Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: CPU usage capped at 100%, I have tried everything

03 Apr 2015   #1
huntforfun

windows 7 64 bit
 
 
CPU usage capped at 100%, I have tried everything

Well this is a new, custom built computer; main use for it is gaming and Photoshop/Graphic Design work. I had a buddy of mine make it, it has 8GB RAM, and uses the graphics card NVIDIA GeForce GTX 570.

here is my specs:


Anyways, no matter what I do, whether be on the desktop, typing his message right now, or playing games... the computer freezes every 3 seconds for like a millisecond, this includes the arrow, screen, menus, etc (everything). It didn't do this yesterday at all, I installed a driver for my mouse and keyboard (razer synapse) but I thought that was what gave me the problems so I system restored to before I installed those drivers. Its a little less laggy but its still at 100% cpu usage for NO reason, virtually NO programs are open. What do I do?

CPU USAGE SCREENSHOT:


any hasteful replies would be much appreciated, would love to get this bad boy up and running again before my new monitor comes in tomorrow :P


My System SpecsSystem Spec
.
03 Apr 2015   #2
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

First thing that I would try would be the obvious
Run a full anti virus scan
Download and make a scan with malwarebytes
Scan with the free eset online.

Click on show process from all users. Click on the top of cpu usage (title cpu)
Give us a screen shot, (ie show us everything that is using cpu)

Already I see a possible problem, all that Google Chrome. That could be a virus.
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2015   #3
RogerR

7 x64 Ultimate
 
 

Sounds more like a driver issue to me. Are you still running the razer? Google issues with that device - some had problems when advanced features were turned on.
My System SpecsSystem Spec
.

03 Apr 2015   #4
huntforfun

windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by richc46 View Post
First thing that I would try would be the obvious
Run a full anti virus scan
Download and make a scan with malwarebytes
Scan with the free eset online.

Click on show process from all users. Click on the top of cpu usage (title cpu)
Give us a screen shot, (ie show us everything that is using cpu)

Already I see a possible problem, all that Google Chrome. That could be a virus.


downloading malware antibytes now, will scan

EDIT: There is now a new process takign 90 cpu called system idle
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2015   #5
huntforfun

windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by RogerR View Post
Sounds more like a driver issue to me. Are you still running the razer? Google issues with that device - some had problems when advanced features were turned on.
yes im still running the razer, but i deleted razer synapse(like a universal controller for razer devices), however I still am using the devices individually.
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2015   #6
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

Make a system restore point so you can go back if necessary
Uninstall your anti virus.
Download and install avast, at least for a test
What is Msmpeng.exe and How to Remove It

If you cannot unstall it, just turn it off and try Avast.
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2015   #7
huntforfun

windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by richc46 View Post
Make a system restore point so you can go back if necessary
Uninstall your anti virus.
Download and install avast, at least for a test
What is Msmpeng.exe and How to Remove It

If you cannot unstall it, just turn it off and try Avast.
ok, so should i scan with malware or not? or should i use both malware and avast. also did you see the edit in my post that there is a new process taking cpu now?
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2015   #8
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

System Idle is Ok, It shows what is available. Get rid of Defender, you will be ok.
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2015   #9
huntforfun

windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by richc46 View Post
System Idle is Ok, It shows what is available. Get rid of Defender, you will be ok.
I searched it up to turn it off, when I clicked on it to proceed to turn it off, it says its already off?
My System SpecsSystem Spec
03 Apr 2015   #10
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

As far as I am concerned, for now, the problem is the high usage of the msmpend.exe. It should be defender or Microsoft Security Essentials. If you are not using either, run those scans, you may have a virus.
do not worry about system Idle.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 CPU usage capped at 100%, I have tried everything




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Frequent unresponsiveness, 100% hardware disk usage, 0% software usage
Every 10-40 minutes, the application I'm currently working in becomes unresponsive, and after a minute or two, the window turns white, notifying me that it's not responding. This unresponsiveness quickly spreads to other open processes, rendering them frozen as well. I can still use the mouse, and...
Performance & Maintenance
Bandwidth capped at 175k on 1.44mbps cable
Greetings! I'm really hoping someone can help me out with this very unusual problem. I recently moved. I had cable Internet at the previous location where I routinely downloaded at 750k to 1mb. Moved, and now the best I can do is 175k down, even though all speed tests show me at 1.44mbps. ...
Network & Sharing
capped at exactly 10mbit for LAN but internet is fine at 40mbit?
How is it possible that computer to computer transfers are exactly 10mbit/sec but my internet connection is working fine at 40mbits with the same computers and network adapters? One computer is asking me to activate because I put the CPU back at stock from an overclock. That couldn't be it,...
Network & Sharing
Comcast capped usage
Anyone out there have Comcast and been contacted regarding using too much bandwidth? I know the limit is 250GB a month, but I accidentally went over this month. I'm currently at around 310. I read in their FAQ that they only contact the heaviest users. So my question to you guys is this: Have you...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:01.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App