Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: SFC /scannow terminates at 17%

14 Mar 2015   #1
halfbytecode

Windows 7 Home Premium x64
 
 
SFC /scannow terminates at 17%

I encounter lockups at random on my machine running Windows 7 Home Premium (x64). I followed an article on microsoft.com where it was suggested running "sfc /scannow". Unfortunately, it terminates at 17% every time I have tried running it. I have included the log, from one run, here.

Could anyone suggest what I should do to fix this?

Log file: 2015-03-10 06:12:12, Info CSI 00000009 [SR] Verifying 100 (0 - Pastebin.com


My System SpecsSystem Spec
.
14 Mar 2015   #2
maxseven

Windows 7 Home Premium 64bit 6.1 Build 7601 (SP1)
 
 

Probably your best bet is to do a Repair Install which reinstalls clean system files back to the date of the disc you use to do the Repair. Be advised you need your Product Key and it will take quite some time after to do all the Windows Updates that have been released since the date of your disc.
My System SpecsSystem Spec
15 Mar 2015   #3
halfbytecode

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Thanks for the suggestion. I'm kind of confused at this point. I installed new windows updates, which included System Update Readiness Tool. I ran "sfc /scannow" again, and this time it went past 17%, but terminated at 23%.

The log includes mentions of the corrupted files this time. I find it rather strange that most of the files listed as corrupt, do not (or rather should not, if I may) exist on my system. These files are from different "language folders", such as "ar-SA", "nb-NO", within the "system32" folder.

I had removed all languages but "en-US", while integrating windows updates into the ISO which was used to install the system. This is a clean install from a little over 2 months ago.

I'm wondering if I could cleanup any potential remnants of language files/settings, and see if most of the errors go away? For the other errors, could I try extracting the files from the ISO and replacing the corrupted or non-existent files?
My System SpecsSystem Spec
.

15 Mar 2015   #4
maxseven

Windows 7 Home Premium 64bit 6.1 Build 7601 (SP1)
 
 

All of those "language folders" are on all of my systems as well, and I might guess that the extreme number of errors from your having removed those MAY be the cause of the sfc failing to complete i.e. just too many errors. Clearly sfc/Windows does NOT like your assumption that they are not needed.

From what I saw in your log file there are only errors relating to these deletions. I think your best bet therefore is to do a Repair Install with a complete W7 ISO. Then in the future if you have any new system file problems you will at least have a prayer of finding (and fixing) them.

It is also the first step in troubleshooting IMO: Fix Known Problems (and maybe the odd ones will go away)!

My System SpecsSystem Spec
15 Mar 2015   #5
halfbytecode

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Oh well, I had actually removed the additional languages using the slipstream tool I used for update integration, which provided an option of removing the languages. I did not expect it may be a bad choice, as I have been previously been doing the same during the Windows XP days.

Anyway, I think I have the MSDN ISO saved. I may use that some time to do a repair install, or rather a fresh install if I'm at it.

Thanks for your help and suggestions.
My System SpecsSystem Spec
16 Mar 2015   #6
maxseven

Windows 7 Home Premium 64bit 6.1 Build 7601 (SP1)
 
 

If this makes you feel any better, I selected all the non-English folders on this W7HPx64 computer I'm using and they only take-up about 11MB of space.

Maybe you can find them on an iso or from a friend's PC and copy them across to your own to see if that elimates at least all of those particular errors.

BTW alongside the en-US folder is a en folder--I assume you have that one intact on your PC--looks important.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 SFC /scannow terminates at 17%




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Can't run Sfc /scannow
Strangest thing. On my windows 7 Pro (32-bit) desktop I am getting a c0000001 error at boot with no indication of which file is causing the problem. I boot to the OS disc and try to run Sfc /scannow and it tells me there is a repair pending. I looked in the winsxs folder but there isn't a...
Performance & Maintenance
Can't access internet although connect - IE terminates?
Hi, I had a problem on my Windows 7 desktop earlier this week - Windows crashed on startup. I managed to get round it by selecting the option to start windows at the last good point (sorry can't remember the exact wording). Anyhow, Windows is up and running, but I can't connect to the internet...
Browsers & Mail
File transfer terminates if I close folder windows.
If I close the folders during a file transfer, leaving only the transfer details window open, the file transfer ends prematurely. Is this normal for Windows 7?
General Discussion
Need sfc /scannow Help
So I love the sfc /scannow command, but usually when I run it on a computer, it will say it found errors but couldn't fix them, probably because the computer is using them. So I tried on one computer to boot into the recovery console and run the command, but it just says a repair is already pending...
Performance & Maintenance
sfc / scannow
I am getting bluescreen and have been reading some threads about this. 1. verifier.exe is not working in that sence that it willnot run and I have to step back to system restoire point. 2. Running "Who crashed" gives some clue. 3. Running sfc / scannow gave the message in prompt that not all...
BSOD Help and Support
Help! Aero terminates itself!
Hello! I have following problem: I've got decent hardware (gf 8600gt) to run aero, but each time I log in it executes normally and just after a short while the screen flashes 3 times and then the aero is gone, dwm.exe terminates for good! i've tried using standard windows drivers, forceware for...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:04.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App