Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 Ult 64bit Boot delay after splash screen.

21 May 2015   #1
JustWatching

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Windows 7 Ult 64bit Boot delay after splash screen.

Recently, my computer has started to delay during boot up. The delay starts after the 'Starting windows' screen, it is a black screen with a mouse cursor, some times I can move the mouse, other times I cannot. The delay lasts for about 60 seconds. Then takes me to the log in screen (or logs me in if I have it set to automatic log on) . I am tearing my hair out trying to determine what is the cause.
I have used the instructions Trace Windows 7 boot/shutdown/hibernate/standby/resume issues - Windows 7 - MSFN Forum
to determine the issue is occurring during the SMSSinit phase of the mainboot. I have uninstalled and reinstalled drivers. I have setup custom event viewers to look at the boot and also see the delay with warnings. MbAr found no issues, Combofix found nothing significant. Avast boot time scan found nothing significant. sfc found no issues (I did have the kb3022345 issue but have uninstalled that update).
Startup repair also found no issues.

My ntbtlog shows these items not loading:
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\vga.sys
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\srv.sys

I have found lots of people with the same issue, but only thing I have found so far is that a reinstall fixes it. I am trying to avoid that, I would really like to know what the cause is. So, willing to follow whatever steps you guys suggest. I am in your hands, do with me as you will. And thank you for helping me out.


My System SpecsSystem Spec
.
22 May 2015   #2
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Did you take a look at this thread?
Startup delay with blank screen...
My System SpecsSystem Spec
22 May 2015   #3
JustWatching

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by TVeblen View Post
Did you take a look at this thread?
Startup delay with blank screen...
Yes I did look through it. safe mode and diag startup all have the same delay. Don't have a nvidia card, reinstalled latest drivers. Also submitted a etl file to the MFSN thread that is the thread you linked. He said he would take look at the file and see what might be causing it. When I look at that file, it 'looks' like the RPCSS is what is causing the delay. Waiting to see what he says about it.
My System SpecsSystem Spec
.

22 May 2015   #4
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Yes, lets wait and see what "he" says. You could link me to it here.

It looks like this is a problem with the video card or the video driver starting. I might try clean installing the video driver (completely uninstalling all old drivers and the device) if "he" doesn't come up with something different first.

If it is not a problem with the driver it could also be a problem with the device.
My System SpecsSystem Spec
22 May 2015   #5
JustWatching

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by TVeblen View Post
Yes, lets wait and see what "he" says. You could link me to it here.

It looks like this is a problem with the video card or the video driver starting. I might try clean installing the video driver (completely uninstalling all old drivers and the device) if "he" doesn't come up with something different first.

If it is not a problem with the driver it could also be a problem with the device.
Yeah no worries, found that site after I posted here but plan on updating here for sure.
Here is his reply so far, have to wait till I get off work to run the hotfix and see what happens.

MSFN Trace windows 7 boot/shutdown/hibernate issues


I have uninstalled all video drivers and reinstalled fresh, still same issue unfortunately.
My System SpecsSystem Spec
24 May 2015   #6
JustWatching

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Well no luck on that front either. Unable to determine what is causing the delay.

Only thing showing on the xbootmgr command now is a dcom launch that has the delay.

Windows 7 Ult 64bit Boot delay after splash screen.-ss.png


My System SpecsSystem Spec
24 May 2015   #7
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Did you post a screenshot on your last post? It doesn't show if so.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2015   #8
JustWatching

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by GokAy View Post
Did you post a screenshot on your last post? It doesn't show if so.
Added the link, hope that did it.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2015   #9
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

My System SpecsSystem Spec
25 May 2015   #10
JustWatching

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Ok, sorry about that, done.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 Ult 64bit Boot delay after splash screen.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 splash screen delay at startup
Hi guys, new to the forum but wondered if anyone around here could help me with a little problem I am having. I have recently (last Thursday morning) reinstalled Windows 7 Home Premium on my Dell XPS 16 and I have noticed since doing this it will lag at the splash screen on startup for 30-40...
General Discussion
Flashing splash screen, won't boot
When I get to the splash screen it just blinks. it won't boot. I've tried going into the safe mode by pressing F8 at the previous screen. Iíve tried booting from a start disk. it won't go into the advanced boot options, and booting from a disk made no difference. This has happened before but i was...
BSOD Help and Support
BSOD on boot up - can't get past Windows splash screen
PC was put to bed last night as per usual - no problems. In the morning, it was still powered up, supposedly in sleep mode, but would not wake. Pressed the rest button to reboot, but as soon as the windows 7 splash screen starts I get BSOD crash, and can't get any further past that. After...
BSOD Help and Support
windows7 wont boot past windows splash screen - will boot to safe mod
WIndows 7 premium home version on a lenovo laptop freezing at splash screen. I can boot into safe mode just fine. Whereby I have to run a system restore back to an older date but the issue still comes back up and this seems to be especially true when trying to wake it from sleep mode. beyond the...
BSOD Help and Support
Windows boot splash screen not working in W7 Pro
Hi all I had to do a "Windows repair" boot on a W7 X-86 W7 Pro machine. Now when I boot it up I get the boring "Vista" like blank screen with the Microsoft Bar instead of the nice "W7 Windows starting " with the spinning W7 cube. It's not a major issue but is this "fixable" easily. ...
Installation & Setup
Windows 7 won't boot past eVGA P55 splash screen after update
I have been using my Windows 7 x64 system for about 5 months without a problem. I booted it yesterday, and an autoupdate occurred as soon as Windows 7 started up. It looked like this autoupdate made changes to /COMPONENTS. As soon as it finished, the system rebooted, and got stuck on the eVGA...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:44.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App