have missed any.

I have a clean install of the retail version of Windows 7 HP 32bit on a Windows 7 formatted HD (300gb velociraptor). I have a pretty fast system with 4gb ram, E8500 CPU and 1Gb 4890 GPU. I believe i have a pretty lean start-up with a few audio, mouse and video essentials (all with latest drivers) and Kaspersky IS 2010. I have up to date MB bios and drivers for all major m/b components.

However, i cannot get windows explorer to operate at anywhere near the speed that it ran under Vista and XP and runs in safe mode on the current rig. There is a 1-2 second lag when i open any and every new folder. Right clicking files can take up to 5 seconds to bring up the menu and will occasionally crash explorer. Possibly unrelated but copying and pasting between excel worksheets and spreadsheets can take up to 10 seconds, often causing Excel to indicate it is "not responding" temporarily.

This is not a hardware problem as booting into safe mode returns windows explorer browsing to normal (instantaneous) speed. It is also not Kaspersky as closing it has no impact on the problem. Can someone please help me troubleshoot this as it is driving me mad...?

Thanks very much in advance.

G


My System SpecsSystem Spec
.

05 Nov 2009   #2
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

If it works well in safe mode, it could be one of the startup programs interfering. For a test, disable all startups and see whether that cures the problem. If yes - you'll have to inspect them one by one.
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2009   #3

Win 7 Home retail
 
 

OK, have disabled every start up app and rebooted and i still get the Explorer lag and (Excel problems). I have tried setting the performance parameters to optimse for performance (ie switching off aero etc) and the problem remains.
Could it be Windows 7's search/indexing (Windows 7 was installed on the day of release and has been in use for 8 hrs a day since then so should have finished its indexing)? Any other suggestions?
My System SpecsSystem Spec
.


06 Nov 2009   #4

Win 7 Home retail
 
 

ok, I have solved the problem in the most expedient way: by nuking my Windows 7 installation from orbit. Have done a complete reinstallation and everything is back to normal speed. Drastic solution but it worked.
My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2009   #5

Windows 7 Home Premium
 
 

Hi

I have exactly the same problem, and I agree, it's extremely irritating!
I noticed that we both have Kaspersky for the security (in my case, only KAV 2010) - possible source?

Since your re-installation of Windows 7, have you already re-installed all the programs you had before? (just to see if any of them could have been the source of the problem)

Also, did you notice a lag when typing in Word?

Thanks
My System SpecsSystem Spec
09 Nov 2009   #6

Win 7 Home retail
 
 

pre-reinstallation I tried turning off KIS2010 and it had no impact and i have reinstalled KIS10 post reinstallation and it is not that as everything is fine now. I did not have a lag in word that i can remember only copy/pasting in excel and explorer lag (opening/right clicking). The problem i have is that i dont remember when my old installation went from working fine to lagging so i cannot pinpoint what had caused this.
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2009   #7

Windows 7 Home Premium
 
 

Thanks for the info. I installed most of the programs I use one after the other so like you, I don't know what caused the problem. I'll probably switch back to vista and play again with 7 when I have more time..

Quote:
pre-reinstallation I tried turning off KIS2010
same, but you never know if there's some integration into the system which might cause the problem, even if you turn disable the app. Doesn't seem to be the source of the problem anyway
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2009   #8
fp1

Windows 7 Professional 64bit
 
 

Just a shot in the dark. I had installed some of the windows live essentials, and it slowed down my puter enough that I re-formatted, and re-installed Windows 7. Now its quick again.
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2009   #9

Win 7 Home retail
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fp1 View Post
Just a shot in the dark. I had installed some of the windows live essentials, and it slowed down my puter enough that I re-formatted, and re-installed Windows 7. Now its quick again.
i have not used any windows live essentials and tend to switch off those features if presented the option during installation (e.g. on IE8 first use).

Almost everything is still running smoothly for me but now Word is lagging. Unlike the other problems, this appears to be a resource issue as it is using around 50% of my CPU (e8500 dual core) whenever it runs now.

I guess these are the problems with being an early adopter
My System SpecsSystem Spec
11 Nov 2009   #10

Windows 7 Home Premium
 
 

Same, haven't installed any Windows Live software

Quote:
Almost everything is still running smoothly for me but now Word is lagging. Unlike the other problems, this appears to be a resource issue as it is using around 50% of my CPU (e8500 dual core) whenever it runs now.
I don't always have the lag in Word - next time I do, I'll check the ressources used.

Quote:
I guess these are the problems with being an early adopter
indeed - I think someone once told me to always wait for the SP1 to be released, safer that way. But I'm too curious!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows explorer lag driving me insane




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Windows explorer lag driving me insane
Thread Forum
Sound crackling is driving me insane. Sound & Audio
Browser issue driving me insane Browsers & Mail
BSOD driving me insane - files attached - please help! BSOD Help and Support
BSOD's driving me insane! BSOD Help and Support
Help Required... Driving me insane!!! Hardware & Devices
Strange network problem driving me insane Network & Sharing
WMP12 Album Art driving me insane Media Center

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:47 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33